Autovýlet Rakúskom: 5 skvelých trás na spoznávanie čarovných historických mestečiek

2022-10-08 14:00:00 |   |    | 

Tu nájdete všetko, čo sa z mnohých miest už vytratilo: viac času na rozhovory, viac citu pre detail a väčšiu chuť užívať si malé radosti, ktoré nám život prináša. Máme pre vás päť tipov na okružnú cestu Rakúskom.



 

V 17 menších historických mestách, ktoré zdobia celé Rakúsko ako dobre ukryté klenoty, sa môžete stať súčasťou dejín, atmosféry, posedení a pohostinnosti mimo ruchu a hektickosti veľkomiest. Objavte ukryté pamätníky, cisárske tradície a benátsku atmosféru. Na 5 trasách môžete navštíviť menšie historické mestá s pôsobivou minulosťou, ktoré ležia mimo známych turistických chodníkov a ruchu veľkomiest.

 

1. trasa: Zážitky v meste a vysoko v horách

Mestá: Bludenz, Radstadt, Wolfsberg

Dĺžka: 608 kilometrov

Trvanie: 8,5 hodín jazdy

Na trase z Bludenzu do Radstadtu a Wolfsbergu sa dojmy z nádhernej krajiny striedajú v minútovom takte a skvelá nálada dokonale zapadá do okolitého terénu… Trasa začína v alpskom mestečku Bludenz, ktoré je centrom piatich údolí. Cesta vás zavedie najprv do Arlberského priesmyku s nádherným výhľadom do Vorarlberska, resp. Tirolska.

Neodbočte na diaľnicu (A 12), ale radšej si užite jazdu cez tirolské dediny a malé mestá, ako sú Hall alebo Schwaz. Panoráma Álp vás bude sprevádzať cez salzburské lyžiarske regióny až do Bischofshofenu a potom ďalej po ceste B99 do Radstadtu, kde už čaká vrch Roßbrand (1.768 m), odkiaľ sa môžete kochať 360- stupňovým panoramatickým výhľadom na 150 vrcholkov Východných Álp. Je to zároveň ideálne miesto, z ktorého môžete vyraziť na turistickú alebo cyklistickú túru.

Na trase do Wolfsbergu budete prechádzať pri stredisku zimných športov Obertauern, kde sa lyžuje až do mája, a na ceste do Korutánska prejdete krížom cez Biosférickú rezerváciu Nockberge na Turracher Höhe. Keď miniete Feldkirchen, St. Veit / Glan a Völkermarkt, dostanete sa do Wolfsbergu, ktorý je poslednou zastávkou na tejto ceste cez štyri spolkové krajiny. Wolfsberg v údolí Lavanttal vás očarí idylickým historickým centrom a ako 1. turistické mesto Rakúska aj množstvom možností na turistické výlety.

 

2. trasa: Na návšteve v Štajersku

Mestá: Judenburg, Leoben, Bruck an der Mur, Fürstenfeld

Dĺžka: 176 kilometrov

Trvanie: cca. 2,5 hodín jazdy

Až šesť menších historických miest sa nachádza v Štajersku a do štyroch z nich vás nasmeruje táto trasa. Jazdu začnite v Judenburgu, stredovekom meste v kraji borovice limby, s rodinným lyžiarskym strediskom hneď za rohom.

Potom pokračujte do Leobenu, ktorého charakter utvárali dejiny prepychového kláštora a čulý ruch oceliarní. Leoben je tiež domovom piva Gösser Bier a jeho banícka univerzita Montanuniversität priťahuje veľa mladých ľudí.

Štajerská pahorkatina vás bude sprevádzať celou cestou až do ďalšieho cieľa, ktorým je Bruck an der Mur. Obklopené horami spája mesto svet horskej prírody a život v urbánnom prostredí. Bohatstvo získané z niekdajšieho obchodu so soľou je najlepšie viditeľné na krásnych stavbách, ktoré zdobia obraz mesta.

Trasa potom pokračuje ďalej cez Frohnleiten a Gleisdorf do Fürstenfeldu, mesta s termálnymi prameňmi, ktoré láka turistov svojím opevnením, múzeom Pfeilburg a mnohými osviežujúcimi fontánami.

 

3. trasa: Pôžitky pri víne, pive a v záhradách

Mestá: Baden, Freistadt, Schärding, Hallein

Dĺžka: 438 kilometrov

Trvanie: 6,5 hodín jazdy

Táto trasa nevedie iba cez tri spolkové krajiny – Dolné Rakúsko, Horné Rakúsko a Salzbursko – ale aj cez tri kultúrne oblasti, ktorých význam siaha až za ich hranice. Východiskom je mesto Baden bei Wien, ktoré si vás získa habitom bývalej cisárskej letnej rezidencie (v rokoch 1803 až 1834). Parky a najmä badenské rozárium si určite nesmie nechať ujsť ani jeden milovník záhrad.

Cez romantický vinohradnícky región Wachau pokračuje trasa ďalej hornatejšou oblasťou na severe Horného Rakúska do regiónu Mühlviertel, kde sa nachádza mestečko Freistadt. Vyznačuje sa stredovekým jadrom a je centrom pivovarníkov z regiónu Mühlviertel.

Keďže pivo je pre obyvateľov Freistadtu nielen nápojom, ale aj životným postojom, nikoho neprekvapí, že Freistadt je poslednou existujúcou pivovarníckou komúnou v Európe. Pivo si môžete vychutnávať i ďalej v barokovom Schärdingu, ktorý si tiež zachováva tradíciu varenia tohto nápoja. Svedčí o tom aj prvá pivovarnícka loď v Európe, ktorá tu zakotvila.

Živé centrum mesta s peknými pestrými barokovými domami láka dovolenkárov na prechádzky a oddych. Cieľ trasy – Hallein, sa nachádza južným smerom. Život v tomto bývalom keltskom meste po stáročia určovala ťažba soli, dnes nájdeme na úpätí Dürrnbergu rôznorodú kultúrnu a umeleckú scénu.

 

4. trasa: Cisári, umelci a obchodníci

Mestá: Braunau, Steyr, Gmunden, Bad Ischl

Dĺžka: 241 kilometrov

Trvanie: 3,5 hodín jazd

Táto trasa začína v meste Braunau am Inn, historickej zastávke na ceste obchodníkov so soľou. V srdci Európskej rezervácie Unterer Inn sa snúbia živé zvyky a tradície so srdečnou pohostinnosťou uprostred jedinečnej architektonickej kulisy. Popri rozľahlých obilných poliach a cez nádhernú hornatú krajinu sa dostanete do 1000-ročného mesta Steyr.

Steyr vás prekvapí ako klenot stredovekého staviteľského umenia, ktorý leží pred bránami Národného parku Vápencové Alpy a inšpiráciu v ňom čerpali slávni umelci, ako Franz Schubert, Anton Bruckner a Dora Dunkelová.

Trasa pokračuje južným smerom, cez Kremsmünster a Scharnstein k jazeru Traunsee, kde vás pohľad na Traunstein nechá vytušiť ďalší cieľ, ktorým je Gmunden. Prechádzka po promenáde na brehu jazeru vedie až k zámku Orth, ktorý prepožičal svoj názov i obľúbenému televíznemu seriálu.

Po krátkom odpočinku na Hlavnom námestí v Gmundene – s výhľadom na keramickú zvonkohru – sa vyberiete ďalej pozdĺž tmavomodrého jazera do cisárskeho mesta Bad Ischl – posledného cieľa cesty. Tu sa zasnúbil František Jozef a Sisi, ktorí potom strávili nejedno leto v srdci regiónu Salzkammergut.

 

5. trasa: Nádherné záhrady a poklady architektúry

Mestá: Bad Radkersburg, Hartberg, Baden

Dĺžka: 190 kilometrov

Trvanie: 2,5 hodín jazdy

Na tejto trase si na svoje prídu najmä milovníci záhrad, umenia a architektúry. Začnú v južnom Štajersku v Bad Radkersburgu, ktorý leží blízko hranice so Slovinskom. Jeho historické centrum sa vyznačuje termálnymi prameňmi, skvelými vínami a stredomorskou atmosférou. Rozľahlý kúpeľný park predstavuje fantastické miesto na oddych uprostred zelene – a to iba niekoľko krokov od pôsobivých átrií s arkádami v centre.

Trasa následne pokračuje na sever, kde by ste nemali odbočiť na diaľnicu, ale užiť si jazdu cez utešené kopce východného Štajerska, cez Bad Gleichenberg a Feldbach až do Hartbergu – mesta v záhrade. Zeleň na Hlavnom námestí, ktoré je najstarším štajerským trhoviskom, poskytuje chládok a umožňuje splynutie historických stavieb so záhradným umením – jednoducho ideálne prostredie na relax. Niet divu, že Hartberg sa oprávnene pýši titulom „Citta slow“ – ocenením za možnosti oddychu a spomalenia. Okrem lesa na znižovanie CO2 v zámockom parku by ste si nemali nechať ujsť ani Hartberskú kostnicu – ktorá patrí ku kunsthistorickým klenotom.

Ďalej budete pokračovať cez Mönichkirchen a Wiener Neustadt do mesta Baden bei Wien, ktoré je známe prekrásnymi záhradami, ako je Rozárium a Kúpeľný park. Charakter mesta určuje cisárska história a Baden je tak skvelým ukončením celej cesty.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Austria National Tourist Office

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa