Zažite USA – 10 vecí, ktoré patria k tej správnej americkej atmosfére

2015-10-05 08:00:00 |   |    | 

USA by nebolo USA, keby ste tam nezažili tieto veci. Ide o akúsi povinnú jazdu, ktorá vám pomôže lepšie spoznať túto krajinu a nasať jej atmosféru. Nesnažte sa preto chodiť iba po známych atrakciách a pamiatkach, ale vyskúšajte i tieto veci, ktoré ju tak charakterizujú a robia odlišnou oproti ostatným krajinám.



 

1. Route 66

 

USA pretínajú tisíce ciest, no ani jedna z nich nemá takýto význam. Route 66 spája Los Angeles a Chicago, má viac ako 3000 kilometrov a predstavuje priam kultovú záležitosť. Podľa mnohých je hlavnou cestou Ameriky, ktorá predstavuje všetko, čo dodáva tejto krajine tú správnu charizmu. Pokiaľ na to máte odvahu a je to pre vás pohodlné, istotne si zapožičajte motorku a prejdite si cestu týmto spôsobom. Samotná trasa je poriadne dlhá, no ak nemáte dostatok času, prejdite si aspoň časť. V jej okolí sa nachádzajú zaujímavé, miestami až bizarné atrakcie, nájdete tam krásnu prírodu, ale aj typické dlhé roviny s púštnou krajinou a množstvom typických motelov a občerstvení.

 

2. Biely dom

 

Domov všetkých prezidentov a ústredie moci v tejto krajine. Dostať sa do Bieleho domu nemusí byť vždy tak jednoduché. Pokiaľ sa tam konajú oficiálne návštevy, pohybovanie sa týmto priestorom je výrazne obmedzené. Taktiež tam putuje aj množstvo návštevníkov, takže niekedy si budete musieť počkať na to, kedy sa dostanete dovnútra. Prehliadky v týchto priestoroch vás zavedú iba do malej časti Bieleho domu, no ich návšteva istotne patrí k jedným z najzaujímavejších zážitkov.

 

3. Sendviče s homárom

 

Americká strava nie je len o hranolkách, hamburgeroch a litroch sladkých nápojov. Jedným z tradičných jedál sú aj sendviče alebo žemle, ktoré sú naplnené grilovaným homárom. Ide o veľmi charakteristický pokrm, ktorý si môžete dopriať najmä v pobrežných oblastiach. Obzvlášť chutne pripravujú túto chuťovku v Maine, kde ju podávajú aj s grilovanou paprikou a marinovaným zelerom.

 

4. Grand Canyon na osloch

 

Návštevu tohto národného parku si nenechá ujsť asi žiaden turista. Ide o nádhernú lokalitu, ktorá patrí aj medzi najfotografovanejšie miesta na svete. Zatiaľ, čo sa ostatní budú prechádzať medzi jednotlivými skalami a kochať sa výhľadmi, užite si inú atrakciou. A tou je prechádzka Grand Canyonom na osloch. Ide totiž o pôvodný spôsob dopravy, ako sa tam pôvodní obyvatelia prepravovali pred viac ako dvesto rokmi a kvôli tomu sa tam pravidelne organizujú i výlety v tomto starobylom štýle.

 

5. Električka v San Franciscu

 

Videli ste to už vo viacerých filmoch a nemôžete si to nechať ujsť ani na vlastnej koži. Strmé uličky San Francisca sa najlepšie zdolávajú za pomoci historickej električky, ktorá bola po prvýkrát sprevádzkovaná v 19. storočí. Mesto z tejto perspektívy pôsobí úplne inak, takže si užite tieto krásne výhľady. Občas však z električky vystúpte a len tak sa túlajte týmito ulicami, aby ste si vychutnali pravú atmosféru San Francisca.

 

6. Broadway

 

I keď nie ste milovníkmi divadla, návšteva Broadway je vašou povinnou zastávkou. Práve tam štartovali svoju kariéru mnohé celebrity a zažiť tam môžete tie najlepšie predstavenia. Vyberte si niečo podľa vášho gusta, môžete sa totiž pozrieť na klasické divadlo, ale aj na modernu či zábavný kabaret. Zároveň ide o veľmi rušnú a umelecky založenú časť mesta, takže i prechádzka ňou bude pamätným zážitkom.

 

7. Citrónový koláč

 

Key West prináša ďalšiu gurmánsku špecialitu. Ide o citrónový koláč, ktorý sa tam pečie už takmer 200 rokov. Nájdete ho tam na niekoľko spôsobov a často ho vídať aj v modernej verzii, no vy si určite doprajte najmä starú dobrú klasiku. Tú podávajú v podniku Kermit`s Lime Shoppe, ktorý má údajne najvernejšiu verziu pôvodného citrónového koláča.

 

8. Yankees a basebal

 

Ak i nie ste fanúšikom tohto športu, istotne by ste si nemali nechať ujsť jeden zo zápasov najmä kvôli jeho atmosfére. Dav, ktorý bude bujaro oslavovať každý dosiahnutý bod, je veľmi nákazlivý a určite sa necháte strhnúť ich entuziazmom. Tie najlepšie stretnutia sa vraj vždy odohrajú na štadióne New York Yankees. Nie je však jednoduché zohnať si lístky na jednotlivé stretnutia, preto objednávajte v dostatočnom predstihu.

 

9. Jazz a New Orleans

 

Ide o kolísku tohto hudobného štýlu. Nech sa teda pohnete do ktoréhokoľvek podniku v tomto meste, istotne tam narazíte na niektorú z tunajších kapiel, ktorá sa stretne pri ďalšej zaujímavej jam session. Opäť platí pravidlo, že by ste si takéto koncerty mali vychutnať i v prípade, ak nie ste fanúšikmi tejto hudby. Možno práve tento zážitok vás pritiahne na jej stranu.

 

10. Barbecue

 

Vec, ktorá vám dodá tú správnu atmosféru Ameriky je obľúbené barbecue,alebo grilovačka. Najlepšie je zájsť si niekde do prírody s tunajšou rodinkou a zažiť tak grilovanie a piknik v ich prevedení. Ak by sa vám to nepodarilo, vyskúšajte aspoň samotné špeciality v niektorom z podnikov najmä na juhu krajiny.

 

Zdroj/autor: 10best.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.9/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa