Rakúsko ako z rozprávky: Úchvatná cesta na 8 čarovných miest

2019-06-19 12:00:00 |   |    | 

O niektorých miestach v Rakúsku by ste povedali, že sú ako vystrihnuté z obrázkovej rozprávkovej knihy: zatiaľ čo domáci ich vnímajú ako súčasť každodenného života, privádzajú nádherné domy i zámky, impozantné hory a príroda a romantické uličky i námestia návštevníkov do nemého úžasu.



 

_________________________________________________________________________________________

 

Množstvo tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

_________________________________________________________________________________________

 

Innsbruck: Zlatá strecha na pozadí majestátnych štítov

S kulisou ohromných horských štítov na pozadí sa na slnku jagá viac ako 2.500 pozlátených medených šindľov. Zlatá strecha („Goldenes Dachl“) v Innsbrucku je jedinečný motív pre každú fotografiu – rovnako ako starobylá ulica Maria-Theresien-Straße s prepychovými barokovými stavbami. Tajné hlavné mesto Álp však ukrýva oveľa viac: ak sa chcete s tirolskými vrchmi zoznámiť z bezprostrednej blízkosti, nastúpte na futuristickej dolnej stanici do lanovky Hungerburgbahn a navštívte obľúbenú alpskú zoo. Pri tvorbe jej dizajnu sa hviezdna architektka Zaha Hadidová inšpirovala podobami ľadu v regióne.

 

Zell am See: Hory a jazero

Len ťažko by ste našli vhodnejšie miesto na dovolenku plnú rozmanitých zážitkov: Ráno vás lanovka zavezie hore na ľadovce Kitzsteinhornu. Na vyhliadkovej plošine „Top of Salzburg“ budete mať hory takmer na dosah a hlboko pod vami určite rozoznáte tmavomodré Zellské jazero. Po jeho priezračnej hladine potom poobede podniknete plavbu loďou a z jej paluby môžete obdivovať nespočetné okolité štíty z celkom iného uhla. Človeku sa takmer ani nechce veriť, že ešte pred niekoľkými hodinami stál na vrcholku jedného z nich vo výške viac ako 3.000 metrov nad morom!

 

Bad Ischl: Sladká cisárska rezidencia

Čo za sladká vôňa sa to šíri romantickými uličkami Bad Ischlu? Jej tajomstvo dobre poznajú v legendárnej cukrárni Zauner, ktorá svoje dobroty dodávala aj na cisársky dvor. Cisár František Jozef, ktorého znova a znova dokázala nadchnúť malebná kulisa kúpeľného mestečka, si tu v nádhernom prostredí pochutnával lahodnej Zaunerovej štóle už pred 150 rokmi. Či v zime uprostred zasnežených hôr, alebo cez leto ponorené v zeleni – v Alpách sotva nájdete mestečko s idylickejšou polohou ako Bad Ischl. Ako v minulosti tak aj dnes lákajú malebné turistické chodníky na prechádzky do majestátnych hôr či k brehom osviežujúcich jazier regiónu Salzkammergut.

 

Gmunden: Rozprávkový zámok na jazere v náručí hôr

Priezračné jazero v náručí hôr s ostrovom a zámkom opradeným legendami, ktorý s pevninou spája iba drevený most. Že je to scéna iba ak z rozprávky? Mýlite sa! V okúzľujúcom mestečku Gmunden je to skutočnosť. Zámok Schloss Ort patrí k najstarším stavbám v regióne a celý rok láka ohromených návštevníkov, ktorí z jeho cimburia obdivujú pastelové fasády mesta. Určite si nenechajte ujsť ani návštevu tradičnej manufaktúry gmundenskej keramiky, odkiaľ si domov zaručene odnesiete peknú spomienku. Riad, stojany na sviečky, vázy a krčahy sa vyrábajú ručne a každý kus je preto unikát s dizajnom inšpirovaným prírodnými krásami Rakúska.

 

Graz: Súzvuk tradícií a moderny

Už iba niekoľko krokov po idylických lesných chodníkoch na grazskom vrchu Schlossberg a ste hore. Odmenou za námahu vám bude 360 ° úžasný rozhľad z vyhliadkovej plošiny ponad strechy historického centra Grazu. V tieni mohutnej veže Uhrturm sa môžu vaše oči kochať kombináciou starobylých pamiatok a modernej architektúry. Pestré stánky pred historickými pamiatkami na námestí Hauptplatz lákajú návštevníkov regionálnymi lahôdkami. Graz, ktorý je súčasťou Svetového dedičstva UNESCO, ponúka turistom veľa zážitkov a atrakcií po celý rok. Určite sa oplatí navštíviť napríklad mimoriadny hudobný festival styriarte.

 

Halštat: Po stopách soli

Vaše ruky pevne zovrú kovové zábradlie 360 metrov nad zemou – odvážite sa až na okraj vyhliadky „Welterbeblick“ v Halštate? Na odvážnych čaká neopakovateľný výhľad na malebné strechy, majestátny Salzberg a chladné jazero, ktoré môžete obdivovať zblízka počas plavby loďou. Ak uprednostňujete pevnú pôdu pod nohami, prejdite sa úzkymi uličkami tohto starobylého miesta so stáročnými tradíciami a objavte tajomstvá ťažby soli. Mystické čaro zahaľuje Halštat v lete i v zime.

 

Kitzbühel: Oddych na najvyššej úrovni

Otočná panoramatická terasa uprostred Álp! A to je iba jeden z mnohých výletných cieľov v okolí Kitzbühelu – legendárneho rakúskeho strediska zimných športov. Pohodlne sa oprite, nech vás zimné slnko príjemne pohladká a užite si pri horúcom čaji pohľad na viac ako 70 zasnežených vrcholkov trojtisícoviek. Zaujímavá je tiež prechádzka malebným starým mestom Kitzbühelu s typickými domami, studňou a kostolmi. V elegantných obchodoch na pešej zóne plnej života nájdete to najlepšie z dvoch svetov: tradičné remeslá i vychýrené módne značky. Toto krásne alpské mesto je magnetom pre návštevníkom nielen v zime. Sýtozelené lesy a lúky ako aj impozantný svet hôr láka dovolenkárov i v lete. Tip: na prechádzke alebo plavbe na lodi - jazero Schwarzsee si získa celú vašu rodinu.

 

Kufstein: Stredoveká perla Álp

Na úpätí majestátnej pevnosti, obklopený horami a lesmi, leží Kufstein – „perla Tirolska“, ako ho s obľubou nazývajú. Stredom mesta preteká rieka Inn, v ktorej sa odrážajú pestré fasády domov. Prechádzka kľukatými cestičkami v starom meste vás vždy zavedie do historickej ulice Römerhofgasse. Domy bohato zdobené kvetmi a maľbami s typickými arkiermi pôsobia ako vystrihnuté z rozprávky. V pekných obchodoch nájdete všetko, čo je pre Tirolsko typické: od výrobkov umeleckých remeselníkov až po tradičné kroje. Svoju prechádzku môžete zakončiť jazdou skleným výťahom na stredovekú pevnosť a nezabudnuteľným výhľadom na malebné okolie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Österreich Werbung

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa