Lyžiarsky raj Schladming-Dachstein: 123 kilometrov zjazdoviek a top služby

2021-12-04 00:00:00 |   |    | 

Pokiaľ uvažujete, kam sa túto zimu po zlepšení pandemickej situácie vyberiete za snehom, máme pre vás dobrý tip. Tým je región Schladming-Dachstein na severozápade Štajerska, ktorý je aj medzi Slovákmi pomerne populárny. Ponúka až 123 kilometrov zjazdoviek aj krásne výhľady na panorámu okolitých vrcholkov. Nad tunajšími útulnými dedinkami a mestečkami, ktoré ponúkajú dokonalé zázemie pre všetkých jeho návštevníkov, sa nachádzajú vynikajúce lyžiarske strediská.



 

Schladming je súčasťou najväčšej rakúskej lyžiarskej oblasti Ski Amadé, ktorá združuje 5 rakúskych lyžiarskych regiónov s 25 renomovanými strediskami, v ktorých si zalyžujete iba s jedným spoločným skipasom. Čo sa týka zjazdoviek, väčšina je tu červených, ale nájdu sa aj čierne, modré a aj freeridové. Na svahoch si môžete odmerať rýchlosť lyžovania, vyskúšať slalom, naučiť sa lyžovať v lyžiarskej škole, posánkovať sa, ale aj sa dobre najesť v horských chatách.

 

Skvelé svahy, nové lanovky aj atrakcie

Schladming-Dachstein ponúka lyžiarom okrem rušnej lyžiarskej tzv. „hojdačky“ štyroch vrcholov Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen a Reiteralm aj niekoľko menších a pokojnejších areálov, ktoré sú dobre navzájom prepojené 81 lanovkami. Sezóna tu pravidelne začína už v polovici novembra a pre držiteľov skipasov sú tu k dispozícií aj bezplatné skibusy.

Na vrchol v stredisku Planai vás túto zimu vyvezie nová a najvýkonnejšia lanovka v Štajersku Lärchkogelbahn, ktorá obsluhuje 3 hlavné zjazdovky. Veľmi obľúbený je tu vyše 4 kilometre dlhý FIS zjazd, na ktorého konci je cieľový prudký svah Planai-Zielhang a aj priestranný svah Mitterhaus na kopci Hauser Kaibling. Z Hauser Kaiblingu sa môžete spustiť späť do údolia, prípadne sa môžete lanovkou previezť na vrchol susedného strediska Planai, kde nájdete aj Superpark Planai s mostíkmi, zábradliami a skokmi.

Aj v Reitelalme vás tento rok privíta nová 6-sedačka Schoberbahn. Pokiaľ zatúžite po výškach, vyberte sa na najvyšší bod regiónu, Dachsteinský ľadovec, ktorý návštevníkom ponúka aj rôzne atrakcie ako napríklad vyhliadky z plošiny Sky Walk, 100 metrov dlhý visutý most, Schody do neznáma či Ľadový palác, nachádzajúci sa vo vnútri hory. V dachsteinskom Superparku si prídu na svoje všetci freestylisti a skúsení lyžiari určite využijú ponuku veľmi dobrého freeridu.

_________________________________________________________________________________________

Množstvo tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

_________________________________________________________________________________________

 

Rodiny s deťmi sú vítané

V Schladmingu myslia aj na rodiny s deťmi. Nachádza sa tu viacero lyžiarskych škôl, ktoré ponúkajú kurzy lyžovania pre deti. Okrem toho môžu rodiny s deťmi v regióne využiť viacero detských atrakcií a zjazdoviek.

Dobrým tipom je areál Galskej dedinky, ktorá je v celej dĺžke zjazdná na lyžiach. Na deti tu čaká množstvo atrakcií ako galské postavičky, galské chatky, hudobný snežný voz z dreva a taktiež rímska hliadková veža s vnútornou hracou plochou.

V stredisku Ramsau čaká na najmenších osem upravených zábavných zjazdoviek dinosaura Kaliho. V stredisku Planneralm si môžu najmenší zalyžovať na prírodnom snehu a zjazdovke s názvom „Les čarodejníkov a bosoriek“ a v stredisku Planai majú k dispozícii detský areál Hopsi Kinderland.

Rodiny tu môžu profitovať z rôznych akciových ponúk, napríklad víkendovej 35-percentnej zľavy na skipasy pre deti a mládež  v rámci programu Junior Weekend Discount, keď denný detský lístok vyjde na 20 a mládežnícky na 30 eur. Zaujímavý tip pre rodiny s malými deťmi do 6 rokov je aj program "Mini's Week". Deti dostanú v rámci neho v termíne od 8. do 22. januára 2022 za 130 eur týždenný balík služieb, ktorý zahŕňa detský lyžiarsky kurz, skipas, požičanie výstroja pre deti a bohatý program v lyžiarskych školách.

 

Zážitky, adrenalín aj skvelá kuchyňa

Región ponúka aj ozajstné bežkárske eldorádo - spolu 435 kilometroch bežkárskych trás, a to hlavne v stredisku Ramsau. Pre všetkých, ktorí chcú ísť na hory pešo a bez športového vybavenia, je k dispozícii aj špeciálny zimný turistický lístok na používanie lanoviek.

Pre akčné tipy sú tu v ponuke aj zaujímavé balíčky služieb „Made my day“, špeciálny deň lyžovania a zážitkov. Malé skupinky lyžiarov so sprievodcom môžu v rámci neho zažiť napríklad „Dachstein Adventure“, dobrodružstvo v podobe raňajok v panoramatickej reštaurácii a následne návštevy visutého mosta, Ľadového paláca a Schodov do neznáma. Potom absolvujú freeridový zjazd do údolia.

Prípadne môžete priamo na zjazdovke vyskúšať deň lyžovania a jogy – Ski joga. Najprv si dáte 30-minútovú rozcvičku s učiteľkou jogy a následne sa vydáte na zjazdovky.

Počas tejto zimy tu pripravili v 15-tich vybraných chatách pre návštevníkov vychytávky alpskej kuchyne. Tie bude mať pod patronátom známy štajerský šéfkuchár Richard Rauch, ktorý spolu s chatármi vytvorí mimoriadne pokrmy Alm-Hauben. Všetky zapojené chaty podávajú pokrmy, ktoré sú pre ne špecifické a používajú len suroviny z tohto regiónu.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa