Advent v Rakúsku je darčekom pre vás: Toto je 5 najkrajších vianočných trhov

2019-11-25 12:00:01 |   |    | 

Pred Vianocami sa celé Rakúsko trbliece, žiari a vonia všemožnými dobrotami. Ak si jeho návštevu naplánujete na november či december, nájdete na mnohých miestach nádherné vianočné trhy a na nich nejeden originálny darček.



 

Snívajte svoj sen o Vianociach vo Viedni

Od polovice novembra rozžiaria viedenské ulice a námestia čarovné svetelné inštalácie a dekorácie. Rozsvietia sa dokonca aj konáre niektorých stromov, napríklad pri bulvári Ringstraße a najmä v parku pred radnicou. Tam sa okrem iného nachádza aj „Srdiečkový strom“, ktorý je magnetom pre zaľúbencov. O kúsok ďalej na veľkom priestranstve pred radnicou sa koná Viedenský vianočný sen – najväčší vianočný trh v meste s viac ako 150 stánkami. Nájdete tu vianočné darčeky, ozdoby na stromček, výrobky umeleckých remeselníkov, kulinárske lahôdky, sladkosti i horúce nápoje na zahriatie. Časť určená deťom ponúka kolotoč, vláčik so sobmi a svetelné projekcie v parku na tému vianočných rozprávok. Od januára sa návštevníci môžu korčuľovať na klzisku s rozlohou viac ako 3.000 m2 a na ľadových chodníčkoch v parku.

Viedenský vianočný sen sa koná od 15. novembra do 26. decembra 2019, klzisko je otvorené od 22. januára do 1. marca 2020.

Ďalšie vianočné trhy vo Viedni:

  • Vianočná dedinka na námestí Maria-Theresien-Platz medzi Kunsthistorickým a Prírodovedeckým múzeom
  • Vianočná dedinka na nádvorí Viedenskej univerzity v areáli Altes AKH
  • Staroviedenský vianočný trh v časti Freyung v centre mesta
  • Kultúrny a vianočný trh pred zámkom Schönbrunn
  • Vianočná dedinka na zámku Belvedere
  • ART ADVENT na námestí Karlsplatz s certifikovanými biojedlami a bionápojmi
  • Vianočný trh vo štvrti Biedermeierviertel na Spittelbergu
  • Cisársko-kráľovský vianočný trh na námestí Michaelerplatz pred Hofburgom
  • Vianočný trh na námestí Stephansplatz
  • Adventný kulinársky trh pred operou
  • „Rock v Prátri“ je mottom zimného trhu na námestí Riesenradplatz

 

Nasledujte hviezdy až do Salzburgu

Scéna na námestiach Dom- a Residenzplatz v Salzburgu je ako vystrihnutá z obrázkovej knižky. 21. novembra tu otvorí svoje brány najväčší vianočný trh v meste. Asi 100 stánkov ponúka regionálne remeselné výrobky a kulinárske špeciality z celého Rakúska. Viac ako 250 osvetlených vianočných stromčekov a svetelné reťaze vytvárajú nádhernú romantickú atmosféru. Z katedrály každý deň znejú chorály a na vystúpenie trubačov sa môžete tešiť každý štvrtok a sobotu.

Na prechádzke adventným Salzburgom môžete navštíviť aj tieto vianočné trhy:

  • Adventný trh na zámku Hellbrunn, ktorý sa rozprestiera až po mestskú zoo, je otvorený od 21. novembra do 24. decembra 2019 od pondelka do štvrtka.
  • Vianočný trh na námestí Mirabellplatz sa koná od 21. novembra do 24. decembra 2019.
  • „Sternadvent“ so zimným trhom môžete navštíviť od 21. novembra 2019 do 6. januára 2020.
  • Advent na salzburskej pevnosti nad mestom je ako stvorený na príjemnú prechádzku od 29. novembra do 22. decembra 2019 od piatka do nedele.
  • Od 30. novembra do 22. decembra sú cez víkend otvorené adventné trhy Franziskischlössl a St. Leonhard.

V adventnom Salzburgu nezostanú o nič ukrátení ani milovníci hudby: od 29. novembra do 15. decembra si v rámci podujatia Salzburger Adventsingen môžu vypočuť dojemnú operetu „Pohľad na hviezdy“ („Der Sterngucker“). Dejiskom chrámových koncertov je Kostol sv. Andreja. Koncerty s mottom „Vzácny čas“ („A b’sondere Zeit“) zaznejú v priestoroch združenia Stiftung Mozarteum a adventné serenády rozozvučia gotickú sieň Kostola sv. Blažeja.

 

Rozprávkový, hravý i plný prekvapení – taký je adventný Graz

Od 22. novembra do 24. decembra 2019 sa návštevníci Grazu môžu tešiť na advent v znamení krátkych vzdialeností: jeden vianočný trh je totiž od druhého vzdialený iba zopár krokov. Všade rozvoniava punč, varené víno a regionálne špeciality. Viaceré trhy ponúkajú výrobky umeleckých remeselníkov. „Pestré všeličo z celého sveta“ môžete obdivovať a kúpiť si na trhu na námestí Tummelplatz. Stánky s neobyčajným dizajnom vás zaujmú na námestí Mehlplatz. Nostalgické čertovo kolo, kolotoč a rozprávkový vláčik potešia deti v uličke Kleine Neutorgasse. Na námestí Karmeliterplatz sa preháňajú korčuliari po ľadovej ploche s rozlohou viac ako 1.000 m2. Jedno z prekvapení sa nachádza v priestoroch Landhaushofu: od 1. decembra 2019 je tu vystavený 35 ton ťažký betlehem z ľadu, ktorý vytvoril umelec Kimmo Frosti.

Nenechajte si ujsť: od 29. novembra do 23. decembra je otvorený „Úrad pre vianočné koledy“. Pomôže vám (znovu) objaviť vianočné zvyky, ako aj texty a melódie vianočných piesní. „Pokladom“ úradu je register vianočnej hudby a textov, ktorý obsahuje asi 30.000 záznamov. Patrí k nim staršia i novšia alpská ľudová hudba, cudzojazyčné piesne, spirituály, popové skladby a mnoho iného.

 

Innsbruck v záplave svetiel

V starom meste, na námestí Marktplatz či vysoko nad mestom v časti Hungerburg: predvianočnú náladu do tirolského Innsbrucku prináša šesť adventných trhov. Ak chcete navštíviť všetky, vydajte sa po novom chodníku „Walk to explore“, ktorý vás zavedie od moderných trhov až po tie s hĺbavou atmosférou. Nostalgický je napríklad vianočný trh v historickom centre mesta, ktorý je zároveň najväčším a najstarším adventným trhom Innsbrucku. Vianočný trh na námestí Marktplatz má pripravenú pestrú ponuku pre deti – od Gašparkovho divadlo po čítanie rozprávok. Na podmanivú atmosféru sa môžu návštevníci tešiť na Wiltenskom adventnom trhu na námestí Wiltener Platzl osvetlenom tradičnými pouličnými lampami. Okružná prechádzka mestom sa oplatí už len kvôli čarokrásnym vianočným dekoráciám: nad uličkami starého mesta sa vznášajú umelecké lustre a ulice osvetľujú jasní anjeli, srdiečka i pestrofarebné stromčeky z kryštálikov. Obklopený zasneženými vrcholkami hôr pôsobí Innsbruck ako vystrihnutý z čarovnej vianočnej krajiny.

Vianočné trhy v Innsbrucku sú otvorené od 15., resp. 25. novembra 2019 do 23. decembra 2019. Do 6. januára 2020 môžete navštíviť adventný trh na ulici Maria-Theresien-Straße.

Tip: nezabudnuteľnú svetelnú šou môžete zažiť od 29. novembra 2019 do 20. januára 2020 v Hofburgu. Jej hlavnou témou sú hory a prírodné živly. Program sa koná dvakrát za deň o 17:30 hod a 18:30 hod. O 19:30 hod je naplánovaná svetelná šou „Max500“, ktorá vznikla v roku 2019 pri príležitosti 500. výročia úmrtia cisára Maximiliána.

 

Advent na Katschbergu

Ak chcete zažiť advent z jeho magickej stránky, vyberte sa na 1.750 metrov vysoký Katschberg v Korutánsku. Zimný turistický chodník „Wichtelweg“ dlhý 2,5 kilometra vás zavedie na začiatok „Katschberského adventného chodníka“ do romantického adventného sveta, aký nemá páru. Chodník osvetlený lampiónmi lemujú s citom zreštaurované stodoly na seno. O sviatočné vianočné melódie sa starajú trubači na alpských rohoch a dychové kapely. V Speváckej chate si môžete spoločne zaspievať vianočné koledy alebo si ich vypočuť v podaní spevákov z regiónu. V jednej z chát čakajú na deti zvieratká, ktoré môžu i pohladkať, iná je zase domovom dielne na výrobu plyšových medvedíkov. Potrebné teplo znova načerpáte pri viacerých stánkoch s čajom. Špeciálny hrnček na čaj, ktorý zároveň slúži ako vstupenka, je dostať kúpiť pri vstupe na adventný chodník.

Katschberský adventný chodník je otvorený od 27. novembra do 22. decembra 2019 každú stredu a vždy od piatka do nedele od 14:00 hod do 20:30 hod.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa