10 zážitkov, ktoré si v Grécku nenechajte ujsť

2018-07-26 00:00:00 |   |    | 

Dovolenka nie je len o oddychu pri mori a pozeraní pamiatok. Každá krajina prináša niečo iné, čím je výnimočná a odlišuje sa od ostatných konkurentov. Aby ste ju dobre spoznali, nemali by ste si nechať ujsť niektoré dobrodružstvá, ktoré vám pomôžu lepšie spoznať domácich obyvateľov. Týchto desať zážitkov vám uchová pekné spomienky na Grécko.



 

1. Výborné počasie na plavby

Na rozdiel od iných krajín panuje v Grécku takmer počas celého leta skvelé počasie. Dažde sú veľmi zriedkavé a po väčšinu dní si môžete vychutnať pohľad na nebesky modrú oblohu a pokojné more. Tieto podmienky sú skvelé aj na podniknutie rôznych plavieb. V rezortoch vám ponúknu viacero druhov fakultatívnych výletov. Niektoré z nich vás vezmú na iné ostrovy v okolí, veľmi obľúbený je najmä Santorini. Plavby sú tiež tematicky ladené a môžete na nich zažiť napríklad výlet s pirátmi alebo do antických dejín.

 

2. Grécka gastronómia

Ak existujú nejaké dôvody, prečo by ste sa mali vracať do tejto krajiny, je to nepochybne ich kuchyňa. Chutná strava zložená z veľkého množstva zeleniny a morských špecialít, je doplnená viacerými sladkými pochúťkami. Medzi tradičné recepty patrí tzatziky, zeleninové šaláty s domácimi olivami, grilované mäsá a syry. Ochutnajte tiež ich fantastickú zmrzlinu a baklavu. Využite príležitosť a doprajte si veľa chutného ovocia priamo zo stromov.

 

3. Party na pláži

Niektoré tunajšie pláže vyzerajú, ako keby ste sa nachádzali na nejakom exotickom ostrove v Karibiku. Biely piesok v kombinácií s krásnymi rastlinami v okolí im dodávajú to pravé čaro. Pár z nich sa nachádza na ťažšie prístupných miestach a dostanete sa tam iba od mora. Práve tie využívajú na výlety loďou, aby turistom dopriali trochu viac súkromia. Gréci sa veľmi radi zabávajú pri mori. Mladí ľudia často organizujú oficiálne party priamo na pláži, takže ani na chvíľu neváhajte a zatancujte si na príjemnom teplom piesku s chladeným drinkom v ruke.

 

4. Najkrajšie výhľady

Útesy, more, krásna príroda a malebné historické pamiatky. To je tá najlepšia kombinácia, akej sa dočkáte v Grécku. Stačí sa postaviť na jednu z množstva vyhliadok a vychutnať si tú nádheru okolo vás. Z tohto hľadiska sú skvelé dovolenky na Korfu, Rodose a Santorini. Odporúčame vám najmä prechádzky počas západu slnka, ktoré zahalí prírodu do nádherných farieb.

 

5. Dobré prepojenie medzi ostrovmi

Grécke ostrovy sú veľmi dobre prepojené vďaka lodnej doprave. Nemusíte sa teda báť, že by ste sa počas dovolenky nudili. Ak hľadáte skôr aktívny pobyt spojený so spoznávaním cudzej kultúry, výberom tejto destinácie urobíte jednu z najlepších volieb. Sami sa môžete rozhodnúť, či využijete služby pravidelného vodného taxíka, objednáte si nejaký fakultatívny výlet, alebo si prenajmete motorový čln, ktorý vás zoberie na ďalšie dobrodružstvo. Ideálnou možnosťou je tiež pobytová plavba medzi jednotlivými ostrovmi, počas ktorej budete bývať na viacerých miestach.

 

6. Výborný nočný život

Stačí poznať tie správne miesta a máte postarané o fantastickú dovolenkovú zábavu. Gréci milujú večierky a zoznamovanie sa s novými ľuďmi. Na viacerých ostrovoch preto nájdete skvelé party podniky, ktoré hostia známych európskych dídžejov. Najlepší nočný život zažijete na Mykonose, kde rada dovolenkuje európska smotánka. Výborné večierky robia na Iose a na svoje si prídete na vybraných miestach na Korfu.

 

7. Čo najviac sa stretávajte s domácimi

Gréci majú povesť milých ľudí, ktorí sa k svojim priateľom správajú ako ku rodine. I preto dovolenkári milujú atmosféru tejto krajiny a radi sa tam dookola vracajú. Nezostávajte preto uväznení v rezortoch a pozrite sa aj mimo svojho hotela. Choďte do vidieckych častí, navštevujte malé rodinné podniky a veľa sa s nimi rozprávajte. I keď niekedy neovládajú cudziu reč, dajú vám srdce na dlani a postarajú sa o vás ako o najlepších kamarátov.

 

8. Spoznajte celé ostrovy

Ich ostrovy nie sú rozlohou veľké, preto je vhodné prenajať si auto a spoznať ich na vlastnú päsť. Veľmi dobre ich preskúmate aj na bicykloch. Ak máte dobrú kondíciu, vďaka tejto doprave zostanete v lepšom prepojení s nádhernou prírodou. Keď sa pohnete ďalej od pláží, uvidíte nielen rozmanitosť ich vidieka, ale aj hornatejšie časti, ktoré sú určené na turistiku. Budete prekvapení, ako nádherné sú tieto časti Grécka a koľko výletov tam môžete podniknúť.

 

9. Podmanivá história

Grécka kultúra a história ovplyvnili dejiny viacerých európskych krajín. Ich predkovia boli veľmi talentovaní a potrpeli si na elegantnom umení v spojení s príťažlivou architektúrou. Nikdy by ste nemali odísť z tejto krajiny bez toho, aby ste nenavštívili pár antických a ostatných historických pamiatok. Nájdete ich tam doslova na každom kroku a okrem veľmi dobre známych lokalít navštívte aj niektoré menej známe, ale romanticky vyzerajúce ruiny.

 

10. Túlanie sa po vidieku

Ešte viac ako pamiatkami naplnené mestá, na vás zapôsobí grécky vidiek. Malé mestečká a dedinky s pôvodnými domčekmi vyzerajú ako vystrihnuté z reklamných katalógov. Môžete sa len tak túlať ich ulicami, prechádzať sa po pobreží a užívať si ich nádhernú atmosféru. Na týchto menej navštevovaných miestach spoznáte pravé Grécko a odídete odtiaľ naplnení silnejšími emóciami.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa