Kúsok od Viedne: Vodný hrad Franzensburg patrí k najromantickejším miestam Rakúska

2023-05-15 07:30:00 |   |    | 

V meste Laxenburg v Dolnom Rakúsku sa nachádza jeden z najzaujímavejších hradov v tomto regióne. Franzensburg patrí medzi novšie stavby hradného typu, napriek tomu vás uchváti zaujímavou architektúrou, ale aj susediacimi parkmi, ktoré sú ako stvorené na prechádzky s rodinou.



 

Postavili ho na umelo vytvorenom ostrove

Návštevu Franzensburgu môžete spojiť s výletom do Viedne. Tento komplex sa totiž nachádza iba tridsať kilometrov od centra rakúskej metropoly a pohodlne sa tam dostanete aj mestskou dopravou. Hrad je súčasťou väčšieho komplexu. Na tomto mieste stál v minulosti starý zámok, ktorý sa nazýval Laxenburg a podľa neho dostal pomenovanie samotný park.

V súčasnosti sa v jeho areáli nachádza Starý zámok, zámok Modrý dvor a samotný Frazensburg, ktorý je spomedzi nich najmladšou stavbou. Postavili ho na krásnom mieste pri jazere, na ktorom umelo vybudovali ostrov. Vďaka tomu je obklopený vodou, ktorá vytvára počas celého roka ešte krajšiu atmosféru.

Jeho história siaha do roku 1801, keď sa spustili prvé stavebné práce a výstavbu úplne dokončili v roku 1836. Vodný hrad Franzensburg bol postavený podľa vzoru pôvodného staršieho hradu a svoje pomenovanie dostal podľa cisára Františka II., ktorý zomrel rok pred jeho úplným dokončením.

 

Miesto, kde Sissi trávila svoje medové týždne

Najstaršou budovou celého komplexu je hrad Laxenburg, čiže Starý zámok. Ten bol postavený v 13. storočí a postupne ho niekoľkokrát renovovali a upravovali. Od roku 1306 až do 1. svetovej vojny patril Habsburgovcom, ktorí ho premenili na obľúbené lovecké sídlo. Často tam trávili letné víkendy a pozývali šľachticov z celej Európy.

Zamilovala sa doň aj cisárovná Sissi, ktorá tu dokonca spolu s manželom Františkom Jozefom strávila svoje medové týždne. Sissi si užívala krásnu prírodu, lovenie a jazdy na koni a aj z toho dôvodu sa do Laxenburgu potom často aj s rodinou vracala. V jej obľúbenom zámku sa narodil aj syn Rudolf.

 

Chceli mať z neho múzeum

Keďže Starý hrad využívali na súkromné účely, chceli k nemu pristavať druhú stavbu, ktorá by im slúžila na reprezentatívne účely. Od prvého momentu mal byť teda Franzensburg múzeom, v ktorom chceli Habsburgovci vystavovať svoje vzácne umelecké zbierky.

Rozdelený je na dve hlavné časti – Rittenburg a Knappenburg. Z časti má stredovekú konštrukciu, ale vidieť na ňom aj modernejšie prvky neoklasicizmu. Majitelia nešetrili ani na jeho zariadení. Použili na neho drahé drevo, mramorovú dlažbu, zdobené stropy a iné luxusné prvky. V súčasnosti hrad slúži ako múzeum venujúce sa Habsburgovcom a nájdete v ňom niekoľko vzácnych umeleckých a historických kúskov.

 

Letné divadlo s tou najkrajšou kulisou

Dôležitou súčasťou areálu Laxenburg je jeho park, ktorý sa rozprestiera na ploche veľkej 250 hektárov. Počas svojich dejín postupne menil vzhľad a prispôsoboval sa novým záhradníckym trendom. Od druhej polovice 18. storočia nadobudol dizajn anglickej záhrady a tomu je prispôsobený až dodnes.

Historické budovy sa tak nachádzajú v obklopení úžasnej prírody. Počas celého roka tam máte veľa možností na rôzne aktivity. Najrušnejšie je tu pochopiteľne v lete, keď je všetko krásne rozkvitnuté. Počas tohto obdobia organizujú Laxenburgské kultúrne leto, ktoré je plné zaujímavých podujatí. Najobľúbenejšie a najžiadanejšie sú divadelné predstavenia pod holým nebom, ktoré sa konajú s tými najkrajšími kulisami v úzadí – priamo pred budovami historických zámkov.

 

Park s možnosťou člnkovania

Súčasťou parkov je niekoľko chodníkov, ktoré vás zavedú na nové krásne lokality v tomto areáli. Uvidíte menší vodopád a miesta vhodné na piknik či zábavu a najobľúbenejšia trasa vedie popri jazere. Tam máte možnosť prenajať si čln, ktorým sa budete plaviť po vodnej ploche a hrad môžete obdivovať z úplne inej perspektívy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa