Rio de Janeiro - ideálne miesto, kde splynúť s davom

2011-12-11 10:00:00 |   |    | 

BRAZÍLIA - Cestovať sa dá niekoľkými spôsobmi. Buď sa budete tváriť ako turista a navštívite všetky atrakcie odporúčané turistickým sprievodcom alebo sa z vás na chviľu stane domáci a esencia navštíveného miesta vám neunikne pomedzi prsty.



Usmievajte sa, ste v Riu!

Rio de Janeiro je ideálne miesto, kde splynúť s davom jeho obyvateľov. Najprv však treba splniť prvú podmienku: hodiť za hlavu všetky starosti. Usmievajte sa, ste v Riu! Tak vás vítajú nápisy na oknách áut, vo výkladoch. K tomuto mestu úsmev jednoducho patrí. Rovnako ako prechádzanie cesty na červenú. Väčšina áut dokonca pribrzdí, zdá sa, že aj ich šoféri sú ako chodci podobní.

 

Vietnamky večne živé

Spomínate si na gumenné šľapky, ktoré tí starší zvykli volať vietnamky? V Rio de Janeiro sú stále v kurze, nazývajú sa havaianas a má ich skoro každý. Ten, kto chce zapadnúť, mal by si ich zadovážiť. Navyše sú praktické. Nie je v nich horúco a po daždi rýchlo vyschnú. Zohnať sa dajú vo všetkých farebných kombináciách, takže na svoje si prídu aj milovníci módnej dokonalosti.

 

Niečo pod zub

Ste v Riu a trápi vás hlad? Vyriešte to ako miestni. Zabočte za prvým rohom doprava a určite natrafíte na bar plný slaných pochúťok salgados. Sú to koláčiky, ktoré správny carioca, teda obyvateľ Ria zapíja ovocným džúsom. Najchutnejšie nápoje sú skryté pod najkrkolomnejšími názvami: abacaxi, açaí, guayaba. Odhalia vám na jazyku tajomnú chuť Brazílie.

 

Behám, beháš, beháme po Copacabane

Z Ria sa stáva dôležitý bod na športovej mape. V roku 2014 hostí svetový šampionát vo futbale a o dva roky na to sa v ňom rozhorí olympijský oheň. Rio však žije športom už dávnejšie. Kto nebehá, surfuje, kto nesufruje, bicykluje a ostatní hrajú futbal. Nie, preháňam, kypré tvary brazílskych krások presviedčajú, že športu neholdujú úplne všetci.

Správnemu obyvateľovi Ria ale na vzhľade záleží, a tak behá po pláži Copacabana alebo surfuje na Ipaneme. Ak chcete zapadnúť, bez tenisiek do Ria neleťte. A budete potrebovať ešte niečo, koketný pohľad. Nech to znie akokoľvek čudne, Rio de Janeiro je mestom zvodných pohľadov. Pristaňte na túto šteklivú hru. Možno bude chvíľu trvať než sa vo vás prelomia ľady, ale potom už nebudete chcieť prestať.

 

Teraz alebo nikdy!

A cidade maravilhosa, tak zvyknú Rio de Janiero označovať tí, čo v ňom strávili nejaký čas. Naozaj, Rio je plné zázrakov a užiť si ich treba vtedy, keď sa vám núkajú. Nikdy totiž neviete, čo vám prinesie zajtrajšok.

 

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa