Sedem magnetov bláznivého Sydney: Spoznajte Tri sestry a žirafu pred Operou

2015-11-15 07:00:00 |   |    | 

Opera ako z Marsu a most, ktorý pripomína vešiak na šaty, už roky najvýraznejšie reprezentujú austrálske mesto Sydney. Najväčšie mesto kontinentu protinožcov toho však ponúka oveľa viac. Viete napríklad o tom, že si priamo v Sydney môžete odfotiť žirafu s Operou, tisíce morských živočíchov,alebo vežu, z ktorej je vidieť krajinu na desiatky kilometrov od Sydney?



 

O Austrálčanoch sa hovorí, že sú dosť svojrázni. Odráža sa to i na ich architektúre. Povedzte sami – kde inde budova pre operné vystúpenie vyvolala taký ohlas, že do nej s nadšením prichádzajú i ľudia, ktorým inak tento hudobný žáner nič nehovorí?

 

Na najobľúbenejšom mieste mesta žijú dugongy

 

Podľa turistických ankiet, počtu návštevníkov a trebárs i hodnotenia na cestovateľskom webe TripAdvisor je Sea Life Sydney Aquarium sydneyskou turistickou atrakciou číslo jedna. Bodaj by aj nie, veď tu majú asi 13 tisíc zvierat a dá sa po ňom prechádzať na člne so skleneným dnom, z ktorého možno pozorovať predátorov vrátane žralokov.

Návštevníci sa tu môžu vypraviť i na ostrov dugongov indických. Tieto tvory sa podobajú cicavcom z čeľade lamantínovitých a vo voľnej prírode žijú na dne pobrežných plytčín. Ľudia ich majú radi, pretože ide o pokojné a veľmi dôverčivé tvory, ktoré nepožierajú iné zvieratá a živia sa len rastlinnou stravou.

 

Sydney Tower je veža s výhľadom na vzdialenosť 80 kilometrov

 

Akvárium je najnavštevovanejším miestom i preto, že doň možno naraz vmestiť stovky ľudí. Keby mali takú kapacitu i na Sydney Tower, návštevnosť by bola podobná. Pri dobrej viditeľnosti totiž nie je problém dovidieť až na vzdialenosť 80 kilometrov.

Pozerať tak ďaleko však ani nie je nutné. I pri horších podmienkach je vidieť na originálne architektonické riešenie Sydney alebo na okolité prírodné scenérie. Veď na východe je Tasmánske more, na západe zas národné parky vrátane Modrých hôr.

 

Taronga, zoo s výhľadom na Operu

 

Nevšedné pohľady na mesto si možno vychutnať i v zoologickej záhrade Taronga. Máte chuť pozerať sa na leopardy polihujúce na skalke, za ktorou sa rysuje obrovská veža Sydney Tower? Alebo na žirafy s panorámou monumentálnej Opery? Miestna zoo si získala obľubu predovšetkým vďaka prostrediu, v ktorom sa nachádza. Sú tu výhľady snov a vďaka nim i menej zruční fotografi vytvárajú krásne snímky.

Ale ani na jej obyvateľov sa rozhodne nedá zabudnúť. V lemurom parku tu býva skupinka opičiakov s nápadným chvostom, cvičené uškatce alebo nedávno narodené gorilie mláďa. Najväčším hitom sú však žirafy s hlavami čnejúcimi nad stromami do panorámy slávneho prístavného mosta a Opery.

 

Bondi: Pláž, ktorá korunovala olympijských víťazov

 

Veľkých pláží má Sydney viac, napríklad Coogee alebo Manly. Najväčšiu slávu si však vydobyla Bondi. Dala meno celému predmestiu s asi 10.000 obyvateľmi. V dvadsiatych rokoch 20. storočia jej sláva dosiahla vrchol a tiesnilo sa tu okolo 200.000 ľudí naraz. Tie časy sú už našťastie preč a dnes je na pláži Bondi omnoho viac priestoru.

Na letnej olympiáde vroku 2000 sa na tomto mieste konali súťaže v plážovom volejbale. Teraz športovcov pod vysokou sieťou na tunajších pieskoch neuvidíme. Obyvatelia okolia a ekológovia si vymohli trvalý zákaz loptových hier na pláži.

 

Po Prístavnom moste ľudia legálne šplhajú

 

Bezmála 50 metrov nad hladinou mora sa do výšky 134 metrov týči jedna z ikon mesta – Prístavný most, originálny staviteľský kúsok, ktorý pre jeho tvar prezývajú vešiak na šaty.

Most si ľudia fotia a obdivujú ho zblízka i zďaleka, niektorí naň dokonca s lezeckým výstrojom pod dohľadom inštruktora šplhajú. Sprievodca s nimi vždy zastaví na miestach, odkiaľ majú lezci dobrý výhľad na dominanty mesta alebo trebárs na Modré hory – národný park na západ od Sydney.

 

Opera má strechu ťažkú ako stádo slonov

 

Ak patrí most k svetoznámym atrakciám, o svojráznej budove divadla s operou to platí dvojnásobne, ba desaťnásobne. Na Slovensku a v Českej republike nenájdeme veľa ľudí, ktorí o nej nikdy nepočuli. Ale čo sa v nej ukrýva a čím je okrem netradičného dizajnu výnimočná?

 

 

Čo vieme o Opere v Sydney:

 

  • ako materiál na strešnú krytinu použili stavitelia glazovanú bielu žulu
  • strecha je ťažká asi ako 53 650 slonov
  • elektrinu po areáli rozvádza 645 kilometrov káblov
  • nejde vlastne v pravom zmysle slova o jednu operu, ale o komplex piatich divadiel, z ktorých sa len dve venujú spevohre
  • v najvyššom bode má výšku 65metrov

 

Čo majú spoločné Modré hory a Tri sestry

 

Posledná z populárnych atrakcií sa nenachádza priamo v meste, ale v jeho blízkosti a hlavne na dohľad. Modrasté kopce Blue Mountains nájdeme západne od Sydney, z ktorého ich možno krásne vidieť. Tie najslávnejšie fotky tohto miesta vznikajú na skalách zvaných Tri sestry.

Najvyšší vrchol pieskovcových Modrých hôr sa nazýva Birds Rock a dosahuje nadmorskú výšku 1180 metrov. Táto výška možno nikoho neohromí, dôležité však je, akú krajinu hory vytvárajú. Je vskutku jedinečná – o tom svedčí i zaradenie tejto oblasti na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.

Zaujalo vás niektoré z unikátnych miest v Sydney? Môžete si ho ísť pozrieť. Z Prahy na jar odlieta letecký špeciál s účastníkmi Cesty okolo sveta 2016, ktorá vedie i cez toto mesto. Cestovatelia spoznajú nielen Austráliu, ale tiež guatemalské pyramídy, karibský raj Antigua alebo japonské Tokio.

 

 

Cesta okolo sveta

 

Sydney sa zaradilo do exkluzívnej skupiny desiatich destinácií, vktorých budú cestovatelia z Českej republiky spoznávať nádherné miesta našej planéty. Na jar 2016 ich z pražského letiska odvezie Boeing upravený v štýle súkromných lietadiel. Na 64 pohodlných sedadlách si pasažieri odpočinú pri rýchlych presunoch medzi týmito destináciami:

Antigua: Raj v raji zvanom Karibik

Ostrovy v Karibskom mori majú pre cestovateľov bažiacich po pohode výborný zvuk. Antigua sa našťastie nezaradila na zoznam tých najobľúbenejších, kam cestujú najväčšie zástupy turistov, a tak pláže ako Dickenson Bay môžu svoju palmovo – piesčitú krásu ukazovať v relatívnom pokoji.

Guatemala: Jazero a mayské rituály

Domorodé dediny, kde ľudia stále uctievajú indiánske božstvá a oddávajú sa rituálnym tancom – také sídla možno dodnes vidieť na brehoch jazera Atitlán v Guatemale. Keď k tomu pridáme sopky týčiace sa nad krajinou a panoramatické výhľady, znie to ako rozprávka.

Mexiko: Veľryby, ktoré vyskakujú pekelne vysoko

Keporkaky patria medzi veľryby, ktoré dokážu vyskočiť z vody, dokonca veľmi vysoko. V Cortézovom mori sa na také veľrybie artistické vystúpenia chodia dívať skupinky turistov na gumových člnoch s morskými biológmi ako sprievodcami.

Havaj: Desaťkilometrová sopka Mauna Kea

Keď ju zmeriame už od morského dna, tak dostaneme vyše 10000 metrov. S takou výškou je havajský vulkán Mauna Kea druhou najvyššou horou v celej našej slnečnej sústave. Výhľad odtiaľ na more a okolité zalesnené kopce sa dá len ťažko popísať.

Samoa: Prírodný bazén To Sua

Ktorá firma dokáže vyrobiť najkrajší bazén? Jasné, je to príroda. Podľa mnohých za jej najlepší kúsok môžeme považovať prepadlinu To Sua, čarovné jazierko, ktoré najviac vynikne pri pohľade z výšky.

Austrália: Koaly a Opera, ktorú poznajú metalisti i folkáči

Olympijské športoviská, pláž Bondi, koaly, originálna Opera s vychýreným mostom Harbour Bridge obďaleč… najväčšie mesto Austrálie Sydney má naozaj veľa pozoruhodností, ktoré stojí za to vidieť. Zážitky z neho si človek najlepšie pretriedi pri pohári dobrého austrálskeho vína z oblasti Hunter Valley

Filipíny: Čokoládové hory, ktoré vyplakal obor

Hory z čokolády sa pri filipínskych horúčavách neroztečú, skladajú sa v skutočnosti z omnoho odolnejších materiálov. Hnedastá farba sa im však postarala o peknú prezývku. Podľa legendy vznikli, keď nešťastnou láskou zlomený obor ronil gigantické slzy, ktoré sformovali krajinu do vskutku nevšednej podoby.

Japonsko: Miesta, kde prežíva duch samurajov a nindžov

Nečujne našľapujúci rýchli nindžovia, obrnení a po zuby ozbrojení samuraji a exotikou kypiace stavby s typickými strechami, to je romantická predstava, akú v nás vzbudili japonské filmy a seriály. Pri starobylom hrade Himedži tento obraz takmer ožíva.

Laos: Mesto s bosými mníchmi

Ešte stále na zemi existuje miesto, kde budhistické pagody so zlatými strechami nenahradili mrakodrapy plné kancelárií, kde na ulici môžete stále stretnúť bosých mníchov a sem tam nejakého  skroteného slona. Jedno z mála takých miest sa nazýva Luang Prabang.

Maldivy: Krajina, kde vládne absolútna pohoda

Ostrovček Gan, rovnako ako stovky ďalších v súostroví Maldivy, ponúka možnosť úplne vypnúť, nenechať sa rušiť žiadnymi cudzorodými vplyvmi a len si vychutnávať more, potápanie, relax na pláži alebo prechádzky po móle.

Očarujúce fotky z týchto miest nájdete na facebookovom profile Cesty okolo sveta súkromným lietadlom. https://www.facebook.com/CestaKolemSvetaSoukromymLetadlem?fref=ts

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Spoznajte krásy Austrálie!: Vydajte sa do zlatého austrálskeho trojuholníka medzi najkrajšie miesta Austrálie – tajomnú skalu Uluru, Veľká koralová bariéra a očarujúce Sydney. V najväčšom meste krajiny uvidíte budovu Opery alebo Harbour Bridge. To všetko na jedenásťdennom poznávacom zájazde s českým sprievodcom. Cestu možno tiež predĺžiť a pokračovať napríklad na Fidži.
  • Pripravte sa na cestu do Austrálie!: Chcete sa dozvedieť viac informácií predtým než sa vydáte na cestu? Navštívte cestovateľský portál Cestovinky.cz a prečítajte si zaujímavosti o Veľkom bariérovom útese - o koralovom labyrinte, ktorý je viditeľný i z Mesiaca, a o tajomstve záhadnej majestátnej hory Uluru.
  • Poďte na cestu okolo sveta! : Vydajte sa v marci 2016 na 10 unikátnych dovoleniek v jednom! Počas 25 dní v luxusne upravenom Boeingu 737-800, ktorého palubu nechali prestavaťna luxusnú verzius len 64 miestami, spoznáte 10 vybraných destinácií z celého sveta. Účastníci sú ubytovaní v tých najlepších hoteloch sveta. Leťte s nami! Na programe je austrálske Sydney, karibská Antigua, nádherná Guatemala, Havaj, Maldivy, Japonsko. Pozrieme sa do Laosu i do Mexika. A toto všetko stihneme za 25 dní!

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa