Magický Svet ľadových obrov: Najväčšou ľadovou jaskyňou na svete je rakúsky Eisriesenwelt

2019-11-29 12:00:00 |   |    | 

Rakúsko ponúka návštevníkom množstvo zaujímavostí. Málokto ale vie, že práve u našich susedov sa nachádza aj najväčšia sprístupnená jaskyňa na svete. Jej návšteva je studeným, ale výnimočne krásnym zážitkom.



 

Vysoko nad dedinou Werfen (asi 40 kilometrov od Salzburgu) sa v srdci pohoria Tennengebirge nachádza vstup do najväčšieho labyrintu ľadových jaskýň s celkovou dĺžkou vyše 42 kilometrov.

Jaskynný systém vyhĺbila rieka Salzach asi pred 100 miliónmi rokov, veľmi dlho však zostával pred zrakmi verejnosti ukrytý. Domáci síce o podzemných priestoroch vedeli, verili však, že sa jedná o vstup do pekla, a tak tam nikdy nevstupovali. Eisriesenwelt, teda „Svet ľadových obrov“ na svoje oficiálne objavenie a preskúmanie čakal až do roku 1879, keď sa sem vydal vedec zo Salzburgu Anton Posselt.

Od úžasu onemel už pri vstupe – kým väčšinu priestorov tvorí vápenec, prvý kilometer jaskynnej sústavy celoročne pokrýva ľad. Je to spôsobené tým, že vstup je neustále otvorený a do jaskyne cez neho prúdi ľadový vzduch, vďaka ktorému vnútri zamŕza sneh. V lete zase fúka studený vietor zvnútra jaskyne smerom ku vchodu a zabraňuje tomu, aby sa ľad topil.

Práve túto časť môžete navštíviť aj vy. Ubytovanie poľahky zoženiete vo Werfene a odtiaľ vedie cesta nahor k parkovisku s centrom pre návštevníkov. Iba o pár metrov ďalej už čaká na turistov kyvadlová lanovka. Vo výške 1.641 metrov sa v západnej stene pohoria Tennengebirge otvára obrovský otvor – vstup do jaskyne.

Návšteva tohto obrovského prírodného monumentu je možná iba v rámci prehliadky so sprievodcom, ktorá trvá asi 1 hodinu a 15 minút. Skupiny turistov sa vydávajú za dobrodružstvom v hlbinách hôr s ručnými karbidovými lampami. Najprv musia zdolať schody: 100 výškových metrov nahor cez obrovskú sieň „Posselthalle“, ktorej zem úplne pokrýva ľad. Cestu lemujú stĺpy, veže a hradby z ľadu. Až do začiatku leta bývajú skalné steny pokryté jagavou vrstvou kryštálikov inovati.

Celkom hore sa vo svetle pochodní ligocú v tyrkysových odtieňoch obrovské útvary z ľadu, napr. „Hymirov hrad“, „Hrad ľadového obra“, „Friggin závoj“, „Závoj ľadovej kráľovnej“ a zamrznuté vodopády.

Cez úzky prechod nazývaný „Rozbúrené jazero“ sa návštevníci dostanú priamo do „Dómu Alexandra von Mörka“, najväčšej siene prehliadky. Zem pokrytá ľadom v „Ľadovom paláci“ asi 400 metrov pod povrchom pohoria je hladká ako zrkadlo. Fantastická cesta odtiaľto pokračuje pri „Ľadovej bráne“ a cez 100 metrov dlhý tunel vyrazený do ľadu naspäť ku vchodu.

Svet ľadových obrov je otvorený od 1. mája do 27. októbra a aj v letných mesiacoch si so sebou treba priniesť teplé oblečenie. Vstupné pre dospelého je 24 eur a pre deti 14 a zahŕňa aj jazdu lanovkou. K dispozícii sú aj zľavnené rodinné vstupenky.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Eisriesenwelt

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa