Atraktívny vynález z Viedne: Populárne snežítko vzniklo z operačnej lampy

2023-01-16 12:00:00 |   |    | 

Stačí zatriasť – a hneď vás prekvapí krásne sneženie ako z rozprávky! Kto by ju nepoznal? No málokto vie, že svetoznáme sklenené snehové gule pochádzajú z Rakúska. Pozývame vás na návštevu do Originálnej viedenskej manufaktúry rodiny Perzyovej, ktorá tieto predmety ponúka.



 

Z čarokrásnych snehových gúľ sa ľudia tešia už vyše storočia. V roku 1905 Erwin Perzy I. pracoval na lampe pre operačné sály, a preto naplnil sklenenú guľu vodou a presvietil ju žiarovkou. Aby sa svetlo odrážalo silnejšie, prisypal do nej sklenené piliny a potom krupicu. Keď piliny vírili vodou, vyzeralo to, ako keď padajú snehové vločky. Z operačnej lampy síce napokon nebolo nič, ale zrodil sa nový obchodný nápad.

Nadšených priaznivcov si tieto dekoračné predmety našli najmä v Japonsku a v USA, kde sa Erwin Perzy II. úspešne presadil po druhej svetovej vojne. V 40. rokoch 20. storočia sa snehové gule dostali dokonca až do Hollywoodu. Vo filme „Občan Kane“ Orsona Wellsa bol v guli uzavretý rodičovský dom a tým túžby hlavnej postavy.

Dnes sa  snežítka vyrábajú v miliónoch kusov po celom svete, „Originálnu viedenskú manufaktúru na výrobu snehových gúľ“ však môžete navštíviť len v Rakúsku. V rodinnom podniku vo viedenskej mestskej časti Hernals sa aj v súčasnosti snehové gule vyrábajú ručne, umelý sneh však už dávno netvorí krupica.

Po dlhý čas sa používala zmes tvrdého vosku a horčíka v prášku, ktoré však neboli odolné voči teplu. Ako vo firme pomáhajú pani Zime a z čoho sa skladá umelý sneh, však vynálezcov vnuk Erwin Perzy III. prezradiť nechce: „To je výrobné tajomstvo! Presné zloženie snehu nepozná dokonca ani moja dcéra, ktorej som firmu odovzdal.

Môžeme však prezradiť, že v sklenenej guli je bežná voda z viedenského vodovodu a figúrky sa tlačia na 3-D tlačiarni. Sabine Perzyová, pravnučka pôvodného autora, vo štvrtej generácii prispôsobila motívy súčasnej dobe. Pre obdobie pandémie koronavírusu si vymyslela tému, ktorá sa okamžite stala skutočným predajným šlágrom: bola to rolka toaletného papiera zahalená snehovými vločkami ako narážka na zdanlivý nedostatok tohto vzácneho tovaru počas lockdownu.

V múzeu, ktoré je súčasťou manufaktúry, môžete však vidieť aj stovky ďalších motívov: stavby, jedlá, zvieratá, snehuliakov a samozrejme anjelov, Mikulášov či vianočné stromčeky. Sneženie je synonymom šťastia a pokojného sveta. Sneh symbolizuje čistotu, pokoj a mier a vyvoláva v nás spomienky na detstvo či pocit melanchólie.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Austria Tourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa