Najkrajšie ferraty v Rakúsku – výlet, na ktorý len tak nezabudnete

2021-08-16 12:01:00 |   |    | 

Ferrata je cesta, ktorá vedie náročným horským terénom. Potrebujete byť pri nej istení, aby ste nespadli a neublížili si. Prechádza napríklad visutými mostami alebo po železných stúpačkách. Vďaka isteniu lanom dokážete prejsť aj ťažké terény, ktoré sú určené primárne pre horolezcov. Rakúsko je známe vysokým počtom takýchto atrakcií, ktoré vám odhalia to najkrajšie z ich prírody.



 

Innsbrucker Klettersteig

Výhodou tejto ferraty je miesto, kde sa nachádza. Okrem preskúmania hôr totiž môžete zostať pár dní aj v Innsbrucku, aby ste si pozreli mesto, okolité dedinky alebo sa vybrali na inú túru. Táto horská trasa je určená skôr pre ľudí s lepšou kondíciou. Celá cesta môže v závislosti od vašej kondície trvať od päť do sedem hodín. Taktiež treba počítať s tým, že v niektorých častiach budete čakať dlhšie kvôli veľkému množstvu turistov. Z centra Innsbrucku sa vyvezte na vrchnú stanicu Hafeleker. Tam vás už po pár metroch čaká nástup na jednu z náročnejších častí ferraty. Pripravte sa na výstupy po stúpačkách, ale aj na visutý most. Túra postupne vedie až na Seegrubenspitze a potom sa po okruhu dostanete späť až k medzizastávke lanovky. Odtiaľ sa môžte zviesť k dolnej stanici, alebo dole prejdite pešo. V niektorých častiach ferraty môžete ísť po jednoduchších skalných úsekoch.

 

Gosaukamm

Skúsení ferratisti hovoria o tom, že podstatne ťažšie ako vystúpiť po strmých bralách, je prechádzať cez niektoré visuté mosty. Keď trochu zafúka vetrík alebo sa v strede pod vami začnú hýbať laná, tak často musíte poriadne prekonávať svoj strach. Takouto skúškou je Gosaukamm v pohorí Dachstein. Tam dokonca skombinovali mostík s rebríkom, pomocou ktorého budete prechádzať ponad veľkú roklinu. Adrenalínový zážitok preverí tiež schopnosti ostrieľaných turistov. Na konci chodníka už vedie cesta okolo končiara Gosaukamm, odkiaľ budete mať nádherný výhľad na pohorie. V tejto oblasti sa nachádza aj Superferrata Dachstein, ktorá je rozdelená do troch častí. Ide o fyzicky náročnú cestu, ktorá často prechádza strmými bralami s prudkými výstupmi. Dostanete sa až k vrcholu ľadovca, kde aj počas leta objavíte sneh. Ak by ste už nechceli ďalej pokračovať v ceste, môžete sa zviesť dole lanovkou.

 

Hohe Wand

V Rakúsku sa nachádza dokopy vyše 500 ferrát. Niektoré z nich sú jednoduché a môžete ich prejsť aj s deťmi. Viacero z nich nájdete v blízkosti slovenských hraníc. Hohe Wand sídli neďaleko Neziderského jazera a dostanete sa počas nej na krásnu vyhliadkovú plošinu. Tunajšia ferrata Hanselsteig patrí k stredne náročným. Prechádza najmä po viacerých rebríkoch a stúpačkách. Pokojne tam môžete vziať staršie deti, ktoré to už kondične zvládnu. Na konci turistického chodníka sa nachádza jednoduchšia vyhliadka skywalk, z ktorej máte úžasný pohľad na celý región. K jej začiatku sa dostanete aj pomocou auta, takže sa prípadne môžete rozdeliť na dve skupiny. Tí, ktorí si netrúfnu na turistiku, sa vyberú priamo k tomuto chodníku.

 

Luft unter den Sohlen

Ešte predtým ako sa vyberiete na zdolávanie ferrát, mali by ste si najprv nacvičiť prácu s istením a lozenie po stenách. V niektorých úsekoch budete musieť totiž skoby odistiť a prichytiť na ďalšie istiace lano. Na chvíľku tak nebudete k ničomu pripútaní a vtedy nemôžete dostať strach. Preto nezačínajte so stenami s veľkou obtiažnosťou, lebo naozaj nie sú tak jednoduché, ako to vyzerá pri skúsených ferratistoch. Luft unter den Sohlen je určená pre športovo založených turistov, ktorí si chcú počas zdolávania cesty preveriť svoje sily. Cesta na vrchol prechádza po náročnej stene, po ktorej sa presúvate najmä po skobách. Neustále budete stúpať, preto musíte mať silu v nohách, ale aj rukách. Z vrcholku vás opäť čaká nádherný výhľad na celý región.

 

Galitzenklamm

Pri meste Lienz leží nádherná tiesňava Galitzenklamm. Pre milovníkov ferrát prináša jedno milé prekvapenie. Tentoraz sa budete šplhať a preliezať popri nádherných vodopádoch. Preto by ste tam mali zájsť jednoznačne počas jari, aby ste si užili aj majestátne vodné atrakcie. Keď budete liezť po skale priamo nad vodou, bude to jeden z nezabudnuteľných zážitkov. V tiesňave máte na výber z piatich rôznych trás. Tie majú aj úseky najvyššej náročnosti. Preto si vopred dobre prezrite, ktorou trasou sa vyberiete. Počas lezenia budete mať výhľad na mestečko a okolie. Ak tam opäť prídete s niekym, kto si netrúfne na takéto zdolávanie končiarov, ten si môže zatiaľ vybrať klasické turistické chodníky v spodnej časti tiesňavy.

 

Raxalpe

Pohorie Raxalpe je ideálne pre dovolenky celých rodín. Nachádza sa tam niekoľko ferrát, ktoré majú rôznu náročnosť. Niektoré trasy prechádzajú po jednoduchých rebríkoch a skombinované sú s dlhšími presunmi po horských čistinách. Vďaka tomu si môžete užiť túru aj so svojimi deťmi. Tieto chodníky nie sú dlhé a zvládnete ich prejsť za jedno dopoludnie. No potom sú tu náročné trasy, ktoré už preveria vaše schopnosti. Presúvanie sa pomocou lana a po stúpačkách je niekedy výzvou aj pre skúsených turistov. Dávajte pozor, aby ste si pri túlaní sa touto oblasťou nepomýlili ferraty, pretože zrazu sa môžete ocitnúť na chodníku s veľkou náročnosťou.

 

Veľký Priel

Na vrchol Veľkého Prielu sa dostanete pomocou jednej z dvoch ferrát. Tie sú taktiež určené pre skúsenejších turistov. Vyžadujú si dobrú kondíciu, pretože sú pomerne dlhé. Zostaňte na tomto mieste dva dni, aby ste si ich mohli vychutnať postupne a preveriť tak svoje zručnosti a sily. Prespať môžete v niektorej z jednoduchých horských chát.

 

Viac tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa