Fantastický výlet u susedov: 8 hlavných miest v Rakúsku poteší každého cestovateľa

2023-01-06 09:00:00 |   |    | 

Najväčším rakúskym tromfom je nepochybne Viedeň, za návštevu však rozhodne stoja aj ďalšie mestá. Metropoly jednotlivých spolkových krajín lákajú fascinujúcou architektúrou – od gotiky, cez renesanciu, baroko, secesiu až po postmodernu.



 

Rakúsko tvorí deväť spolkových krajín, menších administratívnych jednotiek. Sedem z nich existovalo už od stredoveku, v roku 1921 k nim pribudol ešte Burgenland, ktorý bol dovtedy súčasťou Maďarska, a ako posledná vznikla osamostatnením sa Viedeň. Rakúsku metropolu dnes obídeme a pozrieme sa na hlavné mestá spolkových krajín. Rozhodne majú turistom čo ponúknuť!

 

Eisenstadt - hlavné mesto Burgendlandu

Knieža Esterházy si vybral za miesto svojho sídla dnešné hlavné mesto Burgenlandu Eisenstadt, v ktorom na každom kroku objavíte stopy príslušníkov kniežacieho dvora a hudobné dedičstvo po velikánovi klasickej hudby Josephovi Haydnovi.

Mesto je s menom skladateľa nerozlučne spojené a jeho pamiatku s láskou zachováva. Od roku 1761 pôsobil viac ako štyridsať rokov ako kapelmajster na dvore Esterházyovcov a dnes sa s ním stretnete o.i. v kostole Haydnkirche, v Haydnovom mauzóleu a barokovom Haydnovom dome.

Hlavnou pamiatkou Eisenstadtu je však zámok rodu Esterházyovcov, pôvodne gotický hrad (1364), veľkoryso rozšírený a prebudovaný kniežatami Esterházyovcami (1663-1672), ktorý sa stal centrom života ich dvora. Zámok sa dnes prezentuje ako miesto živej kultúry. V Haydnovej sále zaznievajú pod freskami vyzdobenými stropmi pri slávnostných príležitostiach tóny jeho hudby.

Nezabudnite navštíviť aj kalváriu na kopci - Kalvarienberg, dóm Sv. Martina, ktorého počiatky siahajú až do 13. stor., Gloriettu a Zámocký park, ktorý bol pôvodne barokovou záhradou, od cca roku 1800 prebudovanou na anglický park.

 

Klagenfurt am Wörthersee – hlavné mesto Korutánska

V univerzitnom meste Klagenfurt na východnom brehu jazera Wörthersee na juhu Rakúska nájdete bohatú kultúrnu i voľnočasovú ponuku. Z tohto klenotu sa môžete vybrať na kratšiu či dlhšiu výpravu za kultúrnymi pokladmi alebo do okolitých hôr. Nemusíte sa rozhodovať medzi cestou za kultúrou, na kúpalisko alebo turistikou – tu nájdete totiž všetko na jednom mieste.

Stredoveké budovy tu však nehľadajte. Mesto v 16. storočí zasiahol ničivý požiar, a tak ho bolo potrebné vybudovať nanovo. Dominantou Klagenfurtu je námestie Neue Platz s Dračou fontánou a radnicou. Za zmienku stojí aj kostol sv. Egídia s najväčšou vežou v Korutánsku, odkiaľ je úžasný výhľad na mesto aj okolie.

To ponúka veľa možností, ako si utíšiť smäd po turistike a aktívnych zážitkoch v prírode. Obľúbené sú i nenáročné prechádzky Starým mestom, ktoré dýcha stredomorskou ľahkosťou najmä v letných mesiacoch. Mestské turistické chodníky zavedú návštevníkov na objaviteľskú cestu do blízkych rekreačných oblastí. Aktívnych turistov určite zláka pohorie Karawanky na juhu Korutánska s ľahkými i náročnými túrami.

Ak hľadáte osvieženie po náročnej turistike, ponorte sa do vôd priezračného jazera Wörthersee, ktoré je príjemne teplé i vo večerných hodinách. Milovníkov kúpania určite poteší množstvo pláží okolo jazera, kde si môžu urobiť pohodlie na deke hoci aj na celý deň a užívať si letné korutánske slnko. No a keď vás leňošenie prestane baviť, navštívte Pyramidenkogel, najvyššiu drevenú vyhliadkovú vežu na svete.

 

St. Pölten – hlavné mesto Dolného Rakúska

Mladé hlavné mesto Spolkovej krajiny Dolné Rakúsko St. Pölten by sa dalo nazvať i Hlavným mestom baroka: svedkami jeho veľkej minulosti sú napr. barokové meštianske domy a Kláštor karmelitániek. Hoci mestské práva tomuto mestu na rieke Traisen udelil passauský biskup Konrad už v roku 1159, prvý vrchol rozkvetu zažilo mesto v roku 1689.

Vtedy sem presídlil barokový staviteľ Jakob Prandtauer a vytvoril tu následne niekoľko významných stavieb. Do tejto doby sa datuje napr. Karmelitánsky kláštor, jadro Inštitútu Anglickej slečny, pripomínajúce tohto staviteľa, ktorého dielom je aj komplex opátstva Melk, alebo barokové meštianske domy na Herrenplatz a na Radničnom námestí.

Nezabudnite navštíviť i pôvodne románsky a v roku 1722 v štýle baroka prebudovaný dóm, ktorý sa počas leta opakovane stáva kulisou predstavení klasiky pod holým nebom. Architektonicky najmladšou pamiatkou mesta je vládna štvrť Regierungsviertel, ktorú naprojektoval a v roku 1997 uviedol do prevádzky Ernst Hoffmann.

V okolí mesta však môžete navštíviť aj viaceré historické pamiatky, zámky, hrad či zrúcaniny. Za najkrajší renesančný zámok na sever od Álp sa považuje Schallaburg, ktorý patrí spolu s kláštorom Stift Melk k najobľúbenejším výletným miestam v Dolnom Rakúsku. Spojením stredovekého paláca a terakotového arkádového nádvoria v renesančnom štýle patrí k jedným z najväčších kultúrnych pokladov spolkovej krajiny.

 

Linz - hlavné mesto Horného Rakúska

Staré mesto očarí významnými renesančnými stavebnými pamiatkami. Medzi ne patrí rozsiahly Landhaus (krajinský parlament) alebo Stará radnica, postavená v roku 1509, so svojim pôvabným arkádovým nádvorím.

V trojpodlažnom Mozartovom dome skomponoval Wolfgang Amadeus Mozart v roku 1783 svoju "Linzer Symphonie". V Kremsmünsterskom dome zomrel podľa legendy v roku 1493 cisár Friedrich III., srdce a črevá ktorého sú uložené v románskom mestskom farskom kostole. Mestský zámok Linzer Schloss si rovnako pamätá i dobu renesancie.

Kostol sv. Martina, ktorého súčasťou sú i múry pôvodom spred roku 788, je najstarším, v pôvodnom stave zachovaným kostolom nielen v Linzi, ale i v celom Rakúsku; Nový Dóm (vysvätený v roku 1924), je s počtom 20.000 miest pre veriacich zasa najväčším kostolom alpskej republiky.

Najstrmšia železničná trať v Európe vedie na mestský kopec Pöstlingberg s panoramatickým výhľadom do všetkých kútov Linzu a v prípade priaznivého počasia až do Álp. No a na záver vašej návštevy si doprajte výlet na lodi po Dunaji.

 

Salzburg – hlavné mesto Salzburska

Mozartovmu mestu Salzburg dominujú siluety mesta, kostoly, hrady, zámky a paláce. Nečudo preto, že sa jeho malebné Staré mesto dostalo do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva. Nad mestom sa vypína jeho hlavný symbol, pevnosť Hohensalzburg, najväčší v pôvodnom stave zachovaný hrad v Strednej Európe. Pri jeho návšteve získate slušný prehľad o meste a rozplánujete si jeho prehliadku.

Rozhodne navštívte Arcibiskupskú rezidenciu - ranobarokovú stavbu s nádhernými priestormi a Rezidenčnou galériou (európske maliarstvo 16. - 19. stor.). Neďaleký Salzburský dóm sa považuje za najvýznamnejšie stavebné dielo mesta. Tu sa konal i krst Wolfganga Amadea Mozarta, ktorý je vo svojom rodnom meste prítomný ako genius loci úplne všade.

Doprajte si teda čas na prehliadku rodného domu W.A. Mozarta, v ktorom prišiel geniálny skladateľ na svet 27. januára 1756. Nájdete ho v svetoznámej Getreidegasse s vysokými úzkymi domami, lákavými obchodmi a romantickými nádvoriami, plnými zvláštnej atmosféry. Nemenej zaujímavý je veľkoryso rozvrhnutý zámok Mirabell s nádhernou záhradou od barokového staviteľa Lukasa von Hildebrandta.

V širšom centre mesta nevynechajte zámok Hellbrunn, ktorý sa okrem pôsobivej architektúry pýši aj rozsiahlym parkom. Počas celej návštevy však musíte byť v strehu - na zámku aj v záhradách číha na návštevníkov niekoľko vodných trikov, ktoré robia z prehliadky jednu veľkú zábavu.

 

Graz - hlavné mesto Štajerska

Priamo uprostred Grazu tróni Zámocký vrch Schlossberg, zalesnený kopec, na ktorý sa dá vystúpiť. Z bývalej pevnosti na plošine nad mestom zostali viac-menej vcelku iba vežové hodiny, ktoré sa stali akýmsi starým znakom mesta. Za jeho nový symbol sa dá považovať Kunsthaus - Dom umenia, vznášajúci sa od roku 2003 na pravom brehu rieky Mur ako obrovská, do modra žiariaca bublina.

Popri moderných objektoch sa však dajú v tomto meste vidieť i pamiatky z čias nie úplne nedávnych: neskorogotický dóm - Grazer Dom, pripomínajúci doby, kedy bol Graz (Hradec) cisárskym mestom, mauzóleum, kde našiel miesto posledného odpočinku Cisár Ferdinand II. alebo radnicu z konca 19. storočia.

V 5-podlažnej Krajinskej zbrojnici môžu návštevníci obdivovať neuveriteľných 32.000 historických zbraní a vojnových zariadení a Krajinský dom Landhaus so svojim renesančným arkádovým nádvorím pôsobí priam ako benátsky palác.

Universalmuseum Joanneum, ktoré začiatkom 19. stor. venoval mestu Veľkovojvoda Johann, je najväčším krajinským múzeom Rakúska a približuje návštevníkom prírodu, kultúru a umenie Štajerska. Projekt Murinsel - ostrov na rieke Mur vybudovalo pôvodne mesto Graz v rámci svojej funkcie Hlavného kultúrneho mesta Európy v roku 2003. Pôvodne dočasný zámer stojí podnes a oceľovú konštrukciu v tvare polootvorenej mušle môžete navštíviť každý deň.

 

Innsbruck – hlavné mesto Tirolska

V srdci Álp si minulosť podáva ruku s budúcnosťou. Svetoznáme pamiatky Innsbrucku ako svedkovia jeho veľkej histórie stoja bok po boku s budovami postmodernej medzinárodnej špičkovej architektúry a vytvárajú spoločne zaujímavý mix.

Vládne sídlo Hofburg, zámok Ambras, hrad Ottoburg a bazilika Wilten rozprávajú o pohnutých dejinách Innsbrucku, spojených s menom takých hrdinov, ako Philippina Welser alebo Andreas Hofer. V najnovšej dobe sa zas Insbrucku venovali moderní architekti, napríklad Zaha Hadid, ktorá sa svojim projektom skokanského mostíka Berg-Isel-Schanze stala doslova spolutvorcom nového obrazu mesta.

Innsbruck však boduje i svojou priam ohromujúcou kulisou veľhôr, objímajúcich mesto. O dôvod viac, aby ste rozhodne nevynechali jazdu na 2.000 metrov vysokú cieľovú stanicu Seegrube s panoramatickým výhľadom, nádherným v lete i v zime.

V rokoch 1964 a 1976 sa mesto stalo dejiskom Zimných olympijských hier. Odvtedy zvýraznilo svoj význam i v športovom dianí. Možnosti na lyžovanie, snowboardovanie, korčuľovanie či túry na lyžiach i na snehuliach sú v bezprostrednom okolí mesta. V lete sa tu zas dá holdovať bicyklovaniu, mountainbikovaniu a paraglidingu, rovnako ako pešej turistike na niektorej z vyznačených túr.

 

Bregenz - hlavné mesto Spolkovej krajiny Vorarlberg

Bregenz pri Bodamskom jazere je starý dve tisícky rokov a jeho stredovekému centru dominuje Veža sv. Martina. Pôvodne stál na tomto mieste od roku 1250 sklad, na jeho hornom poschodí však ešte v prvej polovici 14. storočia založili kaplnku, ktorú neskôr rozšírili. Na prelome 16. a 17. storočia budova prešla prestavbou a začala sa využívať ako strážna veža.

Bregenz sa však v ostatnom období stal magnetom najmä pre fanúšikov moderného stavebného umenia. Pri jazere je architektonickou hviezdou Dom umenia - Kunsthaus, kde si môžete kúpiť lístky na okružnú jazdu loďou a do stredovekého mestečka Lindau alebo na ostrov kvetín, do Mainau.

Lanovkou sa zas vyvezte na horu Pfänder, ktorá poskytuje nádherný výhľad ponad Bodamské jazero až do švajčiarskych pohorí, nemeckého Allgäu, na vrcholy Bregentského lesa aj po vrch Widderstein na hranici s Tirolskom.

Bregenz má však okrem turistiky naporúdzi aj možnosti ďalších aktivít, ktoré milujú dobrodružnejšie povahy: bicyklovanie, pešie túry, tenis, paragliding a všetky druhy vodných športov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa