Boston - sídlo najslávnejšej univerzity na svete

2012-04-09 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Boston je hlavné a najväčšie mesto amerického štátu Massachusetts a najväčšie mesto Nového Anglicka. Je zároveň námorným prístavom na východnom pobreží USA.



Boston poznáme z dejín ako dôležité stredisko boja Američanov za nezávislosť (v roku 1773 tzv. bostonské pitie čaju) a je taktiež sídlom slávnej Harvardovej univerzity, najstaršej a najvýznamnejšej americkej univerzity.

Mesto má veľký počet múzeí, historických pamiatok a v sezóne množstvo atraktívnych kultúrnych podujatí, čo vysvetľuje, prečo ho ročne navštívi 16,3 milióna turistov. Tiež patrí medzi desať najobľúbenejších turistických miest v krajine.

Do Bostonu je najlepšie sa vybrať niekedy v čase na konci mája až do konca septembra, keďže počasie v Novom Anglicku zvykne byť nepredvídateľné. Vtedy zvyčajne nepotrebujete žiadny sveter ani bundu.

Za návštevu múzeí určite stojí Múzeum výtvarného umenia (Museum of Fine Arts), jedno z najväčších a najobsiahlejších bostonských múzeí, taktiež však jedno z tých drahších v Spojených štátoch. Okrem iného v ňom nájdete impozantnú kolekciu francúzskych impresionistov, zbierku egyptského a japonského umenia či najväčšiu a najlepšiu zbierku tlače Spojených štátov.

Harvardova univerzita je tiež známa aj ako sídlo niekoľkých bostonských múzeí, napríklad Harvardovho múzea umenia (Harvard Art Museums) či Harvardovho múzea histórie (Harvard Museum of Natural History), ktoré sa skladá ešte z ďalších troch výskumných múzeí: Múzea zoológie (Museum of Comparative Zoology), Herbára Harvardovej univerzity (Harvard University Herbaria) a Mineralogicko-geologického múzea (Mineralogical and Geological Museum).

Pre návštevníkov z Európy sú nesporne zaujímavé americké oslavy 4. júla - Dňa nezávislosti. O to viac to platí v Bostone, meste, ktoré bolo dôležitým strediskom boja Američanov za nezávislosť. V prípade návštevy v tomto termíne sa pripravte na množstvo podujatí, koncertov a veľkolepý ohňostroj.

Za pozornoť stojí aj park Boston Harbor Islands State Park, kde sa však musíte dopraviť trajektom. Ideálne miesto pre kempovanie, piknik, rybárčenie, plávanie alebo len leňošenie a oddychovanie.

Míňať peniaze sa vyberte na Newbury Street, ulicu dlhú osem blokov a plnú módnych butikov, kaderníctiev a galérií. Jednou z hlavných atrakcií tejto ulice je aj sledovanie mixu ľudí, ktorý sa tu premelie. Od vysokoškolákov, domácich až po pouličných umelcov.

Zúčastniť by ste sa mali aj Boston By Foot, tzv. komentovaných prehliadok, ktoré vám detailne objasnia architektúru a históriu Bostonu. Vášniví, vzdelaní a nadšením prekypujúci sprievodcovia ponúkajú tieto pravidelné prehliadky od mája do októbra.

Byť v Bostone a nepozrieť si areál jednej z najslávnejších svetových univerzít, by bol určite hriech. Odporúčame najmä historické a vždy aktívne námestie Harvard Square.

Nájdete tam množstvo vynikajúcich kníhkupectiev, reštaurácií a kaviarní, kde si môžete posedieť a popri lahodnej káve si prelistovať aj nejakú tú knihu. K tunajším atrakciám patria aj slávne šachové stolíky z filmu Dobrý Will Hunting.

Ďalej môžete pozdraviť pouličných hudobníkov, pochutnať si na výbornom hamburgeri v Bartley's, orientačnom bode Harvardu, dať si fantastickú Margaritu a lacné mexické jedlo v Border Cafe, zhliadnuť divadelné predstavenia a mnoho ďalšieho. Návrat do študentských čias sa vám najmä tu určite vyplatí.

 

Zdroj/autor: wikitravel, wikipedia, cityofboston, jr, drom

Foto: wikipedia, sxc.hu

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa