Fantastický výlet kúsok od Bratislavy: Schloss Hof milovali panovníci, budete ho aj vy

2023-02-28 12:00:00 |   |    | 

Versailles, Schönbrunn či Carskoje Selo... Nádherné barokové zámky môžeme vidieť v mnohých kútoch Európy, iba jeden však máme doslova na skok. Bratislavčania zrejme tušia, že hovoríme o Schloss Hofe, ktorý je od mestskej časti Devínska Nová Ves vzdialený menej než dva kilometre. Za návštevu však rozhodne stojí, aj keď bývate o čosi ďalej!



 

Zámocký areál na východe Dolného Rakúska je ideálnym tipom na výlet. Okrem samotného sídla sa tam totiž môžete túlať nádhernými barokovými záhradami a rodiny s deťmi poteší aj ihrisko, menšia zoo a farma, kde môžete hladkať domáce zvieratá. Verte nám, že na tomto nádhernom mieste sa za žiadneho počasia rozhodne nebudete nudiť!

Schloss Hof sa spája s menom Eugena Savojského (1663 – 1736), ktorý patril na prelome 17. a 18. storočia k najväčším vojvodcom a najvplyvnejším mužom v habsburských krajinách. Ten v roku 1725 ako 62-ročný získal jednoposchodový renesančný kaštieľ a nechal ho slávnemu architektovi Johannovi Lukasovi von Hildebrandt prestavať na reprezentačné poľovnícke sídlo s francúzskou záhradou a vlastným hospodárskym statkom.

Po Eugenovej smrti  zdedila celý majetok vrátane Schloss Hofu jeho jediná žijúca príbuzná, neter Anna Viktória Savojská, ktorá sa tak stala jednou z najbohatších žien Európy a o dva roky sa vydala za princa Jozefa Fridricha Saského-Hildburghausenského. Svojmu o 18 rokov mladšiemu manželovi darovala zámky Hof i neďaleký Niederweiden a tie mu zostali aj po rozvode.

V roku 1755 však Jozef Fridrich oba zámky predal za 400 tisíc zlatých panovníčke Márii Terézii, ktorá ich venovala svojmu manželovi. Až do svojej smrti v roku 1765 trávil cisár František Štefan na svojom zámku niekoľko týždňov, ktoré spolu s rodinou vypĺňal oddychom a poľovačkami. Zámok bol využívaný aj v nasledujúcich obdobiach, po smrti Márie Terézie o pätnásť rokov neskôr oň však Habsburgovci prestali prejavovať záujem a sídlo začalo chátrať.

Cisár František Jozef I. preto nechal zámky Hof aj Niederweiden vypratať a všetko hodnotné previezť do Viedne. Celý areál prenechal vojenskej správe. Armáde slúžil Schloss Hof ešte dlhé obdobie napriek zmenám režimov, a tak sa tu postupne vystriedali cisárski vojaci, nemecký wehrmacht aj vojaci Červenej armády.

K väčšej rekonštrukcii zámkov Schloss Hof i Niederweiden došlo až v rokoch 1986 a 2002 a dnes vďaka nim môžeme tieto klenoty barokovej architektúry obdivovať opäť v plnej kráse. Na ploche 15 hektárov sa rozprestiera nádherná baroková záhrada s fontánami, sochami a desiatkami tisíc kvetov, ku ktorým len nedávno pribudli dva historické labyrinty.

Mimoriadnej popularite sa teší aj statok, ktorý kedysi slúžil na zásobovanie potravinami a rôznymi pochutinami, starostlivosť o jazdecké a úžitkové zvieratá, ale aj na vykonávanie remeselníckych prác. Dnes areál statku ukrýva rôzne miesta, na ktorých znovu ožíva roľnícky život z čias baroka. Vidieť môžete napríklad stajne, pekársky dvor, ale aj niekoľko malých tematických úžitkových záhrad s množstvom rôznorodých rastlín (bylinky, plody, ruže, regionálne rastliny...).

K statku patria aj zvierací obyvatelia. Okrem ušľachtilých koní sú tu zastúpené aj kozy, miniprasiatka či zriedkavé staro-rakúske rasy domácich zvierat ako ovce očkaté, alpské sliepky, ale aj exotické dromedáre. Pri troche šťastia môžete vidieť aj sysle alebo králiky, ktoré obzvlášť obľubujú najmä labyrint.

Najznámejšou tvárou Schloss Hofu je však najmä biely rakúsko-uhorský barokový oslík, nazývaný aj „nositeľ svetla“. Z tejto vzácnej rasy existuje na svete už len niekoľko sto kusov, v tunajšej minizoo ich uvidíte hneď niekoľko. Odhliadnuc od farby ich srsti, ktorá má prívlastok „cremello“ , keďže nie je čisto biela, sú zástupcovia tejto rasy známi najmä pre ich modré oči a prítulnú povahu. Hladkanie si doslova užívajú!

Hoci sa vám od týchto miláčikov bude len s ťažkým srdcom odchádzať, rozhodne by ste si mali čas vyhradiť aj na prehliadku vnútorných priestorov zámku. K jeho najväčším ozdobám patrí slávnostná sála v klasicistickom štýle a dvojposchodová kaplnka so stropnou freskou, kde sa v roku 1766 konal sobáš Márie Kristíny, najobľúbenejšej dcéry Márie Terézie, s vojvodom Albertom Sasko-Tešínskym, zakladateľom známej umeleckej zbierky Albertina vo Viedni.

Päť miestností na východnej strane zámku zas približuje príbeh princa Eugena Savojského, ktorý sa už za svojho života stal legendou. Stála výstava ponúka množstvo zaujímavostí z jeho súkromného aj pracovného, teda vojenského života. Spoznáte nielen významné životné udalosti, ale tiež spôsob, akým na zámku v kaviarenskom salóne, jedálni či hráčskej miestnosti prebiehal bežný život šľachty. Medzi mnohými inými vzácnymi kusmi nábytku uvidíte aj zrekonštruovanú posteľ Márie Terézie.

Okrem stále výstavy pripravujú na Schloss Hofe pravidelne aj mimoriadne výstavy. Tá aktuálna má názov „Poklady na cisárskej slávnostnej tabuli“ a návštevníkov pozýva na cestu do veľkolepého sveta kultúry stolovania cisárskeho dvora, najmä z obdobia Márie Terézie. Súčasťou výstavy sú hodnotné umelecká diela zo zlata, striebra, porcelánu a skla, ale aj vzácne zdobené taniere z obdobia biedermeieru. Každý exponát približuje aj detailný popis v nemeckom aj slovenskom jazyku. V nedele a počas sviatkov sa navyše na zámku môžete zúčastniť slovenských prehliadok.

Na Schloss Hofe sú na návštevníkov skutočne veľmi dobre pripravení. Na zámku pravidelne organizujú rôzne zaujímavé sezónne podujatia spojené s aktivitami pre deti a ak zatúžite po pikniku, pomôžu vám aj s ním. Priamo v areáli je navyše k dispozícii reštaurácia. Rodiny s malými deťmi určite ocenia aj možnosť zapožičať si drevený vozík, aby nožičky šetrili napríklad na šantenie na ihrisku, jazdu na drevenom koníkovi či prehliadku rozľahlej zoo.

Jar je na návštevu skutočne ideálnym obdobím. Príroda sa prebúdza a zámok už v týchto dňoch začínajú zdobiť nádherné jarné kvietky. Ak to počasie dovolí, v areáli Schloss Hofu môžete stráviť pokojne aj celý deň. K zámku sa dostanete autom cez Hainburg za približne pol hodinku z centra Bratislavy alebo bicyklom či pešo z mestskej časti Devínska Nová Ves cez Most slobody. Z Hlavnej stanice tiež jazdí každú hodinu vlak do Marcheggu, ktorý so Schloss Hofom spája autobusová doprava.

 

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa