10 faktov, ktoré ste netušili o známych pamiatkach

2014-08-10 11:00:00 |   |    | 

Možno ste to už zažili aj na vlastnej koži. Plní očakávania sa konečne dostanete k vašej vysnívanej pamiatke, no realita ako by vám dala poriadnu facku. Všetko na vlastné oči vyzerá inak a vy ste si ju mohli viac vychutnať doma na fotografiách ako na vlastné oči. Pripravte sa teda na týchto desať faktov, ktoré ste o niektorých pamiatkach ešte nepočuli.



 

1. Rady na Monu Lisu

 

Louvre je vysnívanou métou všetkých milovníkov umenia a histórie. I keď sa tam nachádza nespočetne veľa zaujímavých kúskov, jeden z nich púta najväčšiu pozornosť. A tým je slávny obraz Mony Lisy od Leonarda da Vinciho. Keď si však myslíte, že si toto dielo vychutnáte v pokoji a detailne obzriete prácu tohto majstra, budete sklamaní. Pred obrazom sa totiž pravidelne tvoria dlhé rady a vy ho uvidíte iba z diaľky a keď sa pri troške šťastia konečne dostanete aj pred neho, dlho si tam nepostojíte.

 

2. V Disneylandoch si neposedíte

 

Po celodennom navštevovaní atrakcií si vo väčšine Disneylandov tak ľahko neoddýchnete. V parkoch sa totiž nenachádzajú žiadne lavičky. Dôvod hľadajte v obchodných ťahoch. Keď by ste už dali za miesto na sedenie hocičo, ochotne si pôjdete sadnúť aj do niektorej z drahších reštaurácií alebo kaviarní.

 

3. Na Čínskom múre sa pripravte na desiatky schodov

 

Z diaľky to vyzerá ako idylická rovinka, no v skutočnosti sa na Čínskom múre musíte pripraviť na menšiu túru. Na viacerých úsekoch sa nachádzajú časti plné schodov a tak pocítite poriadnu záťaž na nohy. Nie nadarmo sa o ňom hovorí ako o jednej z najvýraznejších pamiatok, ktoré uvidíte aj počas návštevy vesmíru a tak si na ňu musíte poriadne vyšliapať.

 

4. Tádž Mahal smrdí

 

Jedno z najkrajších a najromantickejších miest možno vyzerá impozantne, pripraviť sa však musíte na sériu nemilých prekvapení. Tádž Mahal nie je výnimkou a len potvrdzuje tú horšiu stránku indickej kultúry. V jeho okolí to vyzerá ako na smetisku. A čo je smutné, ani pri samotnom chráme lásky sa to nemení. Mnohí návštevníci preto nespokojne ohŕňajú nosom nad smradom, ktorý sa tam šíri.

 

5. Mŕtve more škodí očiam

 

Soľ z tohto mora môže byť skvelá pre pokožku a pomôcť vám s mnohými problémami, no oči nezostanú jej fanúšikom. Keď sa vám do nich dostane len kúsok z nej, budú vás štípať, svrbieť a časom sa dostaví i nepríjemná bolesť. O pár minút bude síce po nej, no aj za tento krátky čas si doživotne zapamätáte túto nepríjemnosť.

6. Zabudnite na sólo fotku pri fontáne di Trevi

 

Ďalšia z masovo obľúbených atrakcií, pri ktorej sa stretnete s rovnako nelichotivou známkou popularity, ako pri obraze Mony Lisy. Nech sa budete pri nej chcieť zvečniť kedykoľvek, tak vždy tam nájdete davy ľudí a na fotke nebudete samotní. A to sa vám nepodarí dokonca ani v nočných hodinách, keďže večne živé mesto je plné turistov i v tomto čase.

 

7. Stonehenge si obzriete len z diaľky

 

Jedna z najmystickejších pamiatok patrí k top atrakciám v Anglicku. To však ešte neznamená, že sa k nej dostanete tak, ako by ste si predstavovali. Kvôli tomu, že sa ľudia stále dotýkali kameňov, rozhodli sa pripraviť zátarasy a odteraz si toto magické miesto môžete pozrieť len z určeného dištancu.

 

8. Pyramídy a Niagarské vodopády plné komercie

 

Obe tieto miesta sa nachádzajú veľmi blízko miest a tomu prispôsobili i celý turizmus okolo toho. Takže pokiaľ pri egyptských pyramídach sa nachádzajú siete fast foodových reštaurácií, okolo Niagarských vodopádov zase nájdete niekoľko hotelov a kasín. Čaro histórie a prírody sa tak pomaly vytráca, no napriek tomu ešte stále dokáže víťazne bojovať s pribúdajúcou komerciou.

 

9. Pri Leninovi len na pár sekúnd

 

Kult ruského vodcu pretrváva i po jeho smrti. Podľa jeho sna sa mu podarilo byť večne živým, keďže jeho pozostatky ležia v moskovskom mauzóleu. Ako by však jeho sila osobnosti fungovala i naďalej, pri Leninovom tele sa nemôžete zastaviť dlhšie, ako na pár sekúnd. Strážcovia vás totiž ihneď upozornia, že je čas pokračovať ďalej.

 

10. Posledná večera len na rezerváciu

 

Keď si chcete obzrieť slávny da Vinciho obraz, nedostanete sa k nemu len tak, kedykoľvek si na to spomeniete. Keďže počas jedného vstupu sa k nej dostane iba 20 ľudí, čakanie na lístky niekedy dosiahne aj dva mesiace. V jej spoločnosti potom môžete stráviť iba 15 minút.

Zdroj/autor: huffingtonpost.com, au.totravel.yahoo.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (35 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa