Veľký prehľad cien: Najlacnejšiu dovolenku zažijete v Bulharsku

2018-03-06 00:00:00 |   |    | 

Britská pošta uskutočnila nedávno prieskum, ktorý by nemal uniknúť žiadnemu dovolenkárovi. Vo vybraných destináciách totiž sledovali ceny vecí, ktoré si bežne kupujeme počas ciest v zahraničí. Z nich vypočítali priemernú sumu a určili najlacnejšiu dovolenkovú destináciu. Víťazom sa stalo Bulharsko.



 

42 miest

Súčasťou prieskumu bolo 42 najobľúbenejších dovolenkových alebo výletných destinácií. V nich boli vybrané najnavštevovanejšie mestá alebo rezorty, aby bolo porovnanie čo najobjektívnejšie. Medzi vytipovanými miestami sa ocitlo napríklad Tokio, Praha, Orlando, New York, Phuket alebo Nice. V nich sa zostavovatelia tabuľky sústredili na ceny v reštauráciách, ale aj v klasických obchodoch. Vždy pritom samozrejme vyberali rovnaké veľkosti výrobkov.

 

8 vybraných tovarov

Výber jednotlivých skúmaných tovarov nebol náhodný. Výskumníci sa snažili nájsť také veci, ktoré si na danom mieste kúpi takmer každý dovolenkár. Preto sa zamerali nielen na nápoje a jedlá, ale aj na niektoré kozmetické prípravky. Vo vybraných destináciách nakoniec hľadali ceny týchto ôsmich vecí:

  • 1,5 litrová fľaša minerálnej vody v supermarkete
  • šálka prekvapkávanej kávy v reštaurácii, bare alebo kaviarni
  • fľaša Coca Coly alebo Pepsi vo veľkosti 330 ml v reštaurácii, bare alebo kaviarni
  • fľaša piva vo veľkosti 330 ml v reštaurácii, bare alebo kaviarni
  • pohár vína vo veľkosti 175 ml v reštaurácii, bare alebo kaviarni
  • 3-chodová večera pre dvoch ľudí spolu s fľašou vína
  • 200 ml opaľovací prípravok so SPF 15 v supermarkete
  • 50 ml repelent v supermarkete

 

Najlacnejšie je Slnečné pobrežie, nestratila sa ani Praha

Dobrá správa z tohto prieskumu letí aj smerom na Slovensko, najlacnejšou je podľa prieskumu obľúbená destinácia našincov - Bulharsko. Počas tohto prieskumu sledovali podniky na Slnečnom pobreží, kde by ste za takýto nákup dokopy zaplatili len niečo vyše 42 eur. Káva, pivo a kolový nápoj majú cenu okolo eura. Veľká fľaša vody vás vyjde na menej ako 50 centov. Za pohár vína zaplatíte približne 1,40 eur. Oba kozmetické prípravky vyšli zhodne na 2,70 eura za kus. Kráľovská večera pre dvoch ľudí vás vyjde na 33 eur. Bulharsko si vďaka tomu naďalej drží status najlacnejšej dovolenkovej destinácie, ktorá sa aj preto teší veľkej obľube turistov.

Veľmi prekvapivé bolo druhé miesto Tokia. Náklady na letenku budú síce vyššie, no nakoniec ušetríte aspoň na týchto každodenných nákladoch. Ceny za kávu, pivo, Coca Colu a víno sú tam dokonca ešte nižšie ako v Bulharsku. Podstatne drahšie tam však vyjde opaľovací krém, ktorý stál až takmer 5,50 eur. Celkovo by ste tam za tovar zaplatili takmer 49 eur.

Veľmi dobre sa darilo aj Portugalsku. Nákup v Algarve by vás vyšiel len o necelé dve eurá drahšie ako v Japonsku. Ceny opäť predražila drahšia investícia do kozmetiky.

Vo štvrtej Prahe by ste potrebovali na tieto výdavky 60 eur. Ceny výrazne predražila kozmetika, naopak, za hlavnú večeru by ste zaplatili o niečo menej ako v Japonsku.

Piatym najlacnejším mestom z tohto výskumu je Kapské mesto.

 

Najdrahší je Singapur

Pár destinácií si však vyžaduje podstatne väčší finančný rozpočet. S najdrahšou dovolenkou musíte počítať v Singapure, kde pozorovali časť China Town. Podľa tohto prieskumu zaplatíte za vybrané produkty 175 eur, čo je o 132 eur viac ako v najlacnejšom Bulharsku. Pre porovnanie - večera vás vyjde na vyše 134 eur, za fľašu vody však zaplatíte len 70 centov. Kozmetické prípravky sa pohybujú na podobnej cenovej hladine ako v priemerných európskych mestách. Dubaj a jeho Jumeirah je druhým najdrahším mestom. Ceny boli v nadpriemerných hodnotách, zachránila ich iba o niečo lacnejšia večera pre dvoch ľudí. Dokopy by ste tam zaplatili približne 161 eur. Tretím najdrahším miestom je Muscat v Ománe s rozpočtom 160,50 eur, štvrtou najdrahšou oblasťou je Barbados, kde by ste zaplatili niečo vyše 158 eur. Piatym najdrahším mestom je brazílske Rio de Janeiro, kde sa nákup výrazne predražil najmä kvôli repelentu. Za ten počas prieskumu zaplatili takmer 17 eur.

 

Najvyššie a najnižšie ceny za konkrétny tovar

Zopár miest malo v skutočnosti veľmi porovnateľné ceny ako konkurenti, no v konečnom dôsledku ovplyvnil koncový výsledok len niektorý z tovarov. Zaujímavosťou je, že rozhodujúcim faktorom bola nakoniec večera pre dvoch. Len v tomto prípade totiž v tejto tabuľke dominovali mestá, kde ste nakoniec zaplatili najviac alebo najmenej peňazí. V tabuľke si môžete pozrieť, kde počas dovolenky zakúpite najdrahšie a najlacnejšie veci z tohto zoznamu.

 

Ďalšie obľúbené destinácie

 

 

 

 

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Infografika: Dromedar.sk

Hodnotenie článku:
3.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa