Nezabudnuteľné Rusko. Ktoré miesta by ste mali istotne navštíviť?

2016-02-04 08:00:00 |   |    | 

Rusko sa už v postkomunistických krajinách pomaly zbavuje negatívnej nálepky, ktorú zanechalo v mysliach tunajších obyvateľov. I vďaka tomu začínajú postupne odhaľovať svoje krásy a otvárať cestovateľské možnosti i našim krajanom. Stačí sa len zbaviť predsudkov a otvoriť svoju myseľ nádherným lokalitám, ktoré vás tam čakajú.



 

Transsibirská magistrála

 

Skvelý tip na dovolenku nie len pre tých, ktorí milujú cestovanie vlakom. Transsibirská magistrála prechádza cez najkrajšie oblasti Ruska. Z vlaku môžete navyše kedykoľvek vystúpiť a pokochať sa tým čo sa vám páči. Prvá stanica je v Moskve a koniec vo Vladivostoku. Dlhá je viac ako 9000 kilometrov a cesta na samotný koniec trvá sedem dní. Je úžasné sledovať, ako sa postupne z ruchu veľkomesta dostanete do nedotknutej prírody a na konci trasy si môžete oddýchnuť pri Japonskom mori. Táto železničná trasa prechádza horami, popri jazerách, ale aj tajgou. Pohľad z okna bude teda jedinečný. Na výber máte navyše z niekoľkých kategórií vozňov, takže si môžete pohodlne prispôsobiť aj kvalitu cestovania.


Pozrite si aj:


 

Zlatý kruh Ruska

 

Pod týmto pomenovaním nájdete spojenie miest s vysokou historickou hodnotou. Mohli by sme to pokojne porovnať s našou Gotickou cestou. Na okruhu nájdete mnoho významných kultúrnych pamiatok, historických budov a veľkú časť z týchto atrakcií tvoria kostoly gréckokatolickej cirkvi. Taktiež sa viacero miest spája aj s významnou remeselnou výrobou, takže počas plánovania výletu si môžete vybrať skutočne pestrý program, ktorý si prispôsobíte na mieru.

 

Moskva

 

Hlavné mesto patrí medzi najnavštevovanejšie časti Ruska. Tak ako každé iné mesto, i Moskva má svoje tienisté stránky a oblasti. No ako inokedy, stačí sa len vyhýbať týmto lokalitám a užiť si turisticky preferovanejšie časti. Povinnou zastávkou je Chrám Vasila Blaženého, ikona mesta, ktorá je kráľovnou spomedzi všetkých sakrálnych pamiatok v krajine. Vašej pozornosti by istotne nemala ujsť ani návšteva Červeného námestia s bohatou architektúrou a viacerými pamiatkami. Jednou z najkrajších budov je historické múzeum. A istotne majte oči otvorené aj pri preprave mestom, keďže veľkým zážitkom sú aj stanice metra, ktoré v niektorých častiach vyzerajú pompéznejšie ako palác.


Pozrite si aj:


 

Suzdaľ

 

Jedným z nezabudnuteľných zážitkov je i návšteva menšieho mestečka Suzdaľ. Jedným z hlavných pravidiel v ňom je, že je výrazne obmedzená stavba moderne vyzerajúcich domov. Vďaka tomu si zachovalo svoj pôvodný historický kolorit a prináša tak veľmi vzácnu ukážku ruskej architektúry. Krásny je najmä v letnom období, keď sa ešte viac vyníma okolitá príroda. Suzdaľ je zároveň jedným z najstarších miest v krajine, jeho začiatky sa datujú do 11. storočia.

 

Petrohrad

 

Jeho protikladom je mesto Petrohrad. Nachádza sa tam centrum priemyselnej výroby, vďaka čomu získava veľmi významnú pozíciu v krajine. Nájdete tu množstvo pamiatok a originálnych múzeí a sledovať môžete aj jeho rozkvet a jemné včlenenie sa súčasnej architektúry. Jednou z najdôležitejších zastávok je Palácové námestie a jeho Ermitáž. Táto časť mesta je navyše počas noci nádherne osvetlená a ponúka krásny pohľad. Vďaka sieti kanálov a rieke Neva je Petrohrad prezývaný aj ruskými Benátkami.

 

Bajkalské jazero

 

Ak chcete zažiť pravú dovolenku na ruský spôsob, mali by ste zájsť k Bajkalskému jazeru. Ide o najhlbšie a najstaršie jazero na svete, ktoré má zároveň aj najčistejšiu vodu na svete. Spolu s Kaspickým morom sú dvoma najväčšími jazerami na svete a pokrývajú veľké množstvo zásob pitnej vody. Pri jazere sa nachádza niekoľko dovolenkových rezortov, ktoré sa postupne zamerali aj na bohatšiu klientelu a priniesli tak možnosť dovolenky pre obyčajných Rusov, ale aj pre náročných návštevníkov. V jeho okolí sa nachádza nádherná príroda, takže pokiaľ nechcete iba plávať a vychutnávať si kratšie prechádzky, môžete sa vybrať aj na trošku náročnejšie túry. Veľká časť tohto územia je chránená a prináša vzácnu pôvodnú faunu a flóru.


Mohlo by vás zaujímať:


 

Sibír

 

Opäť sa treba zbaviť niektorých predsudkov a pozrieť sa na tento kraj inými očami. Práve Sibír ponúka najkrajšie národné parky, najúžasnejšiu prírodu a popri tom môžete vyhľadať aj krásne mestá s viacerými kultúrnymi pamiatkami a rušným životom. Zabudnúť nemôžeme ani na pravý ruský vidiek, kde sa môžete pokochať typickými ruskými domčekmi a často i ľuďmi, ktorí sa ešte obliekajú do pôvodných krojov. Keď hľadáte niečo originálne a chcete zažiť takú dovolenkovú všehochuť, určite navštívte aj tento región.


Pozrite si aj:


 

Zdroj/autor: visitrussia.org.uk, in.rbth.com, onthegotours.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.6/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa