Rekordy na vode: To NAJ zo sveta zaoceánskych výletných lodí

2017-09-18 00:00:00 |   |    | 

Pokrok je i vo svete zaoceánskych lodí stále evidentnejší a rýchlejší. Rekordmanov medzi plavidlami treba hľadať nielen po stránke technickej, ale napríklad aj z hľadiska veľkosti alebo trebárs počtu kajút.



 

Aká je najdlhšia loď sveta? Má i najvyšší tobogan na mori!

Jej meno je Harmony of the Seas a má vyše 362 metrov na dĺžku. V prvej desiatke najväčších lodí na svete obsadila jej domovská stajňa Royal Caribbean až 8 miest. A aké sú teda názvy ďalších lodí s úctyhodnou dĺžkou od tejto veľkej plavebnej spoločnosti? Sú medzi nimi napríklad Quantum of the Seas (347 metrov), Oasis of the Seas (362 metrov) alebo trebárs Allure of the Seas (362 metrov).

Inak prvenstvom v dĺžke kraľovania Harmony of the Seas len tak nekončí – môže sa totiž pochváliť aj vôbec najvyšším toboganom na mori. Na výšku má 30 metrov a na jeho vrchole nájdete presklenú podlahu. A ešte fantastickejšie snáď môže pôsobiť ďalší s ním súvisiaci fakt – obsiahol by vyše 10 poschodí.

Za zmienku stojí i Norwegian Epic s dĺžkou 329 metrov a hmotnosťou 156 tisíc ton. Keď na lodi dostanete chuť na pizzu, nemusíte nikam chodiť po jej rozľahlej palube – spoľahlivo tu funguje služba celodennej distribúcie pizze do izieb.

 

Jediný Disneyland na mori

Medzi zaujímavými a luxusnými zaoceánskymi loďami nájdeme dokonca i plávajúci Disneyland. Loď nesie názov Disney Dream a s dĺžkou 340 metrov patrí medzi tri najväčšie výletné lode. Na plavidlo, ktorého paluba je presnou kópiou Disneylandu, sa vojde 2500 ľudí. Na palube sa nachádza i obrovský vodný park a kino.

O zaujímavé zážitky nie je núdza ani na ostatných lodiach. Na už spomínanej Harmony of the Seas vám váš obľúbený kokteil namieša robotický barman v Bionic Bare. Na Oasis of the Seas zas nájdete najväčšie plávajúce kasíno na planéte, bežeckú dráhu alebo trebárs surfistický kanál s umelými vlnami.

 

Kde nájdete najväčší vodný aquapark na svete?

V decembri tohto roku by mala vyplávať MSC Seaside. Loď s dĺžkou 323 metrov s 2067 kajutami vypláva z Benátok a jej destináciou bude Karibik. Na palube päťhviezdičkovej lode sa budú cestujúci môcť prepravovať priehľadnými výťahmi a okrem iného na nej nájdete aj interaktívny aquapark – ten má byť tým najväčším na svete.

Vodné radovánky vás nelákajú a dávate prednosť vizuálnym zážitkom? Loď MSC Meraviglia ponúka umelé nebo - obrazovku s plochou 480 metrov štvorcových, pripevnenou na strope, na ktorej sa premieta východ a západ slnka a hviezdne nebo.

 

VIP klub, ľadový bar, večierky s dôstojníkmi i spomienka na Queen Mary

Loď Norwegian Epic sa hrdí nielen úctyhodnou dĺžkou, ale i jedinečným ľadovým barom. Chcete si oddýchnuť od letného počasia? Zahaľte sa do kožuchu a vychutnajte si svoj obľúbený drink pri mínus ôsmich stupňoch. Súčasťou lode sú i priestory The Haven - nájdete na nich luxusné apartmány s možnosťou vstupu na večierky s lodnými dôstojníkmi.

Queen Mary II slávnostne vyplávala v roku 2004. Kto by nechcel ochutnať slávu jej chýrnej predchodkyne? Queen Mary II i po rokoch patrí medzi najluxusnejšie lode, najdrahšie lístky sa pohybujú po prepočte v rádoch miliónov korún.

 

Ako rýchlo sa lode dokážu plaviť?

Tie najrýchlejšie dosahujú rýchlosť okolo 30 uzlov (55 km / h), týka sa to už vyššie spomínanej lode Queen Mary 2. Na jej palube môžete uskutočniť i neuveriteľnú transatlantickú plavbu. Väčšie lode (Harmony of the Seas alebo Oasis of the Seas) sú o niečo pomalšie, plavia sa rýchlosťou približne 22 uzlov (41 km / h). Loď Queen Victoria dosahuje rýchlosť 23,7 uzlov, teda 44 km / h.

Vďaka stále sa zvyšujúcej rýchlosti sa z plavby cez Atlantik postupne stala záležitosť niekoľkých dní. Reálna dĺžka plavby je však samozrejme omnoho väčšia, pretože lode pri svojej ceste kotvia na najkrajších ostrovoch našej planéty.

 

A najdlhšia plavba sveta?

Najdlhšie plavby okolo sveta môžu trvať až 120 dní a cestujúci sa pri nich dostanú do tých najkrajších destinácií takmer všetkých kontinentov. Výnimkou však nie sú ani dlhšie plavby – napríklad loď Insignia v minulosti ponúkla pasažierom plavbu s dĺžkou 180 dní, pri ktorej navštívila 90 prístavov a 44 krajín.

 

Zdroj: Eso travel

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.9/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa