Lyžiarsky kurz – áno alebo nie? Prečo je profesionálny kurz vhodný nielen pre začiatočníkov

2021-12-21 00:30:00 |   |    | 

Asi 70 % zimných dovolenkárov v Rakúsku to ťahá hore na svah. Ale koľkí z nich sa dostanú aj elegantne nadol? Prečítajte si, prečo sa aj skúsení lyžiari môžu naučiť niečo nové na lyžiarskom kurze.



 

Považujete sa za najlepších na zjazdovke a zvládate bez problémov každý čiernu zjazdovku? Závidia vám perfektné držanie tela na lyžiach? Gratulujeme, ste pripravení na zimnú sezónu! Napriek tomu by ste mali zvážiť kurz u profesionálneho inštruktora lyžovania. Odpoveď na otázku, prečo aj prvotriedni lyžiari môžu profitovať z lyžiarskeho kurzu, vám prezradí Richard Walter, prezident Rakúskeho zväzu lyžiarskych škôl.

 

1. Aj tí najlepší môžu ešte zdokonaliť svoju techniku

Lyžovanie je ako bicyklovanie – nezabúda sa. Až také jednoduché to však nie je. Základný princíp – cielené prenášanie váhy na lyžiach za účelom riadenia rýchlosti a pohybu zákrutami – zostal síce rovnaký, ale dnešné carvingové lyže majú s doskami spred 30 rokov iba málo spoločné. 

Bez ohľadu na to, či znova začínate lyžovať alebo si chcete vybrúsiť techniku, je profesionálny kurz vždy lepšou voľbou ako sa spoliehať na dobre mienené rady priateľov. „K našim najobsadenejším kurzom patria naozaj tie pre skúsených lyžiarov,“ potvrdzuje Richard Walter. „Takmer každý niekedy narazí na svoje hranice, napríklad ak ide o jazdu v hlbokom snehu. Ľudia si vtedy povedia, to by som chcel zlepšiť. Iní sa chcú zase zbaviť zlých návykov, ktoré sa im vkradli do techniky počas mnohých rokov.“

Freeride znie veľmi lákavo, veď si môžete len-tak vyštartovať do snehu, čo sa však nemusí skončiť dobre. „Veľa športovcov si myslí, že budú hneď celý deň jazdiť v meter hlbokom snehu,“ hovorí. „Práve pohyb mimo zjazdovky si vyžaduje okrem vynikajúcich lyžiarskych schopností aj špeciálnu techniku, ktorú sa je treba najprv naučiť. Ako pri bežných kurzoch aj tu rozdeľujeme účastníkov do skupín podľa zdatnosti a podľa toho vyberáme vhodný terén. Cieľom je pomaly zvyšovať stupeň obťažnosti.

Okrem freeridových kempov, ktoré sú podľa Waltera aktuálne veľmi žiadané, sa mimoriadnej obľube tešia i špeciálne kurzy pre ženy, carvingové a skialpinistické kurzy. Ponúkajú ich všetky väčšie lyžiarske strediská. Inštruktori vám ochotne poradia aj s výberom vybavenia, ktoré si môžete požičať a vyskúšať priamo na mieste. K dispozícii je všetko – od pretekárskych po freeridové lyže.

Kto by to nepoznal: tešíte sa na lyžovačku s rodinou, ale ostatní vlastne vôbec nemajú chuť ísť na zjazdovku a najradšej by celý deň strávili vo wellness. Alebo cestujete sám. Nuž uháňať celkom sólo dolu svahom tiež nie je veľká zábava... Riešenie? Predsa, skupinový kurz!

Spoločenský aspekt má určite tiež podstatný význam,“ hovorí zo skúsenosti Walter. „Často vidíme, že na lyžiarskom kurze vznikajú priateľstvá. Ľudia sa potom stretnú aj v nasledujúcich rokoch a spoločne si najmú inštruktora.

Práve keď ste v lyžiarskom stredisku po prvý raz – alebo ste tam už dlho neboli – nemôže byť na škodu nechať si poradiť od profíka, ktorý vás oslní nielen svojimi oblúkmi, ale aj vynikajúcimi znalosťami miestnych pomerov. Ktoré zjazdovky sú čerstvo upravené? Ktoré svahy sú vhodné na freeriding? A podstatná otázka: kde majú to najlepšie varené víno a syrové halušky käsespätzle?

Naši inštruktori poznajú lyžiarske oblasti ako vrecko svojich nohavíc – svahy, vleky i après ski,“ hovorí Walter. „O naše tipy sa s vami radi podelíme a v prípade záujmu vám rezervujeme i miesto na chatách.

Bezpečnosť je dôležitým faktorom najmä, ak sa pohybujete vo voľnej prírode a podľa Waltera jej každý rok venujú viac a viac pozornosti: „Naše freeridové kurzy vedú výlučne lyžiarski sprievodcovia, čiže tí s najvyšším vzdelaním, ktorí zodpovedajú za všetky bezpečnostné opatrenia, skutočne dobre poznajú terén a vedia, kam je možné ísť. To dokážu účastníci kurzov aj náležite oceniť.“ Lyžiarske školy záujemcov tiež poskytujú bezpečnostné vybavenie – od lavínového vyhľadávača cez ruksak až po lopatu.

Ak by sa na zjazdovke predsa len niečo stalo, môže vás upokojiť skutočnosť, že rakúski inštruktori lyžovania sú nielen odborníkmi na lavíny, ale aj prvú pomoc.

_________________________________________________________________________________________

Množstvo tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

_________________________________________________________________________________________

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Austria National Tourist Office
Zdroj: Austria National Tourist Office

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa