Tajomstvá dominanty Viedne odhalené: 20 zaujímavostí, ktoré ste netušili o Hofburgu

2020-02-12 12:00:00 |   |    | 

V centre Viedne sa nachádza jedna z najväčších pých habsburgskej monarchie. Táto známa panovnícka rodina využívala Hofburg ako svoje hlavné sídlo. V minulosti tam žila aj obľúbená cisárovná Sissi, ktorej v súčasnosti venovali jedno z múzeí.



 

1. Hofburg sa skladá z osemnástich krídiel. Jednotlivé budovy boli postavené v rôznych architektonických štýloch, pričom na ich plánoch sa podieľali najlepší európski architekti. Kvôli tomu odborníci hovoria o tom, že by sme ho nemali nazývať palácom, ale skôr malým mestom.

2. Prvé stavby v tomto areáli pribudli už v 13. storočí. Časť z nich sa podarilo uchovať až dodnes. Už v tých časoch ich využívali zástupcovia Habsburgovcov. Najstaršou budovou je Kráľovská kaplnka, v ktorej ešte stále pravidelne robia bohoslužby.

3. Habsburgovci pracovali na zveľaďovaní paláca sedem storočí. Poslední majitelia z tohto rodu odišli z Hofburgu až v roku 1918. Za ten čas sa im podarilo vytvoriť fascinujúce dielo, ktoré je šperkom historického centra Viedne. Napriek rozsiahlosti celého komplexu ho uchovali vo veľmi dobrom stave.

4. V súčasnosti v jednotlivých budovách sídli napríklad veľká rakúska knižnica so vzácnymi historickými kúskami, divadlo, pokladnica, viaceré múzeá, ale aj zachované komnaty bývalých majiteľov.

5. Súčasťou paláca bola tiež jazdecká škola, ktorú navštevovali najmä deti šľachticov. Monarchovia tam taktiež chovali najvzácnejšie kone z celej Európy. Ich stajne boli veľkou pýchou, takže keby tušili o tom, že sa túto tradíciu podarilo uchovať až dodnes, boli by z toho istotne nadšení.

6. Symbolicky aj teraz zostal Hofburg sídlom vládnej moci. Tak ako tam v minulosti žili predstavitelia kráľovskej rodiny, momentálne používa jedno z krídel rakúsky prezident. Ten tam víta svoje návštevy a tieto priestory sa využívajú aj počas niektorých oficiálnych príležitostí.

7. Najobľúbenejšou atrakciou v paláci nie sú komnaty bývalých panovníkov, ale múzeum, ktoré je venované cisárovnej Sissi. To sa rozprestiera v šiestich miestnostiach, ktoré sa zameriavajú na život tejto obľúbenkyne rakúskeho národa, ale aj na jej záľubu v móde a líčení. Uvidíte tam niekoľko originálnych šiat, šperkov a vzácne fotografie. Súčasťou výstavy je tiež jej posmrtná maska.

8. Celý komplex sa rozprestiera na ploche 240 tisíc m². Jednotlivé budovy majú dokopy 2600 miestností a tie sú prepojené pomocou 19 vnútorných nádvorí. To zaraďuje Hofburg medzi najväčšie európske paláce.

9. V minulosti sa na tomto mieste nachádzal stredoveký hrad, okolo ktorého sa rozprestierala menšia záhrada. Toto miesto postupne renovovali a dostavali k nemu ďalšie priestory. Tradíciou Habsburgovcov bolo, že každý z panovníkov pripravil počas svojho vládnutia vlastné plány, ktoré vylepšili rakúsko-uhorskú pýchu.

10. Najväčšou miestnosťou je obrovská hala, ktorá sa v súčasnosti využíva na organizovanie plesov. Pôvodne to malo byť miesto, kde mal sídliť trón a kráľ tam mal prijímať oficiálne návštevy. Napriek honosným priestorom sa na to táto sála nikdy nevyužívala.

11. Súčasťou komplexu je tiež Kapucínska krypta, ktorá sa používala ako kráľovská hrobka. Počas dlhých dejín tam pochovali 150 Habsburgovcov. Podľa tradície im v období od polovice 17. storočia až do roku 1878 po smrti vyberali srdcia, ktoré pochovali zvlášť v Augustiniánskom kostole.

12. Počas prehliadky sa dostanete do Strieborných komnát, ktoré v súčasnosti slúžia ako výstava tanierov, pohárov a ostatných pomôcok na stolovanie. Ich dominantou je 30 metrov dlhá dekorácia, ktorá slúžila na zdobenie stolov.

13. Hofburg znamená v slovenčine „sídlo panovníkov“. Vždy niesol takéto všeobecné pomenovanie a i keď pre neho používali množstvo prezývok, ani jedna z nich sa neujala tak ako oficiálny názov.

14. V jednotlivých častiach v paláci pracovalo v minulosti 5000 zamestnancov, ktorí mali na starosti všetko od upratovania cez obsluhu návštev až po starostlivosť o záhrady.

15. Hofburg je zároveň aj oficiálnym sídlom Viedenského chlapčenského zboru. Ten patrí medzi najlepšie v Európe a je veľkou prestížou, ak niekoho do neho príjmu. Pravidelne majú vystúpenia v Kráľovskej kaplnke.

16. Najkrajšou miestnosťou celého paláca je jedáleň, ktorá sa v súčasnosti nachádza v priestore prehliadky Cisárskych apartmánov. Jej dominantou sú nádherné nástenné maľby, ktoré zachytávajú odvážne činy bojovníka Herkula.

17. V paláci sa podarilo uchovať aj niekoľko zaujímavých kúskov, ktoré zdobili reprezentatívne priestory. Jedným z nich je busta poľného maršala Radeckého, ktorý mal medzi členmi rodiny Habsburgovcov výnimočné postavenie. Ako jediný človek bez titulu mohol kedykoľvek prísť za panovníkmi a informovať ich o aktuálnej situácii.

18. Keďže bol Hofburg veľmi veľký, jeho majitelia nedokázali zariadiť rovnako honosne všetky priestory. Preto je niekedy prekvapivé, že najmä súkromné pracovné miestnosti pôsobia skromne ako hociktoré iné domy meštiakov.

19. Súčasťou prehliadky je tiež výstava striebra. V Hofburgu sa nachádza vyše 150 000 kúskov, ktoré obsahujú všetko od servírovania až po dekorácie. Nie všetky sú vystavené pre verejnosť.

20. V Hofburgu nerobia len bežné denné prehliadky. Návštevníci si môžu obzrieť jeho priestory aj počas nočnej návštevy, keď má palác úplne inú atmosféru. Vďaka tomu sa zaradil medzi ojedinelé atrakcie tohto druhu v Európe.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa