Pre milovníkov vína a histórie - cyklistická trasa regiónu Weinviertel

2019-06-07 12:00:00 |   |    | 

Cyklistická trasa regiónu Weinviertel vás prevedie najväčšou vinárskou oblasťou Rakúska. Tentoraz nechajte deti doma a vychutnajte si romantické vinohrady s manželom či čaro lokálnych vinárničiek s kamarátkou na trase, kde dostáva slovo pôžitok ten pravý význam.



 

Vínna cesta s poznávaním histórie – Weinviertel DAC má svoj východiskový bod na historickom hlavnom námestí obci Retz. Tu musíte bezpodmienečne absolvovať návštevu najväčšej historickej vinárne Rakúska Retzer Erlebniskeller. Cesta vedie popri symbole mesta – veternom mlyne cez mierne kopcovitú krajinu s vinohradmi do Weitzendorfu, kde je prvá možnosť na odpočinok, a pokračuje ďalej do centra obce Pulkau. Medzi významné pamiatky tu patrí predovšetkým Kostol sv. Michaela (Michaelskirche).

Z obce Pulkau sa ďalej pokračuje k pútnickému miestu Pulkauer Bründl, kde sa nachádza kaplnka zaradená medzi chránené pamiatky. Cez obce Rafing a Groß-Reipersdorf sa dostanete konečne do obce Röschitz. Tu si môžete vychutnať vo vínnej pivnici „Weberkeller“ vinárske pochúťky a popritom obdivovať klenby s rezbami v hline. Z Röschitz máte možnosť si cestu skrátiť, a to jazdou cez Deizendorf priamo do Zellernodrfu. Pre milovníkov histórie však túto možnosť neodporúčame.

Regulérne pokračuje cesta cez Rosledorf na Sandberg, kde nájdete jedinečnú atrakciu, a tou je najväčšia keltská osada Rakúska Keltensiedlung am Sandberg. Nádherný výhľad na ňu je z vyhliadkovej veže. Vďaka jej polohe na nezastavanom území je vo veľmi zachovalom stave. Cyklistická cesta vedie ďalej do obce Platt, kde sa nachádza múzeum Steinzeitkeller, známe svojimi jedinečnými vykopávkami. Za návštevu stojí aj pivničná ulička Nußwald.

Cesta pokračuje na Zellerndorf, kde na vás čaká obzvlášť idylický kúsok vinárskej architektúry – pivničná ulička Maulavern. Podľa potreby tu môžete nastúpiť na vlak, ktorý vás pohodlne odvezie naspäť do obce Retz (pristúpiť sa dá v Platte alebo Zellendorfe). Predtým ako sa dostanete na východiskový bod tejto cyklistickej cesty, odporúčame zástavku v Pillersdorfe, kde pivničná cestička Öhlbergkellergasse, jedna z najkrajších v regióne, pozýva k odpočinku a ochutnaniu miestnych špecialít.

 

Tajomné zákutia mesta Retz

Najväčšia atrakcia mesta, ktoré nás prekvapilo svojou slnečnou atmosférou a krajinou pripomínajúcou prímorské Toskánsko či Grécko, sa nachádza priamo pod ním. 500 rokov stará vínna pivnica je najväčšia v strednej Európe. Rozsiahle historické chodby vybudované v piesočnatom podloží sa ťahajú pod celým mestom. Siahajú až do hĺbky 20 metrov pod zem a ich dĺžka je úctyhodných 20 kilometrov, čo je viac, než je v meste Retz ciest na povrchu. Je to labyrint pretkaný výklenkami so sudmi, murovanými klenbami nad koľajnicami či miestnosťami vystlanými sklenenými tehlami v minulosti slúžiacimi ako nádrže na víno. Kedysi tu boli bezpečne uskladnené kompletné zásoby celého regiónu, určené na naloženie na konské povozy a predaj v Rusku. Retz bolo totiž ako mesto založené na križovatke dvoch hlavných obchodných ciest v roku 1279 a bolo chránené mohutnými hradbami. Doteraz mu dominuje námestie, v minulosti slúžiace ako najväčšie trhovisko Rakúska, s rozlohou 1,2 hektára, ktoré je dodnes ideálne na usporadúvanie vinárskych slávností. Tajomnú vinársku históriu si užijete na prehliadke Retzer Erlebniskeller so sprievodcom, ktorá trvá hodinu a pol a zahŕňa krátky výklad história na námestí, prehliadku s interaktívnou expozíciou zážitkovej pivnice a je zakončená ochutnávkou vína pri východe na povrch vo vínotéke hotela Althof.

 

TIP:

Určite počítajte s vhodným oblečením, pretože v podzemí je stále teplota okolo 11 stupňov. Ak nerozumiete po nemecky, dostanete zdarma audio sprievodcu v českom jazyku, ktorý vyzerá ako mobil.

Prehliadky:

Máj až október: denne o 10.30, 14.00 a 16.00

November, december, marec a apríl: denne o 14.00

Január a február: víkend a sviatky o 14.00

Pre skupiny minimálne 15 platiacich dospelých po objednávke vopred kedykoľvek.

www.erlebniskeller.at

 

 

 

Najväčšia vínna pivnica v Retzer Erlebniskeller

 

 

 

 

 

 

 

Prehliadka pivnice je zakončená ochutnávkou

 

 

 

 

 

Majestátny veterný mlyn

Na kopci v severozápadnej časti mesta na kopci Kalvarienberg stojí dominanta mesta, Retzký veterný mlyn. Architektonický skvost vidieť zo všetkých strán a stal sa akoby symbolom mesta, ktorý stráži vinice v okolí. Mlyn patrí už šesť generácií rodine Bergmannovcov a je to jediný funkčný veterný mlyn v Rakúsku, pretože prešiel rekonštrukciou, aby mohol opäť mlieť obilie na múku. Tu môžete absolvovať 30-minútvú prehliadku, užiť si malú vínotéku na jeho prízemí alebo si len posedieť vonku v jeho tieni a obdivovať nádherný výhľad na panorámu kopcov a vinohrady.

Prehliadky:

Otváracie hodiny nájdete aj v českom jazyku na stránke www.retzrer-land.at/retzer-windmuehle

 

 

 

Jediný funkčný veterný mlyn Rakúska

 

 

 

 

 

 

Weberkeller pivnica v Röschitz

V mestečku Röschitz zažijete veľmi zvláštnu pivničnú romantiku. Kto rozvíjal talent, aby spravil z vínnej pivnice plnej prachu a ílu panoptikum portrétov osobností? Nuž, jeden obyčajný vinár, a tým je pradedko súčasných majiteľov. Dostal nápad dať so svojím vreckovým nožíkom ílovej klenbe formu a dekorácie, vytvoriť výklenok pre ručne robené lampáše a ozdobiť ich ornamentmi. Začal na tom pracovať a neostal na to sám. Už generácie vyrezávajú členovia rodiny Weber nielen svoje portréty do mäkkej spraše pivnice, ale aj známe osobnosti a historicky dôležité udalosti. Prehliadku tejto pivnice si nenechajte ujsť. Zároveň si tu môžete dať obed a oddýchnuť si pred druhou časťou výletu. Privíta vás krásna záhradná terasa pod pergolou. Vychutnáte si tak špeciality domácej produkcie pod hlavičkou označenia Heurige a zároveň lúče letného slnka. Majú tu dokonca zvláštne parkovacie miesto výlučne pre cyklistov.

Prehliadky:

Apríl až september: utorok až nedeľa

a sviatky: 16.30 a 18.00

Otváracie hodiny reštaurácie:

Utorok až nedeľa: 16.00 a 24.00,

teplá kuchyňa do 22.00

www.zumgruber.at

 

 

 

Záhradné posedenie Weberkeller

 

 

 

 

 

 

História inak v Steinzeitkeller v Platt

V okolí tohto nenápadného mestečka sa ukrýva archeologické nálezisko svetového významu a ani netušíme, že ho máme tak blízko. Výraz „Steinzeitkeller“ je spojením označenia pre kamennú dobu a zároveň pre pivnicu. Múzeum Steinzeitkeller je skutočne vo vínnej pivnici, ktorá uchováva veľmi staré exponáty miestnych vykopávok z osídlenia kamennej doby. Je to prvé archeologické múzeum zriadené vo vínnej pivnici, ktorého tradičná stavba je od základu zachovaná. „Steinzeit-Weinzeit“ je motto realizátora projektu, ktoré podnecuje zamyslieť sa pri pohľade na život späť a zároveň do súčasnosti. Takéto rozhovory vedú v múzeu pri poháriku vínka milovníci histórie, profesori a archeológovia z celého sveta.

Jednou zo záhad je, ako mohli pred mnoho tisíc rokmi títo jednoduchí ľudia premiestniť dvaapoltonový kamenný poklop hrobky, ktorý dnes stojí priamo pred múzeom a vyzerá ako záhradný stôl. Stretnutie vinárskej kultúry s tou prehistorickou je späté viac, než si spočiatku môžete  uvedomiť. Túto spätosť pochopíte najlepšie až na tomto významnom mieste – v malebnom a tichom prostredí prírody, ktorú krášli vinárska ulička – v mestečku Platt. V pivnici  zachovávajúcej si svoju stavebnú tradíciu sa podarilo zrealizovať prezentáciu života ľudí, ktorí osídlili túto oblasť okolo už vyschnutého rybníka pred viac ako 7 000 rokmi a neskôr. Ojedinelé nálezy z vykopávok v Platt ako maľovaná keramika Lengyel z doby kruhových výkopov či keramika nálevkovitá medenej a bronzovej doby dosvedčujú aj tu prežitú kultúru. Váš rozum nebude chápať vlohy vtedajších ľudí pre vynachádzavosť, tvorivosť a umeleckú či majstrovskú zručnosť. Návšteva poteší a uchváti každého jednotlivca. Najvzácnejší nález sa nachádza na konci klenbovej pivnice, kam vás zavedie veľmi milý a zanietený sprievodca múzea. K akému nálezu nás vedie na našej fotografii, sa dozviete, keď si urobíte výlet na toto nádherné miesto, kde sa zastavil čas.

www.steinzeitkeller.at

 

 

 

Tajomstvo múzea Steinzeitkeller

 

 

 

 

 

 

 

 

Archeologické skvosty v Platt

 

 

 

 

 

 

TIPY NA UBYTOVANIE

KLINGER´S GÄSTEHAUS

Pohostinná atmosféra starobylého domu, ktorý majitelia priniesli späť k životu v malom historickom meste Retz. Tradície a modernosť sa v tomto ubytovacom zariadení, ktoré sa nachádza v centre mesta, harmonicky prepájajú. Je iba dve minúty chôdze od historického námestia a zároveň disponuje pokojnou záhradou s ležadlami na oddych a relaxáciu. Tu si môžete tiež vychutnať špeciality lokálnych špičkových vinárov. Bicykle je možné bezpečne zaparkovať vo dvore. Aj napriek tomu, že ide o historický dom, všetko je novozariadené s nádychom minulosti mesta Retz. Izby sú individuálne zariadené a vybavené sprchou alebo vaňou a WC. Televízor tu nikde nenájdete, zato máte k dispozícii širokú škálu kníh a hudobných CD.

Klinger´s Gästehaus, Lehengasse 14, 2070 Retz

Tel.: +43 (0)676-970 66 52

info@klingersgaestehaus.at

www.klingersgaestehaus.at

 

HOTEL ALTHOF RETZ ****

Althof sa nachádza na úpätí idylických viníc pod známym veterným mlynom v centre mesta Retz. Budova bola súčasťou bývalého hradu a hotel je teda silne spojený s históriou a tradíciou oblasti. Zároveň v ňom však cítiť modernu, nádych luxusu a veľkú láskou k detailu. Veľký vnútorný dvor ponúka oddych v tieni stromov alebo pozýva k ochutnávke vín na terase miestnej vínnej pivnice. Táto je zároveň východiskovým bodom prehliadky historických pivníc pod mestom Retz. Niektorí z vinárov mali želanie nechať každého návštevníka ochutnať pohárik vína z jeho produkcie. Takto vznikla tradícia, že každý týždeň sa v sezóne predstavia vína jedného producenta z regiónu a vy tak máte možnosť vychutnať si ich rozmanitosť. Hotel je, samozrejme, priateľský k cyklistom a ponúka možnosť ich uschovania. V prípade, že nemáte vlastné bicykle, je možnosť si ich tu dokonca zapožičať.

Hotel Althof Retz, Althofgasse 14, 2070 Retz

Tel.: +43 (0)2942 3711

willkommen@althof.at

www.althof.at

 

DAC: Nezameniteľný pôvod

Skratka DAC, ktorá slúži aj na označenie našej cyklotrasy, znamená doslovne Districtus Austriae Controllatus, čo je v preklade „označenie kontrolovaného rakúskeho pôvodu“. Označením DAC sú opatrené kontrolované, kvalitné rakúske vína typické pre daný región. Oblasť Weinviertel sa stala v roku 2003 prvou vinárskou oblasťou v celom Rakúsku, ktorá sa rozhodla zaručiť sa za nezameniteľný a kedykoľvek rozpoznateľný charakter svojho vína Zelený Veltlín. Odvtedy získala táto ochranná známka kvality a pôvodu plnú dôveru a uznanie aj v zahraničí. Weinviertel DAC možno rozpoznať podľa jednotného krytu zátky, na ktorom je schematicky vyobrazený tento región.

 

 

Cyklotúrou, ktorá je dlhá 55 kilometra a ide prevažne po spevnených poľných a asfaltových cestách, vás bude sprevádzať zelená značka s nápisom Weinviertel DAC.

 

 

 

 

 

Heuriger: Domáca produkcia

Ak je pohostinstvo označené touto značkou, každý Rakúšan vie, že ide o príjemný menší podnik, v ktorom sa podávajú domáce špeciality. Vinárne, ktoré pod touto značkou predávajú, boli založené cisárskym dekrétom v roku 1784 a pôvodne nesmeli predávať vôbec nič okrem vína z vlastných viníc, no boli oslobodené od dane. Dnes je v okolí Viedne vyše dvesto týchto podnikov a musia sa riadiť špecifickými pravidlami. Tie nefalšované by mali predávať víno a jedlo, ktoré si vyrobia iba samy, a to dokonca v presne stanovených  dňoch a v určitom čase. Dnes sa pod vplyvom turistického ruchu už mnohé nariadenia presne nedodržiavajú, no značka stále zaručuje lahodné domáce špeciality. Najobľúbenejšiu a najznámejšiu nájdete v dedinke Röschitz pod názvom Weberkeller, ktorá ponúka široký výber jedál, vín aj príjemné posedenie.

 

Viac informácií o regióne Weinviertel nájdete na:

www.weinviertel.at

info@weinviertel.at

Viac informácií v slovenčine o cyklotrasách v Dolnom Rakúsku v nájdete na:

www.dolne-rakusko.info

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: PR článok

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa