Rakúske NAJ: U susedov môžeme navštíviť atrakcie, ktorým sa nič nevyrovná

2021-11-05 12:00:00 |   |    | 

Rakúsko ponúka návštevníkom množstvo zaujímavostí. Niektoré z nich sú dokonca držiteľmi európskych či dokonca svetových rekordov. Rozhodne stoja za vašu návštevu, tak si naplánujte ich návštevu.



 

Najväčšie podzemné jazero

Rakúsko by sme pokojne mohli nazvať krajinou jaskýň. Nájdete ich tam niekoľko tisíc, ale len niektoré z nich sú prístupné pre verejnosť. Jednou z najvyhľadávanejších atrakcií tohto druhu je Seegrotte v Hinterbrühle. Pôvodne bol na tomto mieste podzemný lom, ktorý sa využíval na ťažbu sadrovca. V roku 1912 robili jeden z tradičných odstrelov, ktorý mal sprístupniť ďalšiu oblasť. Ten však nedopadol dobre a celé podzemie bolo zavalené vodou. Práve táto nešťastná udalosť však stojí za vytvorením jednej z najväčších atrakcií v okolí Viedne - najväčšieho podzemného jazera v Európe.

 

Najstarší zábavný park na svete

Práter je považovaný za najstarší zábavný park na svete, prvá písomná zmienka pochádza už z roku 1162. Pôvodne patril monarchii a využíval sa len na súkromné účely. Cisár Jozef II. však daroval roku 1766 túto oblasť obyvateľom Viedne a postupne tam vybudovali zábavný park plný zaujímavých atrakcií. Dnes ich ponúka približne 250 vrátane horskej dráhy, vysokej U-rampy, katapultu či najvyššieho retiazkového kolotoča na svete. Od roku 1897 parku aj celej rakúskej metropole dominuje známe Viedenské kolo. Postavili ho v roku 1897, meria 65 metrov a ponúka nádhernú vyhliadku na mesto.

 

Najväčšia ľadová jaskyňa

Málokto vie, že práve u našich susedov sa nachádza aj najväčšia sprístupnená jaskyňa na svete. Vysoko nad dedinou Werfen (asi 40 kilometrov od Salzburgu) je v srdci pohoria Tennengebirge vstup do najväčšieho labyrintu ľadových jaskýň s celkovou dĺžkou vyše 42 kilometrov. Jaskynný systém vyhĺbila rieka Salzach asi pred 100 miliónmi rokov. Kým väčšinu priestorov tvorí vápenec, prvý kilometer jaskynnej sústavy celoročne pokrýva ľad. Je to spôsobené tým, že vstup je neustále otvorený a do jaskyne cez neho prúdi ľadový vzduch, vďaka ktorému vnútri zamŕza sneh. V lete zase fúka studený vietor zvnútra jaskyne smerom ku vchodu a zabraňuje tomu, aby sa ľad topil.

 

Najvyššie vodopády

Jedny z najväčších vodopádov Európy sa nachádzajú neďaleko horskej dediny Krimmel (spolková republika Salzbursko). Sú súčasťou Národného parku Hohe Tauren a v roku 1967 dostali Európsky diplom pre ochranu prírody. Krimmel Wasserfall (Krimmelské vodopády) majú celkovú výšku 280 metrov a sú trojstupňové. Z horného stupňa padá voda z výšky 145 m, zo stredného stupňa z výšky 100 m a z dolného stupňa z výšky 140 m. Ročne nimi pretečie okolo 177 miliárd litrov vody. Okolo vodopádov vedie upravený turistický chodník s priamymi vyhliadkami.

 

Jedna z najstarších reštaurácií

Reštaurácia Griechenbeisl vo Viedni patrí k najstarším stále funkčným podnikom na svete. Vzácnosťou je i samotná budova, prvá písomná zmienka o nej pochádza z polovice 14. storočia. Po dlhý čas sa v jej priestoroch nachádzal sklad tovaru, niekedy medzi 14. a 16. storočím tam vytvorili prvú väčšiu vínnu pivnicu v meste. Do nej chodili ľudia nielen nakupovať, ale často si tam zostávali pri víne aj posedieť. Počas popíjania boli hladní, a tak sa začiatkom 16. storočia začala písať história jednej z najlepších reštaurácií vo Viedni. Počas 500 rokov fungovania privítila množstvo významných osobností, za všetkých spomeňme Beethovena, Mozarta alebo Straussa.

 

Prvá horská železnica

Najkrajšia železničná trasa z Viedne na juh Rakúska vedie naprieč regiónom čarovného vrchu „Zauberberg“ Semmering. Pod vedením benátskeho stavebného inžiniera Carla di Ghegu ju vybudovali v rokoch 1848 až 1854 cez priesmyk v nadmorskej výške nad 1000 metrov ako prvú železnicu svojho druhu (v tej dobe najvyššie položený bod, kam viedli koľajnice). Trasa bola už v tom čase príkladom citlivého zásahu do prostredia, kombinujúc vyspelú technológiu s rešpektom voči prírodnému prostrediu. Región Semmering-Rax-Schneeberg patrí dodnes medzi klasické dovolenkové destinácie.

 

Jedna z najstarších zoologických záhrad

Viedenská ZOO je najstaršou a jednou z najskvelejších zoologických záhrad v Európe. Nájdete ju v rámci areálu zámku Schönbrunn, podľa ktorého dostala pomenovanie. V súčasnosti sa tam nachádza vyše 750 druhov zvierat. Najvzácnejšia a jedna z najobľúbenejších je panda. Ďalšou zaujímavosťou je púštny pavilón, ktorý imituje podmienky, aké majú zvieratá na Madagaskare. Po zámockom parku premáva vyhliadkový vlak, ktorý vás zavedie ku všetkým atrakciám v tejto rozsiahlej záhrade a jednu zo zastávok má aj pri ZOO. Pred vstupom si zistite časy kŕmenia jednotlivých zverov, ktoré patria k ďalším zaujímavostiam.

 

Najvyššia drevená vyhliadková veža na svete

Pyramidenkogel pri obci Maria Wörth v Korutánsku je najvyššia drevená vyhliadková veža na svete. Táto sto metrov vysoká pozoruhodná konštrukcia sa týči k oblohe nad jazerom Wörthersee. Jej špirálovitý tvar umožňuje kochať sa pri ceste nahor po schodoch a na jednotlivých úrovniach impozantným 360-stupňovým výhľadom na prekrásnu korutánsku krajinu s jazerami a horami. Priehľadný panoramatický výťah, ktorý tiež ponúka rozhľad na okolitú prírodu, dopraví návštevníkov na vyhliadkovú plošinu vo výške 70 m. Výnimočnou atrakciou veže je najvyššia šmykľavka v Európe, po ktorej sa môžete spustiť 52 metrov do hĺbky rýchlosťou až 30 kilometrov za hodinu.

 

Viac tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Autor: © Zoznam/AKO

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Austria National Tourist Office

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa