Čarovný kút Rakúska netradične: Vyberte sa na nostalgickú jazdu po úzkorozchodnej železnici

2022-07-30 12:01:00 |   |    | 

Waldviertel, malebný región na severe Dolného Rakúska, rozprestierajúci sa pri hraniciach s Českou republikou máte možnosť spoznať aj netradičným spôsobom. Už 120 rokov sa týmto regiónom preháňajú parné lokomotívy po úzkorozchodnej železnici s rozchodom 760 mm - Waldviertelbahn. Nostalgické jazdy na tejto železnici môžete zažiť až do 1. novembra 2022. Na konci novembra sa uskutočnia ešte dve špeciálne adventné jazdy, a to 26 a 27. novembra 2022.



 

Semmering severu

Waldviertelská železnica sa prezýva „Semmeringom severu“ a jej trať vedie medzi obcami Gmünd a Gross Gerungs  na 43-kilometroej južnej vetve (od roku 1903)  a medzi Gmündom a Litschau na 25-kilometrovej severnej vetve (od roku 1900).  Južná vetva je viac kopcovitá, a preto sa na nej nachádzajú aj dva železničné tunely a niekoľko mostov a viaduktov.

 

Špeciálne vozne

Vlakové súpravy so 100-ročnými vagónmi ťahajú buď dve historické parné lokomotívy z roku 1906, alebo motorové rušne z 50. a 60. rokov minulého storočia. Súčasťou vlakovej  súpravy je aj špeciálny vozeň na bezplatnú prepravu bicyklov (odporúča sa spraviť si dopredu bezplatnú rezerváciu).

Rodičov poteší detský vozeň, kde sa môžu deti hrať rôzne hry a mlsné jazýčky zas reštauračný vozeň Jausenwagerl, kde sa môžete počas jazdy kedykoľvek osviežiť a posilniť. Na trase organizujú pre cestujúcich aj tematické programy, ako je jazda v štýle westernu, gulášový vlak či kaprí express.

 

Záchrana v hodine dvanástej

Od roku 1986 začala mať úzkorozchodná železnica Waldviertelbahn pre nerentabilnosť prevádzky existenčné problémy. Najprv ukončila osobnú prepravu severná trať (1986) a následne v roku 2001 aj južná trať.  Rakúsky železničný dopravca ÖBB si však uvedomoval turistický potenciál tejto trate a vďaka tomu zachoval parné lokomotívy, ktoré sa využívajú dnes k nostalgickým turistickým jazdám.

V roku 2001 prevádzku na Waldviertelbahn prevzala dcérska spoločnosť spolkovej krajiny Dolné Rakúsko - železničný dopravca NÖVOG a odvtedy ju s úspechom prevádzkuje. Každoročne prevezie tisíce spokojných turistov malebnými mestečkami, dedinkami a atrakciami tohto kúta Rakúska.

 

Para si uchovala svoje čaro

Cestovanie po železničných tratiach Waldviertelbahn môžete absolvovať buď s parnými lokomotívami, dieselovými rušňami, alebo zlatým motoráčikom. Najväčší záujem je samozrejme o jazdy ako na začiatku 20. storočia - parnými lokomotívami, ktoré tu premávajú každú prvú a tretie nedeľu v mesiaci. Obe boli vyrobené v roku 1906 vo firme Krauss & Co a v roku 1928 boli nasadené na túto trať.

Dokážu vyvinúť rýchlosť až 40 km/hod a s vyše storočnými  vagónmi typu Spantenwaggon s drevenými lavicami a typickou otvorenou plošinou sú skutočnou atrakciou, ktorá fascinuje malých i veľkých cestovateľov.

 

Zlatý motoráčik

Nemenej populárne sú aj jazdy s dieselovými lokomotívami z 50. a 60. rokov, ktoré dokážu ísť rýchlosťou až 60 km/hod. Niekoľkokrát denne jazdí na tejto trati aj „Zlatý motoráčik“, ktorý vám umožní vystúpiť na staniciach, prezrieť si pamätihodnosti a následne pokračovať ďalším spojom vo vašej ceste.

Počas tejto jazdy sa stane strojvodca aj vašim sprievodcom po kraji. Prezradí vám informácie o trase a krajine, ktorou práve prechádzate, upozorní vás na skvelé výhľady a porozpráva vám príbehy spojené s Waldviertelskou železnicou. V dopravnej špičke je možné spojiť až tri motorové vagóny dokopy.

S 56 miestami na sedenie je Zlatý motoráčik aj ideálnym dopravných prostriedkom pre skupiny, ktoré si ho môžu tak ako všetky vlaky Waldviertelbahn prenajať aj na individuálne jazdy. Môžete ním prepraviť napríklad svadobčanov či usporiadať tu firemnú akciu.

 

Lístky kúpite aj u sprievodcu

Cestovné lístky si môžete zakúpiť buď vopred online na stránkach www.niederoesterreichbahnen.at a bez príplatku aj priamo vo vlaku od sprievodcu. Do vlaku si môžete zobrať aj psa s náhubkom a vôdzkou za jednotné cestovné 5 Euro. Držitelia turistickej karty Niederösterreich-CARD môžu s touto kartou využiť Waldviertelbahn pri jazde tam aj späť len v dieselových vlakoch na trase Gmünd-Gross Gerungs plus Gmünd-Litschau raz ročne zdarma.

 

Cyklistické vyžitie s Waldviertelbahn

Železničnú trať  Waldviertbahn v podstate kopíruje aj obľúbená cyklocesta, ktorá nesie rovnomenný názov ako železnica. Pomenovaná po úzkokoľajke je preto, lebo spája Gmünd a Gross Gerungs a opakovane pretína trasu vlaku.

Cyklotrasa Waldviertlbahn Radweg je veľmi obľúbená aj vďaka tomu, že je pre svoju nenáročnosť vhodná aj pre deti. Rodiny aj s bicyklami môžu napríklad po ceste pristúpiť na  ktorejkoľvek stanici a časť cesty absolvovať po koľajniciach a zvyšok po cykloceste.

 

Najstaršie pivovarnícke mesto Rakúska

V každom prípade sa oplatí zastaviť vo Weitre, najstaršom pivovarníckom meste Rakúska. Na „pivnom chodníku“, vedúcom cez jeho malebné zákutia, sa dozviete veľa zaujímavého nielen o tekutom zlate, ale aj o pamätihodnostiach mesta.

V jeho historickom centre môžete na hlavnom námestí obdivovať napríklad sgrafitový dom zo 16. storočia. Zdobí ho zaujímavé sgrafitové stvárnenie vývoja mužov v určitom štádiu ich života v porovnaní so zvieratami.

Na fasáde ďalšieho domu zas uvidíte portrét muža, ktorého si tu dala na znak nehynúcej lásky namaľovať jeho vdova. Unikátom mesta je aj zachovaná ranogotická cisterna na vodu, ktorú náhodne objavili v roku 1993. Dnes je voľne prístupná a dá sa v nej rozjímať pri meditačnej hudbe s farebným osvetlením.

Prechádzka okolo zachovaných hradieb mesta či návšteva kostola sv. Petra a sv. Pavla so vzácnou freskou z konca 15. storočia tiež stojí za to.

Určite nevynechajte ani návštevu dominanty mesta, tunajší zámok, ktorý má za sebou stáročnú históriu. V súčasnosti patrí kniežacej rodine Fürstenberg a pre verejnosť je prístupný. Nachádza sa tu zámocké múzeum s viacerými exponátmi a umeleckými dielami, ktoré vás prenesie do bohatej histórie zámku a nevynechajte ani pivovarnícke múzeum a výstavu Dejisko železnej

Výstup na zámockú vežu vám ponúkne výhľad na mesto a široké okolie. Pred zámkom nájdete aj jeden kus z niekdajšieho berlínskeho múru. V bezprostrednej blízkosti centra mesta sa nachádza aj obľúbené golfové ihrisko a nádherný železničný viadukt Waldviertelskej železnice. Na záver vašej návštevy nezabudnite ochutnať v miestnom pivovare pivo Weitra.

 

Na trati nájdete aj ďalšie atrakcie

Na zastávke Abschlag môžete vystúpiť a ísť si pozrieť farmu Sonnseiten s lamami alpakami. Na konečnej zastávke Waldviertelbahn v Litschau taktiež uvidíte niekoľko zaujímavostí. Hneď na stanici si môžete obzrieť malé múzeum umiestnené v starom vagóne s exponátmi z úzkokoľajky.

Príjemná je aj prechádzka mestečkom k jazeru Herrensee, kde môžete zrelaxovať a prípadne si vypožičať čln a previezť sa po vodnej hladine. Po ceste späť sa zastavte pri bráne  stredovekého hradu Litschau, týčiaceho sa nad mestom. Verejnosti ale tento privátny hrad nie je prístupný.

Do Litschau z Gmündu vedia aj jedna z trás cyklocesty Železnej opony s množstvom vyhliadok. Za návštevu stojí aj námestie a zámocký park v Gmünde. S tradíciou výroby skla sa môžete zoznámiť v sklárňach Waldglashütte v Neu Nagelberg a Apfelthaler, ako aj v múzeu skla v Alt Nagelberg. Hneď vedľa vlakovej stanice je tiež záhrada s expozíciou skla. Cyklocesta Železnej opony vedie pozdĺž severnej trasy úzkokoľajky, ktorú taktiež môžete využiť na prepravu aj s bicyklom.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa