Rakúske Korutánsko - skvelá voľba pre milovníkov slnečných svahov a zimných športov

2022-01-19 12:00:00 |   |    | 

Čakajú tu na vás kilometre lyžiarskych svahov, túry na snežniciach, jazdy na snežných skútroch aj kilometre sánkarských tratí. Navyše tu môžete lyžovať iba s jedným skipasom.



 

Mölltaler Gletscher

Korutánsky ľadovec Mölltaler Gletscher umožňuje plnohodnotnú lyžovačku až osem mesiacov v roku. Na výber je široká ponuka modrých, červených i čiernych zjazdoviek. K dispozícii je vyše 17 kilometrov upravených tratí až do výšky 3122 metrov nad morom, ktoré sú obsluhované deviatimi lanovkami a vlekmi. Vďaka takmer päť kilometrov dlhej podzemnej lanovke Gletscher Express sa z parkoviska na vrchol strediska dostanete zhruba za osem minút.  Špeciálne obľúbený je najvyšší FIS zjazd v Korutánsku, ktorý meria až sedem kilometrov.

Za návštevu stojí aj Gletscher Snowpark, kde si môžete vyskúšať terénne vlny a skoky. Na oddych a zahnatie smädu, alebo hladu je k dispozícii presklená horská reštaurácia, z ktorej terasy si vychutnáte výhľady na 28 okolitých štítov. Stredisko je kompletne vybavené všetkými potrebnými službami, v medzistanici je k dispozícii ski servis, úschovňa aj veľký areál pre lyžiarov začiatočníkov. V detskom klube ponúkajú lekcie lyžovania pre deti od štyroch rokov aj s obedňajšou starostlivosťou. Využiť tu môžete lyžiarsky lístok Topskipass Kärnten & Osttirol, ktorý platí v 31 strediskách Korutánska a Južného Tirolska. Napríklad 6-dňový vyjde dospelú osobu na 270 eur, mládež 203 eur a deti zaplatia 135 eur.

 

Grossglockner - Heiligenblut

Obrovská freeride aréna, krásne výhľady a priestranné zjazdovky. To všetko nájdete v stredisku pod najvyššou rakúskou horou Grossglockner. Lyžiarsky areál ponúka priestranné zjazdovky s celkovou dĺžkou zhruba 55 kilometrov, ktoré siahajú až do výšky 2900 metrov. Na ne vás priamo z obce Heiligenblut vyvezie kabínková lanovka. V medzi stanici sa môžete rozhodnúť, či sa vyveziete ďalej na centrálny kopec areálu Schareck, prípadne sa odveziete podzemnou lanovkou do stanice Feissbahn a odtiaľ ďalej na susedný kopec Hochfleiss. Lyžiarske terény v stredisku sú prevažne stredne náročné.

V blízkosti zjazdoviek sú aj výborné terény pre snoubordistov, ale aj pre peších turistov na snežniciach a bežkárov. Freerideri môžu využiť Grossglockner Freeride Arenu s výmerou dvoch tisícok futbalových ihrísk. Na svahoch sa nachádzajú viaceré malé drevené horské chaty, kde si môžete oddýchnuť a posilniť sa domácimi špecialitami, prípadne si posedieť na lavičkách a ležadlách. Pre tých, čo s lyžovaním len začínajú, sú k dispozícii inštruktori lyžiarskej školy, ktorí vás naučia základom správania sa na zjazdovkách. K dispozícii sú aj kurzy alpského lyžovania a snoubordingu. Lyžiarsky areál je skvelým zážitkom nielen pre milovníkov zimných športov, ale aj pre fotografov a každého, kto má rád krásne výhľady.

 

Katschberg

Pokiaľ máte chuť vyskúšať niečo nové a nelákajú vás veľké strediská, vyskúšajte napríklad skiareál Katschberg na rozhraní spolkových krajín Korutánsko a Salzbursko. Je to moderný horský rezort, kde nie je nikam ďalej než 10 minút pešo. Lyžiarsky komplex so 70 kilometrami zjazdoviek má dve centrá - východné svahy hory Tschaneck a západné a severné svahy hory Aineck, ktoré sú vzájomne pohodlne prepojené. Trate tu každý večer upravujú a pripravujú na ďalší deň. Určite sa tu oplatí si občas aj privstať, vybrať sa na ne hneď ráno a vyskúšať si jazdy na čerstvo upravených zjazdovkách. V stredisku sú tiež vytvorené podmienky pre snowboardistov vo funparku, ktorý sa nachádza pri zjazdovke Schwaigeralmabfahrt v blízkej obci St. Margarethen im Lungau.

Vyskúšať si tu môžete a jazdy na saniach ťahaných koňmi, korčuľovanie či tandemový paragliding. Stredisko sa pýši viacerými naj. Nachádza sa tu najvyššie položený pivovar v Rakúsku, ktorého produkciu tu môžete ochutnať. Špecialitou strediska je taktiež najdlhšia 6-kilometrová priama zjazdová dráha v Rakúsku s názvom A1, ktorý evokuje diaľnicu. Trasa vedie z vrcholu Aineck do obce St. Margarethen. Pokiaľ sa vám zunuje jazda na Ainecku a máte chuť zájsť na susedný Tschaneck, prípadne naopak, nemusíte sa vyzúvať z lyží a prechádzať pešo cez dedinu. Ponad obec je postavený lyžiarsky most, slúžiaci aj pre peších, po ktorom jednoducho ponad obec prelyžujete z jednej strany strediska na druhú.

Väčšina ubytovacích kapacít Katschbergu sa nachádza v štvorhviezdičkových hoteloch v dosahu svahov. Okrem toho tu sú dispozícii aj možnosti ubytovania sa v chatách a v súkromí, taktiež priamo pri svahoch. Najmenších poteší areál „Katschi’s Kinderwelt“ pri údolnej stanici lanovky na Tschaneck, ktorý je oddelený od ostatných zjazdových tratí tak, aby tí najmenší boli v bezpečí. Deti majú aj svoj vlastný vlek či mini-jet, s ktorým si môžu vyjsť hore. K dispozícii je tu aj pár lyžiarskych škôl s vyškolenými inštruktormi, ktorí bývajú občas prezlečení za veselé zvieracie postavičky a naučia vaše deti lyžovať. V ponuke je tiež služba stráženia detí v zariadeniach, ktoré sú obdobou materských škôl, takže rodičia si môžu ich aj sami zalyžovať, prípadne si zájsť napríklad do wellness centier.

 

Nassfeld

Najväčšia, najmodernejšia a najnavštevovanejšia zimná lyžiarska oblasť v Korutánsku sa zameriava predovšetkým na rekreačné lyžovanie. Vďaka priaznivej mikroklíme sa môžu lyžiari tešiť na nadpriemerný počet slnečných dní a dobré snehové podmienky. Stredisko má navyše špičkové technické prostriedky na umelé zasnežovanie. Prejazdy medzi všetkými troma vrcholmi Gartnerkofel, Madritsch a Trogkofel sú lyžiarsky plnohodnotné a pomerne rýchle. V skiareáli sa nachádza 110 km zjazdoviek - 30 kilometrov modrých, 69 kilometrov červených a 11 kilometrov čiernych. Je tu 30 moderných lanoviek a vlekov, dva snowparky, dve bežkárske vysokohorské trasy a jedna trasa v údolí. Korčuľovať sa dá priamo na jazerách Weissensee & Pressegger See.

Výborne funguje systém bezplatných skibusov. Millennium-Express je jednou z najdlhších kabínkových lanoviek na svete a najdlhšia zjazdovka meria 7,6 kilometra. Pre malých lyžiarov sú prichystané rôzne celodenné programy. Môžete vyskúšať aj ďalšie zimné aktivity ako Snow Tubing, sánkovanie či túru v hlbokom snehu na snežniciach. Svahy si v Nassfelde užijú lyžiari aj snoubordisti. Priaznivcov čerstvo napadaného snehu nadchnú označené freeridové trate. Ich výber je pestrý, takže všetci sa môžu tešiť na nerozjazdené snehové pláne. Kto si chce vyskúšať iný druh adrenalínu, môže absolvovať pretekársky zjazd, z ktorého mu vyhotovia aj profesionálny videozáznam. Okrem lyžovania je k dispozícii bežecká škola, laserový biatlon či cross country. Skiareál Nassfeld sa snaží vychádzať svojim lyžiarom v ústrety. V dolnej stanici lanovky sa nachádza lyžiarske depo, kde si môžete zadarmo nechať lyže do ďalšieho dňa.

Ak nie ste po celodennom jazdení unavení, nemali by ste si dať ujsť atmosféru zjazdu na najdlhšej osvetlenej zjazdovke v Alpách. Osvetlené sú aj tri z piatich sánkarských dráh. Rodiny s deťmi ocenia dokonalý servis – požičanie detského výstroja, lyžiarske kurzy či stráženie detí. O ich celodenný program sa postarajú aj v detských kluboch Bobo. Využiť tu môžete lyžiarsky lístok Topskipass Kärnten & Osttirol, ktorý platí v 31 strediskách Korutánska a Južného Tirolska. Napríklad 6-dňový vyjde dospelú osobu na 270 eur, mládež 203 eur a deti 135 eur. Do 10 rokov sa však dá v rámci akcie Kids Surprise lyžovať každú sobotu len za 10 eur a vo vybraných termínoch počas zimnej sezóny majú deti pobyt v izbe rodičov a skipas zadarmo. Neďaleko Nassfeldu je jazero Weissensee. Keď zamrzne, stane sa z neho najväčšia prírodná korčuliarska aréna v Európe, pretože poskytne až 25 kilometrov upravených dráh.

 

Villach - Gerlitzen

Pri meste Villach nájdete príjemné stredisko Gerlitzen, ktoré ponúka lyžiarom 45 kilometrov zjazdoviek a 20 lanoviek a vlekov. Lyžuje sa na všetkých stranách kopca. Na vrchole je aj horský hotel, ktorý vznikol z pôvodnej horskej chaty a hrdí sa označením dizajnový. Ubytovaní hostia majú k dispozícii aj vonkajší bazén, z ktorého je úžasný výhľad na rakúske, talianske a slovinské Alpy. Výhodou tohto strediska je nepochybne pestrosť tratí orientovaných na viaceré svetové strany. Kým na južných svahoch si môžu lyžiari užívať slnečnú lyžovačku, severne orientované zase ponúkajú dobré snehové podmienky. Pre milovníkov adrenalínu je pripravený výborný snowpark, rýchlostná trasa Neugarten s meraním času a dvojkilometrová sánkarská dráha.

V Gerlitzene sa nachádza aj najstaršia lanovka v Korutánsku - Kanzelbahn. Panoramatická lanovka dopravuje lyžiarov z údolnej stanice Annenheim na medzistanicu Kanzelhöhe. Odtiaľ je možné pokračovať na vrchol Gerlitzenu sedačkovou lanovkou. Súčasťou dokonalého servisu je aj návšteva niektorej z trinástich horských reštaurácií, v ktorých môžete ochutnať korutánske kulinárske špeciality. Najobľúbenejšou aktivitou po lyžovačke je návšteva termálnych kúpalísk a kúpeľov vo Villachu. Mesto má vyhlásené kúpeľné centrum KärntenTherme Warmbad Villach, kde sa kúpali už Kelti a Rimania a v 18. storočí sa o ne zaujímal aj Napoleon. Medzi strediskom a mestom premáva bezplatný skibus.

Priamo nad Villachom je kopec Dobratsch s rovnomenným prírodným parkom. V zime sa tu veselo bežkuje a skialpuje a terén je vhodný aj na túry na snežniciach. Vyjsť sa dá až na vrchol Dobratscha do výšky 2134 metrov nad morom. Cestou sa určite zastavte na vyhliadkovej plošine Rotes Wand, odkiaľ je v peknom počasí výhľad na tzv. Dreiländereck – miesto, kde sa stretávajú rakúske, talianske a slovinské hranice. Východiskovým bodom pre milovníkov rekreačných športov je horská reštaurácia Rosstratte na konci alpskej cesty pri Villachu. Príjemne sa budete cítiť aj v rodinnom lyžiarskom stredisku Dreiländereck neďaleko obce Arnoldstein. Nachádza sa v pohorí Karavanky, má 17 kilometrov zjazdoviek, trojsedačkovú lanovku a sedem vlekov. Je ideálne pre rodiny s deťmi, rekreačných lyžiarov, začiatočníkov a tých, ktorí sa k tomuto športu po dlhšom čase vracajú.

 

Autor: Maroš Puček

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa