Rakúsky Heiligenkreuz patrí k najstarším kláštorom na svete: Dnes v ňom môžete rozjímať aj vy

2021-08-22 00:00:00 |   |    | 

Rakúsko je krajinou mnohých pokladov. Patrí k nim aj najstarší cisterciátsky kláštor na svete, ktorý existuje na tomto mieste od roku 1133 nepretržite až dodnes. V súčasnosti láka nielen milovníkov histórie, ale aj laikov, ktorí si tu môžu počas pobytu s mníchmi vyčisť hlavu a nabrať novú energiu.



 

Kláštor založil vojvoda Leopold III. Babenberský na popud svojho syna Otta. Štyria panovníci z tejto najstaršej rakúskej vládnucej dynastie tu v krypte dodnes odpočívajú.

Kláštorný kostol bol vybudovaný v dvoch rôznych slohoch – románskom a gotickom. Tri okná nad vchodom sú typickým znakom pre cisterciánske opátstva, symbolizujú Najsvätejšiu Trojicu.

Najväčšou zaujímavosťou kláštorných budov je krížová chodba s kapitulskou sieňou s viac ako tristo románskymi stĺpmi, gotický chór z konca 13. storočia či fontánový pavilón. Mimoriadne vzácne sú  maľby na skle vytvorené technikou grisaille.

Od roku 1133 tu mnísi sedemkrát za deň vzdávajú Bohu chválu tzv. chórovou modlitbou. Prvá zaznie už o 5:15 ráno a posledná o 20:15 večer. Chýrnu zborovú modlitbu mníchov si návštevníci môžu vypočuť každý deň na pravé poludnie.

Dnes v kláštore žije zhruba 80 mníchov. V roku 1802 tu bola založená náboženská vysoká škola, ktorej pápež Benedikt XVI. v roku 2007 udelil titul univerzity a odvtedy sa volá „Filozoficko-teologická univerzita Benedikta XVI. Heiligenkreuz“.

Zaujímavosťou kláštora je, že sa tu môžu ubytovať aj laici a zdieľať istý čas život v spoločenstve tunajších mníchov. Túto možnosť využíva stále viac ľudí, ktorí sa cítia vyhorení a tu si vyčistia hlavu a naberú novú energiu.

 

Viac tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Pavol Urbánek

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa