Skutočná tvár peňazí: Symboly krajín, ukryté v bankovkách

2017-10-04 00:00:00 |   |    | 

Ak cestujete mimo eurozóny, denne prichádzate do kontaktu s miestnou menou. Väčšina ľudí obvykle venuje pozornosť len nominálnej hodnote bankoviek a ich dizajn si vôbec nevšíma. Je to však škoda, výber zobrazených osobností totiž o krajine mnohé napovie. Pozrite sa, čiu fotografiu nosíte v peňaženke v jednotlivých destináciách.



 

ČESKÁ REPUBLIKA

Prezývajú ho síce „Najväčším Čechom“ a „Otcom vlasti“, no jeho podobizeň zdobí bankovku s najnižšou hodnotou. Reč je o českom kráľovi a rímskom cisárovi Karlovi IV., ktorého môžete vidieť na stokorunáčke. O niečo lepšie je na tom „Učiteľ národov“ Jan Ámos Komenského (200 Kč) aj najvýznamnejšia spisovateľka 19. storočia Božena Němcová na 500-ke. Keď budete v ruke stískať tisíckorunáčku, možno pri tom pohladkáte Františka Palackého, zakladateľa modernej českej histórie s prezývkou „Otec národa“. České bankovky zdobí okrem Němcovej už len jedna žena, slávna operná speváčka Ema Destinnová na dvetisícke. Cennejšou od nej je len bankovka v hodnote 5000 korún. Tú zdobí portrét prvého československého prezidenta Tomáša Garriqua Masaryka.

 

MAĎARSKO

Maďari majú na bankovkách osobnosti z politiky, niekoľko sa z nich sa spája aj s našimi dejinami. Na 500-ke je zobrazený gróf František II. Rákoczy, sedmohradské knieža, šarišský župan a vodca najväčšieho protihabsburského stavovského odboja, ktorý sa narodil v obci Borša neďaleko Košíc. Aj kráľ Matej Korvín je Slovákom dobre známy, jeho tvár zdobí bankovku v hodnote 1000 forintov. Z 2000-ky na nás hľadí ďalší vodca protihabsburského povstania Gabriel Betlen, ktorý tiež pôsobil najmä na území dnešného Slovenska. Menej nám už hovorí meno Štefana Sečéniho, ktorého môžeme vidieť na 5000-ke. „Najväčší Maďar“ bol dominantnou postavou reformného hnutia za práva Maďarov v monarchii. Ak budete držať v ruke bankovku s hodnotou 10 000 forintov, uvidíte na nej prvého uhorského svätého kráľa Štefana. Na tej najhodnotnejšej (20 000 forintov) je však niekto iný - štátnik a minister spravodlivosti Ferenc Deák, ktorému vraveli aj „Mudrc národa“. Ten sa významnou mierou podieľal na rakúsko-maďarskom vyrovnaní.

 

POĽSKO

Naši severní susedia používajú šesť typov bankoviek, všetky zdobia podobizne panovníkov. Na tej s najnižšou hodnotou (10 zlotých) je zobrazený Mešek I., prvý kresťanský panovník a de facto zakladateľ Poľského štátu. Na dvadsiatke môžete vidieť jeho syna, prvého poľského kráľa Boleslava I. Chrabrého. Na bankovku s hodnotou 50 zlotých sa zas dostal Kazimír III., ktorého poľskí historici považujú za jedného z najvýznamnejších stredovekých panovníkov krajiny. Aj preto, že v roku 1364 založil v Krakove prvú poľskú univerzitu. Na bankovku sa dostal aj portrét Vladislava II., ktorý okrem Poľska vládol aj Litve (100 zlotých). Donedávna najvyššiu nominálnou hodnotu mala dvestovka so Žigmundom I., za vlády ktorého došlo ku kultúrnemu rozkvetu Poľska v duchu renesancie. Od februára 2017 však používajú Poliaci aj novú bankovku v hodnote 500 zlotých. Tí, ktorým sa už dostala do rúk, na nej mohli vidieť obľúbeného kráľa Jána III. Sobieski, ktorý sa najviac preslávil porážkou tureckých vojsk.

 

CHORVÁTSKO

S chorvátskymi bankovkami sa počas dovolenky stretávajú mnohí z nás. Málokto však tuší, ktoré osobnosti sú na nich zobrazené. Jednu z najpoužívanejších bankoviek v hodnote 10 kún zdobí portrét biskupa a obhajcu práv Chorvátov Juraja Dobrilu. Za tie bojoval aj bán Josip Jelačić, ktorého podobizeň môžete vidieť na dvadsiatke. Na bankovku s nominálnou hodnotou 50 kún vybrali reprezentanta Dubrovníckej republiky, barokového básnika a dramatika Ivana Gundulića. Jedna z najvýznamnejších osobností 19. storočia Ivan Mažuranić zas na vás hľadí zo stovky. Básnika, právnika a politika uznávajú predovšetkým pre jeho prínos k rozvoju právneho systému, ekonomiky aj poézie. Na bankovke s hodnotou  200 kún môžete spoznať politika Stjepana Radića a na päťstovke je portrét „Otca chorvátskej renesancie“, humanistu a básnika Marka Marulića. Česť zdobiť svojim portrétom bankovku s najvyššou nominálnou hodnotou (1000 kún) sa právom dostala Ante Starčevićovi. Dielo tohto spisovateľa a politika sa totiž považuje za základ chorvátskeho nacionalizmu a často ho prezývajú aj „Otcom domoviny“.

 

BULHARSKO

Mnoho našincov dovolenkuje každý rok aj v Bulharsku. Nabudúce už budú vedieť, aké osobnosti sú zobrazené na platidlách v tejto krajine. Bankovku s najnižšou nominálnou hodnotou zdobí podobizeň miestneho svätca Jána z Rily, ktorý podľa legiend vykonal mnoho zázrakov. Aj na dvojlevovej bankovke môžete vidieť svätca - Paisius (Paissii) z Hilendaru je však aj jednou z kľúčových postáv bulharského národného obrodenia. Moderné umenie zastupuje zakladateľ bulharskej secesie, maliar a scénograf Ivan Milev Lalev na päťlevovke. „Otcom moderného Bulharska“ však prezývajú pedagóga Petara Berona, ktorý napísal prvý šlabikár v bulharskom jazyku. Jeho podobizeň zdobí 10-levovú bankovku. Aj na tie s najvyššou hodnotou sa dostali spisovatelia. Na dvadsiatke je politik, novinár, revolucionár, básnik a bývalý premiér Stefan Nikolov Stambolov, ktorého považujú za jedného zo zakladateľov moderného Bulharska a na päťdesiatke Penčo Slavejkov, predstaviteľ literárnej moderny.

 

RUSKÁ FEDERÁCIA

V Rusku by ste slávne osobnosti hľadali na bankovkách márne. V krajine totiž uprednostnili pamätníky v mestách. Papierové peniaze s hodnotou 5 a 10 rubľov sú ešte v obehu, nové sa však už netlačia. K najbežnejšie používaným preto patrí 50-rubľovka s vyobrazením Petrohradu - sochy Nevy a Petropavlovskej pevnosti v pozadí. 100-rubľovku zas zdobí súsošie Apolóna z fasády moskovského divadla Boľšoj teatr. Na 500-rubľovke je vyobrazená socha Petra Veľkého, plavidlo a prístav v Archangeľsku a na tisícke zas pamätník Jaroslava Múdreho a Kaplnka Panny Márie Kazaňskej v meste Jaroslavľ. Bankovku v hodnote 5000 rubľov zdobí  pamätník Nikolaja Muravjova-Amurského v meste Chabarovsk. V septembri 2016 prebehlo hlasovanie o dizajne nových bankoviek s hodnotou 200 a 2000 rubľov. Na tú prvú napokon vybrali symboly Sevastopoľu, na druhej od konca tohto roka uvidíte most na Ruský ostrov.

 

NÓRSKO

Nóri sa denne stretávajú najmä s najväčšími osobnosťami kultúry. Na bankovke v hodnote 50 nórskych korún môžu vidieť podobizeň Petra Christena Asbjørnsena, ktorý zozbieral ľudové povesti a rozprávky. Stovku zdobí dáma, operná speváčka Kirsten Flagstadová. Jediný vedec sa objavil na bankovke v hodnote 200 korún. Je ním Kristian Birkeland, fyzik a tvorca teórie polárnej žiary. Na päťstokorunáčke je opäť dáma a opäť z oblasti kultúry, je ňou spisovateľka Sigrid Undsetová, ktorej bola v roku 1928 udelená Nobelova cena za literatúru. Najvyššej pocty sa však dostalo mužovi - na bankovke s hodnotou 1000 korún je zobrazený azda najslávnejší nórsky rodák, expresionistický maliar Edvard Munch a jeho dielo Melanchólia. 30. mája 2017 predstavili Nóri dizajn nových bankoviek, ktoré sa začnú používať koncom roka 2019. Na nich už portréty osobností nahradia motívy, súvisiace s morskou tematikou (maják Utvær, vikingská loď Gokstad, ryba sleď, plavidlo Stavanger a vlny na rozbúrenom mori).

 

ŠVÉDSKO

V októbri 2015 a 2016 vstúpili do platnosti nové švédske bankovky s modernejším dizajnom aj osobnosťami. Pri návšteve tejto krajiny sa teda budete stretávať s ľuďmi, ktorých dobre poznáte. Z dvadsiatky sa na vás bude usmievať autorka detskej literatúry Astrid Lindgrenová, s ktorej hrdinami Pipi, dlhou pančuchou či Deťmi z Bullerbynu vyrastajú aj mnohí malí Slováci. Na bankovke s hodnotou 50 korún je vyobrazený pre nás menej známy skladateľ a spevák Evert Taube, dámu zo stovky však určite opäť poznáte. Je ňou totiž legendárna herečka Greta Garbo. Rovnako slávny vo svete filmu je aj režisér Ingmar Bergmann, ktorého podobizeň zdobí dvestovku. Veľkú polemiku však vyvolala nová bankovka s hodnotou 500 korún. Je na nej vyobrazená operná speváčka Birgit Nilssonová v predstavení Die Walküre. Jeho autorom je nemecký skladateľ Richard Wagner, ktorého dielo je úzko prepojené s nacistickým Nemeckom. Viacerí preto poukazovali na to, že v čase vzrastajúceho antisemitizmu v krajine je tento výber veľmi nešťastný. Dizajn tisíckorunáčky už našťastie nikomu neprekážal, je na nej vyobrazený Dag Hammarskjöld, bývalý generálny tajomník OSN a držiteľ Nobelovej ceny za mier, ktorý tragicky zahynul pri výkone svojho povolania.

 

DÁNSKO

Dánske bankovky v minulosti zdobili známe mená z rôznych oblastí vedy a umenia. K tým najznámejším patrí rozprávkar Hans Christian Andersen, fyzik Niels Bohr alebo spisovateľka Karen Blixenová, ktorú preslávil román Spomienky na Afriku. Teraz by ste však na bankovkách slávne tváre hľadali márne, nahradili ich totiž najznámejšie mosty v krajine.

 

ŠVAJČIARSKO

Vo Švajčiarsku sa svet peňazí točí okolo umenia. Hoci sa celosvetovo uznávaný architekt Le Corbusier stal ako 43-ročný francúzskym občanom, jeho podobizeň zdobí švajčiarsku bankovku v hodnote 10 frankov. S krajinou galského kohúta sa spája aj život a dielo hudobného skladateľa Arthura Honeggera, ktorého môžete vidieť na 20-frankovke. Bankovka v hodnote 50 frankov je venovaná všestrannej dáme. Sophie Taeuber-Arp pôsobila ako maliarka, sochárka, tanečnica a architektka a venovala sa aj dizajnu odevov, nábytku a interiérov. Uznávaný umelec je vyobrazený aj na stofrankovke. Je ním Alberto Giacometti, jeden z najslávnejších sochárov 20. storočia. Ďalšou v poradí je 500-frankovka s podobizňou spisovateľa Charles-Ferdinanda Ramuza a najvyššiu hodnotu má tisícka s portrétom významného filozofa a historika umenia Jacoba Burckhardta. Zaujímavé je, že na rozdiel od ostatných je dizajn švajčiarskych bankoviek orientovaný vertikálne.

 

VEĽKÁ BRITÁNIA

V Spojenom kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska používajú bankovky s hodnotou 5, 10, 20 a 50 libier. V rokoch 1978 až 1988 existovala aj jednolibrovka s portrétom slávneho vedca a autora teórie o gravitácii Isaaca Newtona a aj ostatné bankovky zdobili tie najslávnejšie mená. Na päťlibrovej bankovke ste v minulosti mohli vidieť Arthura Wellesleyho 1. vojvodu z Wellingtonu, ktorý porazil Napoleona v bitke pri Waterloo, priekopníka železničnej dopravy Georga Stephensona aj sociálnu aktivistku a reformátorku väzenského systému Elisabeth Fryovú, prezývanú “Anjel väzení”. Od 5. mája je však v obehu len päťlibrovka s portrétom Winstona Churchilla, jedného z najvýznamnejších štátnikov 20. storočia. Na desaťlibrovke bývala v minulosti vyobrazená ošetrovateľka Florence Nightingalovú, ktorú vystriedal spisovateľ Charles Dickens. Momentálne môžete na bankovke vidieť pôvodcu teórie evolúcie Charlesa Darwina a od 14. septembra aj spisovateľku Jane Austenovú. Na dvadsiatke bol v minulosti portrét dramatika Williama Shakespeara, fyzika Michaela Faradaya a skladateľa Edwarda Elgara. Od roku 2007 sú v obehu bankovky so zakladateľom modernej politickej ekonómie Adamom Smithom, ktorého do roku 2020 vystrieda maliar J. M. W. Turner. Najvyššia britská bankovka má hodnotu 50 libier. Tú kedysi zdobila podobizeň architekta Christophera Wrena aj Sira Johna Houblona, prvého guvernéra Anglickej banky (Bank of England). Od novembra 2011 na nej môžete vidieť dvojicu Matthew Boulton a James Watt, ktorí sa zaslúžili o rozvoj parného stroja a priemyselnú revolúciu. Na druhej strane všetkých typov bankoviek je portrét  kráľovnej Alžbety II.

 

SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ

Bankovky amerických dolárov zdobia podobizne politikov. Mnoho ľudí vie, že na tej s najnižšou hodnotou 1 dolár môžu vidieť ústrednú postavu boja za nezávislosť a prvého prezidenta Spojených štátov amerických Georga Washingtona. Dvojdolárovú bankovku zas zdobí portrét tretieho prezidenta Thomasa Jeffersona, spoluautora Deklarácie nezávislosti. Azda najznámejšou zo všetkých je podobizeň Abrahama Lincolna, ktorý stál na čele krajiny počas občianskej vojny a významne sa zaslúžil o zrušenie otroctva. Tá zdobí päťdolárovku. Jedna z dvoch bankoviek, na ktorých nenájdete prezidenta, má hodnotu 10 dolárov. Alexander Hamilton na nej však bol tiež významným politikom a po boku Washingtona sa podieľal na vzniku Spojených štátov amerických a ústavy. Na 20-dolárovke je však už opäť prezident USA Andrew Jackson s poradovým číslom sedem a na 50-dolárovke osemnásty prezident Ulysses S. Grant, ktorému sa ako generálovi pripisovala rozhodujúca úloha na víťazstve Únie v občianskej vojne. Najhodnotnejšou americkou bankovkou je stodolárovka, na ňu sa dostala podobizeň prírodovedca, ekonóma a štátnika Benjamina Franklina, jedného z vodcov americkej revolúcie.

 

SLOVENSKO

Pripomeňme si na záver aj slovenské koruny. Spomínate si ešte, ktoré osobnosti boli zobrazené na našich bankovkách? Na zelenej dvadsaťkorunáčke to bol knieža Pribina, prvý známy slovenský vládca, ktorý sídlil v Nitre do roku 833. V rovnakom storočí žili aj vierozvestcovia sv. Cyril a sv. Metod, ktorých podobizeň zdobila 50-korunovú bankovku. Zo stokorunáčky si zas môžete pamätať nádhernú tvár Madony podľa plastiky stredovekého sochára a rezbára Majstra Pavla z Levoče. Menej používaná bola dvestovka, ktorej lícnu stranu zdobil portrét jedného z predstaviteľov slovenského národného obrodenia Antona Bernoláka. Každého z nás v minulosti tešil aj pohľad na Ľudovíta Štúra, hlavného tvorcu koncepcie slovenskej národnej samobytnosti a kodifikátora spisovnej slovenčiny. Jeho podobizeň bola vyobrazená na bankovkách s nominálnou hodnotou 500 korún. Ešte viac radosti prinášal Andrej Hlinka, vedúca osobnosť slovenského národného hnutia, na fialovej tisíckorunáčke. Na najvzácnejšiu bankovku s nominálnou hodnotou 5000 slovenských korún sa dostal portrét Milana Rastislava Štefánika, významného diplomata, politika, vojaka a astronóma.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Koláž: Dromedár
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa