Advent v Salzburgu je darčekom pre vás: Mozartovo mesto vás čarovnou atmosférou úplne opantá

2022-11-20 12:00:00 |   |    | 

Salzburg je po Viedni druhým turisticky najpríťažlivejším rakúskym mestom. Užijú si v ňom milovníci histórie, umenia, vyznávači dobrého jedla a aj Mozartovi obdivovatelia. Poďte sa s nami presvedčiť, že do jedného z najkrajších miest Európy, ktoré je od roku 1997 na zozname Svetového dedičstva UNESCO a rodiska svetoznámeho skladateľa sa oplatí vycestovať aj v zimnom období.



 

Toto mesto na rieke Salzach bolo v minulosti hneď po Ríme najvýznamnejším cirkevným centrom v Európe. Po stáročia to bol samostatný štát v rámci Svätej rímskej ríše na čele s kniežaťom arcibiskupom a vďaka ťažbe soli a zlata aj jeden z najbohatších regiónov Európy. Bohatým arcibiskupom to umožnilo pozývať do mesta významných talianskych architektov a staviteľov, aby tu vytvorili krásne stavby a diela, ktoré dodnes obdivujeme. V meste sa vybudovali kostoly, zámky, kláštory či univerzita. Po skončení napoleonských vojen Salzbursko stratilo svoju suverenitu a v rámci nového delenia európskych hraníc sa stalo v roku 1815 súčasťou Rakúska.

 

Hohensalzburg

Najväčšou turistickou atrakciou Salzburgu je celoročne sprístupnená pevnosť, ktorá patrí medzi najrozsiahlejšie stredoveké hrady v Európe. Kedysi slúžil ako dočasná rezidencia salzburských kniežat - arcibiskupov, ktorí mestu vládli, neskôr sa využíval aj ako kasárne a väznica. Výstup na hrad je možný pešo, alebo najstaršou rakúskou pozemnou lanovkou z roku 1892 priamo z centra mesta.

Návštevníkom sa z hradu naskytne krásny výhľad na celý Salzburg a okolie. V jeho interiéroch si môžete pozrieť múzeum dokumentujúce život na hrade, výstavu zbraní, hudobných nástrojov a nachádza sa tu aj múzeum bábok.

Hradnou atrakciou je „salzburský býk“ - salzburger Stier, čo je vlastne obrovský mechanický organ z roku 1502, ktorý každý deň o 7., 11. a 18. hodine spustí melódiu, pripomínajúcu rev býka. Každé ráno obyvateľom mesta pripomínal, že je čas vstávať a večer ísť spať.

Medzi najkrajšie miestnosti patria zlatom zdobené pôvodné stredoveké komnaty arcibiskupov. Vstupenka na hrad vrátane lanovky vyjde dospelú osobu na 16,60 € a deti na 9,50 €.

 

DomQuartier

Následne sa môžete vybrať do Starého mesto -  Altstadt, kde vám odporúčame navštíviť múzejný komplex prepojených budov DomQuartier pozostávajúci z niekdajšej Starej rezidencie arcibiskupov, katedrály a benediktínskeho kláštora sv. Petra.

Východiskovým bodom prehliadky je rezidencia na námestí Residenzplatz, kde uvidíte krásne reprezentačné sály a komnaty. Nachádza sa tu galéria s dielami európskych maliarov zo 16. až 19. storočia. Prehliadka pokračuje cez severné oratórium katedrály, odkiaľ budete obdivovať nádherný interiér katedrály s prepracovanou výmaľbou a štukovou výzdobou.

Ďalej sa vydajte do Katedrálneho múzea, kde sú vystavené vzácne umelecké diela od gotiky až po barok a následne do Kabinetu kuriozít, plného rôznych netradičných exponátov z oblasti umenia a prírody.

Po prehliadke DomQuartier sa vyberte aj do interiérov katedrály, prvého ranobarokového chrámu na sever od Álp, postaveného talianskym staviteľom Santinim Solarim. K najväčším klenotom chrámu patrí bronzová krstiteľnica, v ktorej bol okrem Mozarta pokrstený aj Joseph Mohr, autor textu piesne Tichá noc, svätá noc. Uvidíte tu aj majestátne náhrobky 28 salzburských arcibiskupov a na poludnie si môžete vypočuť organový koncert.

 

Mozartovo mesto

Iba v salzburskej cukrárni u Fürsta môžete ochutnať originálne, ručne vyrábané Mozartove gule. Pochádzajú z roku 1890, keď tunajší cukrár Paul Fürst vyrobil bonbón a pomenoval ho po Mozartovi. Ako jadro použil kvalitný marcipán z čerstvých pistáciových orieškov, druhú vrstvu tvoril nugátový krém a na záver sa napichli na špajľu, ponorili do tmavej čokolády a nechali vyschnúť.

Bonbóny sú obalené v striebornom celofáne s tmavomodrým portrétom Mozarta. Fürstovci majú v meste štyri prevádzky, z toho jedna je cukráreň. Napriek tomu, že jeden kus tejto sladkej delikatesy stojí 1,60 eur, Mozartove gule idú na odbyt nielen v predvianočnom období.

S Mozartom sa spája ešte jedna cukrovinka. V známom filme Amadeus od českého režiséra Miloša Formana ponúka Antonio Salieri Mozartovej manželke Constanze misku capezzoli di Venere - Venušiných bradaviek, čo sú podľa jeho slov rímske gaštany v pálenom cukre. Aj túto čokoládovú delikatesu s mandľovou alebo orechovou náplňou, pôvodom zo severného Talianska, môžete vo vybraných salzburských cukrárňach ochutnať.

Keď sa chcete dozvedieť viac o najslávnejšom synovi Salzburgu, hudobnom géniovi W. A. Mozartovi, navštívte jeho rodný dom na ulici Getreidegasse, kde sa 27.1.1756 narodil.

Rodina obývala byt na treťom poschodí až do doby, kedy sa Mozartovci presťahovali do domu na námestí Makartplatz. Uvidíte tam originálne dokumenty a úradné listiny, portréty a predmety z obdobia, kedy tam žil. K najslávnejším exponátom patria Mozartove detské husle a klavichord.

Menšie expozície o Mozartovi sa nachádzajú aj v dome na Makartplatz. Na neďalekom cintoríne Sebastianfriedhof uvidíte náhrobok Mozartovej manželky Constanze a jeho otca Leopolda.

 

Glockenspiel

Dominantou Mozartovho námestia je Nová rezidencia, ktorá dnes slúži ako mestské múzeum. Súčasťou expozície o dejinách mesta je aj slávny panoramatický obraz Salzburgu od Johanna Michaela Sattlera, ktorý poskytuje pohľad na mesto a okolie z pevnosti Hohensalzburg okolo roku 1829.

Dominantou budovy je veža s obľúbenou salzburgskou zvonkohrou -  Salzburger Glockenspiel, pozostávajúcou z 35 zvonov odliatych v Antverpách v rokoch 1688 - 1689 a v roku 1702 privezených do Salzburgu. Zvonkohra vyhráva trikrát denne, o 7., 11. a 18. hodine.

Poháňa ju veľký mosadzný valec so 7970 dierkami, v ktorých sú kolíky a s pomocou ktorých sa dá zahrať až 100 skladieb od Mozarta, Haydna, ľudové piesne či vianočná pieseň Tichá noc, svätá noc, ktorá zaznela prvýkrát na Štedrý deň pred  vyše dvesto rokmi v neďalekom Oberndorfe. Repertoár skladieb sa každý mesiac mení.

 

Hangar 7

K moderným stavbám mesta patrí Galéria moderného umenia či Hangár 7. Táto futuristická stavba na salzburskom letisku ukrýva jedinečnú zbierku nedávno zosnulého majiteľa spoločnosti Red Bull Dietricha Mateschitza.

Sú tu vystavené historické aj moderné lietadlá, ktoré sú všetky funkčné a v priebehu roka sa zúčastňujú množstva podujatí po celej Európe. Expozíciu dopĺňajú závodné formule Red Bull Formula 1 či helikoptéry. Hangár 7 možno odporučiť aj milovníkom moderného umenia a kvalitnej gastronómie.

Dva bary, z ktorých jeden je zavesený pod stropom hangáru, dopĺňa reštaurácia Ikarus, ktorá sa pýši 2 michelinovskými hviezdami a kde každý mesiac obmieňajú menu podľa hosťujúcich najlepších šéfkuchárov z celého sveta.

 

Vianočné trhy

Mesto láka aktuálne návštevníkov na jedinečné vianočné trhy Christkindlmarkt na námestí Rezidenzplatz a Mozartplatz, ktoré budú trvať až do 1. januára 2023. Vládne na nich skutočne nevšedná atmosféra. Zo všetkých kútov cítiť vôňu pečených gaštanov, pražených mandlí a horúceho ovocného punču a znejú tu vianočné koledy.

Trhy ponúkajú aj bohatý kultúrny program, ako sú napríklad zborové koncerty. K najkrajším patria tie v salzburskom Dóme, ktoré sa budú konať od 25.11. do 23.12. každý piatok a sobotu od 16:00 hod. Adventné spevy „Sneh v Betleheme“ budú znieť vo Veľkej festivalovej sále od 25.11. do 11.12.2022.

K neodmysliteľnému lákadlu predvianočného obdobia sú aj behy čertov - KrampusPerchtenlauf, v strašidelných maskách utekajúcich centrom mesta, ktoré sa budú konať 26.11., 3.12., 5.12., a 6.12. 2022. O tradícii behov sa počas adventu dozviete viac na tohtoročnej výstave v Salzburger Heimatwerk na Residenzplatz.

Každý adventný štvrtok a sobotu o 18:30 hod. hrajú na oboch námestiach dychové kapely z celého Rakúska svoje vianočné melódie. Ak chcete ešte bližšie spoznať predvianočný Salzburg, môžete sa zúčastniť 4-kilometrovej prechádzky „Advent v Salzburgu“ po známych aj menej známych miestach v meste.

Prechádzka začína pred katedrálou, vedie cez cintorín sv. Petra ku Kolegiálnemu kostolu cez vianočný trh na Domplatz a Residenzplatz a ďalej po nákupnej ulici Getreidegasse, kde si môžete cestu spríjemniť tradičným vianočným punčom.

Prejdete cez most  Müllner Steg ponad rieku Salzach, následne cez záhrady Mirabell na vianočný trh pred rovnomenným palácom, ktorý sa koná denne a v stredu, sobotu a nedeľu je doplnený hudobným programom. Cesta potom vedie cez ulicu Steigasse a cez most Mozartsteg sa vrátite do starého mesta k Múzeu Vianoc na Mozartplatz, ktoré je otvorené po celý rok.

Po prehliadke špeciálnej výstavy v Salzburger Heimatwerk sa dostanete k pevnosti Hohensalzburg, kde zakončíte svoje putovanie adventným Salzburgom. Adventné podujatia v pevnosti sa konajú počas adventu od piatku do nedele.

Krásnym zážitkom je aj návšteva zámku Hellbrunn na okraji mesta, kde sa v čase adventu od 17. novembra do 24. decembra vždy od stredy do nedele nádvorie zámku zmení na romantické miesto, známe ako Hellbrunn Advent Magic. Atmosféru dotvára fakľami osvetlená cesta, množstvo ihličnanov ozdobených tisíckami červených svetielok a fasáda zámku sa v podvečer nasvieti ako obrí adventný kalendár.

 

Salzburská karta

Na záver vás chceme upozorniť na možnosť zakúpiť si turistickú 24-, 48,- alebo 72- hodinovú Salzburg Card, s ktorou máte do väčšiny múzeí, galérii a mestských  atrakcií vstup zdarma. Bezplatne s ňou môžete využívať aj mestskú hromadnú dopravu.

 

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa