Prírodné kúpaliská v Rakúsku: Osvieženie s výhľadom

2021-07-14 00:01:00 |   |    | 

Kto chce plávať vo vode v kvalite pitnej vody a pozerať pritom na krásnu prírodu či hory, nájde v Rakúsku množstvo idylických miest na kúpanie.



 

Vzduchom sa šíri vôňa lesa, pofukuje mierny vetrík a obloha žiari jasnou modrou farbou. Vodná hladina sa jagá v odtieňoch zelenej a modrej. Kúpaliská s takouto scenériou sú pre mnohých súčasťou dokonalého leta a práve Rakúsko ponúka veľký výber horských jazier v pokojnom prostredí. Jedným z nich je Seewaldsee v Biosférickej rezervácii Großes Walsertal vo Vorarlbersku. Idylickú polohu má aj Piburger See v tirolskom údolí Ötztal. Nádherná krajina ako z filmového plátna privíta návštevníkov jazier Langbathseen v hornorakúskom regióne Salzkammergut. Vytúžené osvieženie v Dolnom Rakúsku nájdu výletníci v jazere Lunzer See a do príjemnej termálnej vody sa môžu ponoriť v jazere „Maibachl“ pri Villachu. Divú prírodu a výhľad na výškové budovy si užívajú kúpajúci v starom dunajskom ramene Alte Donau vo Viedni.

 

Termálna voda uprostred lesa

Keď sa z lesa za Kúpeľným parkom vo Villachu začne dvíhať para, znamená to, že „Maibachl“ znova tečie. Takýto stav nastáva iba v období topenia ľadu a po výdatných dažďoch. Znalci miestnych pomerov sa vtedy vydávajú k obidvom jazerám Maibachl. Obklopení termálnou vodou s teplotou asi 29 stupňov si potom užívajú takmer mystickú scenériu: zôkol-vôkol sa do výšky vypínajú listnaté stromy, nad ktorými sa klenie modré nebo a v závislosti od vonkajšej teploty obklopujú kúpajúcich menšie či väčšie obláčiky pary. Kúpanie v Maibachli má veľmi dlhú tradíciu. Keďže kabínky na prezlečenie by ste tu hľadali márne, šaty si môžete zavesiť na strom či položiť na zem v lese. Určite si nezabudnite uterák!

 

Pláž s výhľadom na mrakodrapy

Ak je počasie vhodné na kúpanie, ťahá to mnohých obyvateľov Viedne k vode. Kto má radšej prírodné kúpaliská, vyberie sa buď na ostrov Donauinsel, alebo na jednu z pláži pri ramene Alte Donau. Najdlhšou históriou sa pýši pláž a kúpalisko „Strandbad Gänsehäufel“, ktoré otvorili v roku 1907. Táto zelená oáza s mnohými starými stromami sa nachádza na ostrove. Ak túžite po väčšom ruchu, rozprestrite si uterák pri niektorom z plaveckých bazénov. Pokojnejšia atmosféra vládne na lúkach na východnej, západnej alebo južnej pláži. V závislosti od miesta budete mať výhľad na vodu, upravené záhradkárske osady či moderné výškové budovy pri Dunaji. Ochladiť a zaplávať si môžete v ramene Alte Donau, ktoré sa počas horúceho leta zohreje až na 26 stupňov. Športoví nadšenci môžu oboplávať kúpalisko na SUP doske, zahrať si plážový volejbal alebo navštíviť výškový lanový park. U detí je obľúbené Gašparkovo divadlo, ktoré sa koná každý víkend.

 

Dvojica jazier ďaleko od civilizácie

K jedným z najmalebnejších jazier v hornorakúskom regióne Soľnej komory („Salzkammergut“) patrí Traunsee. No blízko neho, asi desať kilometrov od dediny Ebensee sa nachádzajú dva ďalšie prírodné klenoty: Vorderer a Hinterer Langbathsee. V lete sú tieto nádherné jazerá v pokojnom prostredí obľúbeným turistickým cieľom. Prechádzka okolo jazera Vorderer Langbathsee trvá z parkoviska Seeparkplatz asi hodinu, turistika okolo obidvoch jazier vám zaberie asi dve hodiny. Na konci nie je vari nič príjemnejšie ako sa osviežiť vo vode jazera Vorderer Langbathsee, ktorého teplota môže dosiahnuť až 25 stupňov. Z prírodnej pláže budete mať výhľad na trblietajúcu sa tyrkysovú hladinu, zmiešané lesy a skalné zrázy pohoria Höllengebirge. Upozornenie: v jazere Hinterer Langbathsee je kúpanie zakázané.

 

Viac tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Austria Tourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa