Letné linky z Bratislavy: 5 fantastických tipov na dovolenku podľa vlastných predstáv

2017-05-16 00:00:00 |   |    | 

Spoločnosť Ryanair prevádzkuje z bratislavského letiska v letnom období päť sezónnych liniek do prímorských destinácií, a to je ideálna príležitosť preskúmať tieto miesta na vlastnú päsť. Poradíme vám, ako spojiť oddych na pláži s poznávaním krajiny a užiť si dovolenku na maximum.



 

KORFU

Doprava

Z Bratislavy sa odlieta vždy piatok o 11:45, z Korfu naspäť v rovnaký deň o 10:35. Jednosmernú letenku vrátane všetkých poplatkov pritom možno kúpiť už od sumy 31,99 €. Ak mierite len za oddychom na pláži, z letiska sa do hotela najjednoduchšie dostanete taxíkom. Ak by ste však chceli počas svojho pobytu spoznať čo najviac krás ostrova, prenajmite si auto. Za týždeň zaplatíte od 200 eur.

 

Pláže

Korfu sa môže pochváliť tými najkrajšími plážami - štrkovými aj pieskovými. Východ ostrova nad mestom Kérkyra ponúka všetky turistické služby, inde však bez problémov nájdete aj odľahlé a prázdne miesta na oddych pri mori. Medzi najkrajšie pláže patria Kavos, Avlaki, Kerassia, Nissaki, Ypsos, Sidari a Issos.

 

Výlety

Prenájom auta aspoň na pár dní by ste určite zvážiť mali, ostrov toho totiž ponúka omnoho viac ako len krásne pláže. Okrem malebného hlavného mesta môžete navštíviť vodné parky, potápačské centrá, staré hrady, ospalé dedinky aj majestátne hory.

Staré mesto Kérkyra - od roku 2007 súčasť svetového dedičstva UNESCO. Očarí vás spleťou uličiek s mnohými obchodíkmi, tavernami a kaviarňami. Nevynechajte ani návštevu dvoch pevností a viacerých múzeí.

Zámoček Achillion - letné sídlo rakúskej cisárovnej Alžbety, zvanej Sisi z konca 19. storočia. Sprístupnené je prízemie s modlitebnou, jedálňou a prijímacou miestnosťou. Prejdite sa aj záhradami s množstvom sôch.

Paleokastritsa - asi za polhodinku sa autom dostanete z Kérkyry na západné pobrežie Korfu. Paleokastritsa je záliv so šiestimi nádhernými plážami, kde môžete v mori vidieť skalu Kolovri. Tá je podľa povesti skamenenou loďou Odyssea.

Lakones – z Paleokastritsa sa vydajte do dediny Lakones, odkiaľ sa vám naskytne nádherný výhľad na členité pobrežie.

Ruiny hradu Angelokastro - o tri kilometre ďalej je dedinka Krini, kde nájdete aj ruiny byzantského hradu.

 

 

MALAGA

Doprava

Do Španielska sa odlieta vždy v piatok o 10:30 a v pondelok o 16:15. Lety naspäť sú naplánované na piatky 6:45 a pondelky 20:30. Za spiatočnú letenku zaplatíte cenu od cca 140 eur. Auto si na týždeň prenajmete už od 100 eur, väčšina spoločností však ponúka asi o tretinu vyššie ceny.

 

Pláže

Malaga je centrom juhošpanielskeho regiónu Andalúzia, ktorý je vychýrený svojimi prekrásnymi plážami. Autom môžete preskúmať aj tie vzdialenejšie (Cádiz, Almería...), množstvo skvostov však ponúka aj Costa del Sol priamo pri Malage. Navštívte napríklad Playa del Cristo, Torremolinos alebo Playa del Cañuelo.

 

Výlety

Malaga nepatrí k najatraktívnejším mestám Španielska, má však skvelú polohu a môžete z nej absolvovať mnoho krásnych výletov v bližšom aj vzdialenejšom okolí.

Malaga – samotnému mestu dominuje  majestátna katedrála zo 16. storočia, vybudovaná na mieste bývalej mešity, z ktorej sa zachoval malý dvor Patio de los Naranjos. Nevynechajte ani rímske divadlo a vedľa neho palácovú pevnosť Alcazaba v maorskom štýle z 11. storočia. V rodisku Pabla Picassa môžete navštíviť múzeum s rozsiahlou zbierkou jeho malieb.

Ronda (102 km) – neveľké mestečko s presláveným Novým mostom (Puente Nuevo) nad hlbokou skalnou roklinou. Navštívte aj staré mesto a najstaršiu arénu na býčie zápasy (Plaza de Toros).

Prírodná rezervácia Montes de Málaga – len pár kilometrov od mesta môžete navštíviť národný park s hustým borovicovým lesom, malými údoliami a vodopádmi, kam najmä cez víkendy mieri mnoho domácich.

Marbella (60 km) –  slávne letovisko pre bohatých s pekným historickým centrom

Pueblos blancos – na bielo natreté fasády domov, typické pre túto oblasť Španielska. Vyberte sa napríklad do Casares alebo Zahara de la Sierra.

El Chorro (65 km) – malú dedinku vedľa Desfiladero de los Gaitanes (Gaitanská roklina) nevynechá žiaden milovník skalolezectva a adrenalínu v prírode. Vo výške 100 metrov nad roklinou sa nachádza tzv. Kráľov chodník (Caminito del Rey).

Gibraltar (136 km) – uzučký polostrov s unikátnou scenériou v tieni známej Skaly (The Rock), ku ktorej sa dostanete aj autom. Naskytne sa vám odtiaľ nádherný výhľad na všetky strany, no cestou si dávajte pozor na drzé makaky.

Granada (124 km) – jedno z najslávnejších španielskych miest bolo dlho baštou Arabov a dodnes má exotický nádych. Nachádza sa tu najnavštevovanejšia pamiatka krajiny - palác a pevnosť La Alhambra. Okrem nej je na zozname UNESCO aj bývalá arabská štvrť Albyacín.

Córdoba (158 km) – mesto flamenca a býších zápasov na zozname UNESCO, mix kultúr a náboženstiev, kde žili v mieri židia, moslimovia aj kresťania. Najvýznamnejšou pamiatkou je mešita / katedrála, za návštevu určite stojí aj Rímsky most, židovská štvrť, arabské opevnenie Torre de Calahorra či palác kresťanských kráľov (Alcazar de los Reyes Cristianos).

Sevilla (206 km) – kráľovský palác Alcazár, nádherné námestie Plaza de España a najväčšia gotická katedrála sveta, kde sú uložené ostatky Krištofa Kolumba, to sú hlavné tromfy tohto slávneho španielskeho mesta.

Maroko – asi 80 eur zaplatíte za celodenný výlet z Malagy do marockého Tangeru, kde sa ocitnete úplne v inom svete. Prejdete sa po souku (trhovisku), medine (starej štvrti) a kasbahu (starej pevnosti), nakúpite na bazáre a obed vám spríjemnia berberskí tanečníci. To všetko po necelej hodinke plavby z Malagy.

 

 

PALMA DE MALLORCA

Doprava

Na Malorku sa odlieta vždy v sobotu a v utorok o 10:00, naspäť sa letí v rovnaké dni o 7:00. Za spiatočnú letenku zaplatíte cenu od cca 145 eur. Auto sme na týždeň v júli našli už od 40 eur.

 

Pláže

Ostrov Malorka má až 550 kilometrov pobrežia a nájdete tu obrovské množstvo pláží rôzneho charakteru. Dobrodružné povahy by mali zamieriť na západ, kde na nich čaká zafírové more a útesy. Veternejší sever vytvára skvelé podmienky pre windsurferov a taktiež je vhodný na turistiku v zálivoch plných píniových stromov. Preskúmajte opustené zátoky na východe, alebo si vychutnajte relax na bielych plážach na juhu ostrova. K tým najznámejším patrí Es Trenc, kamienková Sa Calobra či Cala de Deja v dedinke umelcov.

 

Výlety

Palma de Mallorca – malé, morom obmývané mesto s labyrintom stredovekých uličiek a množstvom pamiatok. Nevynechajte návštevu gotickej Katedrály svetla, hradu na kopci či najstaršej čokoládovne (1700) Can Joande S’Aigo. Ak máte radi umenie, rozhodne musíte navštíviť štúdio Joana Miróa, ktorý strávil na ostrove väčšinu života. Okrem nádherných výhľadov na krajinu a more tu môžete obdivovať množstvo diel tohto surrealistického maliara.

Serra de Tramuntana – jedna z najkrajších ciest na svete. Začnite napríklad v dedinke Valldemossa a pokračujte okolo nádherného údolia Fornalutx a Sa Calobra až ku Cap de Formenter, za ktorým je už len nekonečný oceán.

Cuevas Del Drach – Viac ako 2 km dlhý jaskynný systém sa skladá zo štyroch jaskýň plných stalaktitov a stalagmitov.

Porto Cristo - Ostaňte na východe a navštívte typickú španielsku rybársku dedinku Porto Cristo

Castell de Capdepera – hrad na východnom pobreží, ktorý bol postavený v roku 1300 na ochranu mesta pred pirátmi

 

 

TRAPANI

Doprava

Do Trapani sa odlieta vždy vo štvrtok o 12:10 a v nedeľu o 21:00, naspäť sa letí v rovnaké dni o 14:50, resp. 18:25. Za spiatočnú letenku zaplatíte cenu od cca 123 eur. Auto zoženiete od cca 250 eur.

 

Pláže

Niekoľko pekných pláží s čistou vodou nájdete priamo v Trapani a blízkom okolí, napríklad severne od centra mesta. Asi 40 kilometrov ďalej vás však čakajú tie najkrajšie pláže sveta - San Vito lo Capo, Zingaro...

 

Výlety

Trapani – malému centru dominujú barokové stavby, krásny kostol a radnica. Dóm a jezuitský kostol Chiesa del Collegio dei Gesuiti či najatraktívnejšia ulica, kde to naozaj „žije“, Corso Vittorio Emanuele, určite stoja za návštevu. Na konci nábrežnej promenády zasa natrafíte na zvyšky veže Torre di Ligny.

Zingaro – nádherná prírodná rezervácia asi hodinku cesty východne od Trapani. Ideálne miesto na horskú turistiku, po ktorej si môžete oddýchnuť na jednej z malých pláží.

Segesta – archeologické nálezisko asi 35 kilometrov od Trapani. Segesta bývala politickým centrom Elympov, jedného z troch pôvodných národov na Sicílii. Na kopci nad mestom sa nachádza divadlo a výnimočne dobre zachovaný dórsky chrám z 5. storočia pr. Kr., ktorý nebol nikdy dokončený.

Erice – historické mestečko asi 11 kilometrov od Trapani. Malebné miesto s kamennými uličkami, stredovekým hradom a tými najkrajšími výhľadmi do okolia.

Egadské ostrovy - Favignana, Levanzo a Marettimo merajú sotva pár kilometrov, no objavíte tu veľa nádherných pláží s romantickými zátokami s kryštáľovo čistým morom.

Marsala – mestečko 30 km južne od Trapani, známe po celom svete vďaka svojmu vínu. Očarí vás však aj malebné historické centrum a odsoľovacie nádrže, v ktorých blízkosti sa nachádza niekoľko starých veterných mlynov.

Palermo a Monreale – dve slávne mestá necelých 100 km od Trapani. Monreale preslávila najmä nádherná katedrála z 12. storočia s priľahlým kláštorom. Metropola Sicília Palermo je mesto kontrastov, ktoré vám ukáže skutočnú tvár ostrova. Na jednej strane v ňom nájdete viacero pamiatok na čele s normanskou katedrálou, na strane druhej vás čakajú úzke špinavé uličky, pomaľované steny a spomienky na mafiánske vojny.

Corleone – keď už spomíname mafiu, zastaviť sa môžete aj v mestečku Corleone. Jeho názov preslávili nielen romány Maria Puza, ale aj množstvo mafiánskych bosov, ktorí odtiaľto pochádzali.

 

 

ALGHERO

Doprava

Do Alghera sa odlieta v utorky a soboty vždy o 12:10, naspäť v rovnaké dni o 14:40. Za spiatočnú letenku zaplatíte cenu od 152 eur. Auto zoženiete na týždeň v júli od cca 230 eur.

 

Pláže

Alghero je ideálnym miestom na spoznávanie pláží na severozápade Sardínie. Každý si vyberie podľa svojho gusta, v dostupnej vzdialenosti sú útesy, jaskyne, kamienkové aj pieskové pláže. K tým najkrajším patrí Fertilia, Mugoni, Maria Pia, Le Lombarde, Porto Ferro aj Stintino, jedna z najkrajších pláží v celom Taliansku.

 

Výlety

Alghero – mestečko so stredovekým šarmom a vzácnym historickým centrom, ktoré obklopujú mestské hradby.

Grotte di Nettuno – pobrežná jaskyňa. Nachádza sa v obklopení mora a má veľmi krásnu výzdobu.

Nuraghe Palmavera – archeologická lokalita, kde nájdete viacero veží z bronzovej a železnej doby.

Argentiera – opustené banícke mestečko

Bosa – jedno z najkrajších mestečiek Talianska. Nachádza sa 45 km od Alghera na rieke Temo a má zachovalé starobylé centrum, ktorému dominuje hrad Malaspina z 12. storočia.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Flickr
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa