Opustené miesta bez ciest i nádherná jaskyňa: Navštívte skryté poklady Rakúska

2019-10-11 00:00:01 |   |    | 

Myslíte si, že už poznáte Rakúsko ako svoju dlaň? Presvedčíme vás, že naši susedia ukrývajú ešte množstvo krásnych miest, o ktorých ste ešte nepočuli. Sú skvelou inšpiráciou na jednodňové výlety, ale aj predĺžené víkendy.



 

Wolfgangsee

Keď sa niekedy vyberiete do Salzburgu, zájdite aj k blízkemu jazeru Wolfgangsee, ktoré patrí k najkrajším vodným plochám v Rakúsku. Hlavným mestom na jeho brehoch je St. Wolfgangsee, odkiaľ je podľa domácich najkrajší výhľad na celú oblasť. Priamo v ňom sa nachádza vzácna gotická katedrála a malý mestský trh, na ktorom si môžete nakúpiť suveníry a tradičné miestne pochúťky. Pokiaľ máte viac času, vyberte sa na túru na jeden z blízkych kopcov, odkiaľ si najlepšie vychutnáte pohľad na tento región.

 

Vysoké Taury

Toto nádherné pohorie sa rozprestiera pri hraniciach s Talianskom. Vysoké Taury majú vyše 250 končiarov, časť z nich je voľne prístupná, inde sa musíte vybrať len v sprievode skúseného horského vodcu. Nádherná, takmer nedotknutá príroda predstavuje skvelú ukážku toho, ako treba k tomuto vzácnemu daru pristupovať s citom a nedovoliť, aby boli vzácne horské oblasti zdevastované. Veľmi obľúbené sú tiež túry k miestnym jazerám, ktoré sú väčšinou ľadovcového pôvodu. Jednou z hlavných atrakcií je vodopád Krimml.

 

Bregenzwald

Štatisticky je Bregenzwald najmenej navštevovaným regiónom v Rakúsku. Pritom to je veľká škoda, keďže väčšina jeho územia je neobývaná a nachádzajú sa tam najmä lesy, údolia a pohoria, ktoré ponúkajú vynikajúce podmienky na turistiku. Ak sa chcete vyhnúť vyťaženým oblastiam a užiť si radšej pokojné spoznávanie prírody, mali by ste sa vybrať práve do týchto končín. Bregenzwald tvorí dokopy 22 dedín, v ktorých si môžete pozrieť typickú alpskú architektúru a kostoly so vzácnym zdobením.

 

Mellau

V tomto regióne sa nachádza naoko nenápadná, ale veľmi zaujímavá dedinka Mellau. Dlhé roky sa o ňu sporilo Rakúsko s Bavorskom, pretože ju kvôli jej jedinečnej polohe chcel každý z nich dostať pod svoju správu. Do toho sa počas 2. svetovej vojny zakomponovalo Francúzsko, ktoré si taktiež chcelo obec podmaniť a pridať k svojmu územiu. Boje v zákulisí sa odrazili na Mellau tým najlepším spôsobom. Dnes na tunajších domoch môžeme vidieť črty všetkých troch národov, čo z neho robí podľa cestovateľov malú Európu v obklopení majestátnych hôr.

 

Alpbach

Medzi najvyhľadávanejšie atrakcie v Rakúsku patria typické alpské dedinky. Smutným faktom však je, že kvôli množstvu turistov má už väčšina z nich komerčný charakter a nemajú to pravé vidiecke čaro. Pokiaľ chcete vidieť skutočnú horskú osadu, v ktorej žije menej ako tritisíc obyvateľov a od okolitého sveta ju oddeľujú iba nedotknuté lesy, mali by ste sa čo najskôr vydať do Alpbachu. Ten zatiaľ spĺňa všetky kritéria týchto romantických dediniek, ktoré vám ponúknu všetko od tradičnej alpskej gastronómie, cez krásnu prírodu až po typické drevené domčeky.

 

Kaisertal

Tento tip je pre skutočných fajnšmekrov. Pokiaľ hľadáte akutočne odľahlú oblasť, ktorá vás vráti do čias, keď všade vládol pokoj a ľudia sa živili iba obrábaním pôdy a tradičnými remeslami, v tom prípade zájdite do údolia Kaisertal. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že tam oficiálne žije len 39 ľudí a v celej oblasti nemajú vôbec cesty. Keď sa tam chcete dostať, musíte odstaviť auto v blízkej dedine a potom už spoznávate túto nedotknutú prírodu len po vlastných nohách. Veľká časť je hornatá, v niektorých miestach je terén náročný, ale istotne stojí za všetku námahu. Odmenou vám budú výhľady na malé usadlosti, ktoré sú ešte stále zasadené v prirodzenom prostredí rakúskych hôr.

 

Eisriesenwelt

V podzemí pohoria Tennengebirge sa nachádza 42-kilometrový komplex ľadovej jaskyne. Ide o najväčšiu prírodnú atrakciu tohto druhu v Európe. Eisriesenwelt je najkrajšia počas jari, keď sa dnu dostávajú pramienky roztápajúceho sa snehu, ktoré ešte viac skrášľujú úžasnú výzdobu. Veľká časť cesty prechádza priamo ponad podlahu vytvorenú z čistého ľadu. Potom sa už dostávate do jednotlivých miestností, kde uvidíte niekoľko prírodných sôch ako napríklad Závoj ľadovej kráľovnej alebo Hymirov hrad.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa