Plavba loďou s českým delegátom: Na aké destinácie sa tešiť?

2018-07-31 00:00:01 |   |    | 

Plánujete prvú plavbu luxusnou loďou a desí vás jazyková bariéra? Je pravda, že počas plavby stretnete množstvo rôznych národností a môžete si tu dokonca nájsť i medzinárodných priateľov. Pre mnohých je ale jednoduchšie, ak môže na lodi komunikovať vo svojom rodnom jazyku.



 

Pokiaľ neovládate jazyk alebo jednoducho máte pri rozprávaní v inom ako vlastnom jazyku pred ostatnými trému, pravdepodobne budete preferovať plavby s českým delegátom. Destinácie, kam sa s ním môžete plaviť, vám predstavíme na nasledujúcich riadkoch.

 

Zaoceánska perla nazývaná Karibik

A nemôžeme začať inak, ako plavbami do Karibiku, ktoré sú obzvlášť obľúbené. Čakajú vás tu nekonečné piesčité pláže, vynikajúci karibský rum a cigary, ale i miestni obyvatelia so srdcom na dlani. Kam všade sa môžete s českým delegátom plaviť?

  • Kuba: Ku Karibiku patrí neodmysliteľne aj Kuba, ktorá je najväčším ostrovom súostrovia Veľké Antily. Návštevníkov láka na svoju bohatú históriu, obdivuhodnú prírodu i špecifickú kultúru. Raritou sú trebárs plne funkčné automobily z 50. rokov jazdiace po poloprázdnych cestách alebo prenádherné pláže, z ktorých mnohé poznáte z reklám na rum či ďalšie alkoholické nápoje. A keď sme pri tom rume – bol by hriech ho na Kube neochutnať. Rovnako ako cigary, ktoré kvalitou nepredstihne žiadna iná krajina. Uniknúť by vám však nemala ani kubánska káva, mestá Viňales, Havana, Santiago de Cuba, Baracoa alebo chýrne Varadero. Z lodí sem mieria trebárs MSC Opera a MSC Armoria – obe od spoločnosti MSC Cruises. Chcete sa dozvedieť o Kube viac? Prelistujte náš špeciálny online magazín.

 

  • Amazónia a Južná Amerika: Čarovná i krutá Amazónia je rajom mnohých tajomstiev i legiend. I keď nepatrí medzi typické turistické lákadlá, plavba sem väčšinou prináša mnoho nezabudnuteľných zážitkov. Amazónia je dodnes zahalená rúškom tajomstva, rada vám však otvorí svoju bohatú náruč. Na oplátku chce však trochu pokory. Zavezie vás sem loď MS Prinsendam spoločnosti Holland America Line. Plaviť sa budete napríklad do prístavov Fort Lauderdale, Philipsburg, Terre-de-Haut, Bridgetown, ale zavítate tiež na Diablove ostrovy alebo do Santa Dominga.
     
  • Západný Karibik: Plavba po západnom Karibiku, ktorej súčasťou je zastávka v Miami, vás dostane svojou rozmanitosťou. Navštíviť počas nej môžete vychýrený park v Everglades alebo historickú štvrť art deco. Počas plavby navštívite tiež oblasť okolo mestečka Ocho Rios, ktorá patrí k tým vôbec najnavštevovanejším na celej Jamajke. A to nielen vďaka 55 metrov vysokým vodopádom. Nevynechajte ani návštevu živej metropoly Kajmanských ostrovov Georgetown alebo známy ostrov lastovičiek - Cozumel.


 

Nezabudnuteľná Austrália & Oceánia

Austrália a Oceánia sú na prvý pohľad dva úplne odlišné svety. V skutočnosti však jeden svet doplňuje ten druhý a spoločne tvoria očarujúcu mozaiku, ktorá vo vás zanechá nezmazateľné stopy. Kam môžete v rámci plavby vyraziť?

  • Francúzska Polynézia: Francúzska Polynézia je zámorským územím Francúzska a zároveň najvýchodnejším štátom južného Pacifiku. Tvorí ju 118 ostrovov a atolov, ktoré sa rozkladajú na ploche s podobnou rozlohou ako Európa. Čo by vám tu nemalo uniknúť? Rozhodne ostrov Tahiti a vychýrená Bora Bora, potápanie na druhom najväčšom atole na svete v súostroví Tuamotu, romantické jaskyne, morské lagúny s tyrkysovou vodou na ostrove Moorea a súostrovie Markézy. S českým delegátom sa tu plaví loď Marina, ktorú využíva spoločnosť Oceania Cruises.
     
  • Austrália: Krajina protinožcov, ako Austráliu s obľubou prezývame, vás mierne povedané vyvedie z miery, avšak v tom pozitívnom zmysle slova. Nájdete tu totiž unikátne prírodné skvosty, ako Veľký bariérový útes alebo austrálsky „červený zázrak“ – národný park Uluru s typickou plochou horou. Za zmienku určite stojí tiež hlavné mesto Austrálie – Sydney, ktoré údajne nikdy nespí. Pokiaľ milujete potápanie, zaručene si tu prídete na svoje. Vyraziť sem však nemusíte len loďou Azamara Quest, ktorú prevádzkuje spoločnosť Azamara Club Cruises. Ak dávate prednosť lietadlu, nezabudnite, že Austráliu navštevujeme pravidelne i pri obľúbených cestách okolo sveta súkromným lietadlom.


 

Severná Európa láka stále viac návštevníkov

Za nevšednými zážitkami však nemusíte až do Karibiku alebo Austrálie. Nájdete ich omnoho bližšie – trebárs pri plavbe po Severnej Európe. Kam vyraziť a čo počas plavby loďou vidieť?

  • Petrohrad a metropoly Pobaltia: Počas plavby zamierite do hlavného mesta Švédska - Štokholmu, ktoré vás prekvapí svojou krásou, čistotou a bujnou zeleňou. Môžete si byť istí, že kdekoľvek sa nachádzate, delí vás od zelenej plochy maximálne 300 metrov. Švédska metropola navyše vytvára dojem plávajúceho mesta. Ostrovčekmi, ktoré tvoria takzvané Štokholmské súostrovie, je Štokholm doslova obsypaný. Len pre zaujímavosť – celkovo sa ich na páse dlhom 140 kilometrov nachádza niekoľko desiatok tisíc. Za zmienku však stoja tiež Helsinky – jedinečné architektonické bohatstvo, ktoré ponúka viac ako polmiliónové mesto, je cieľom turistov z celého sveta. Zabudnúť nesmieme ani na Petrohrad. Druhé najväčšie mesto Ruskej federácie je považované za dôležité centrum kultúry celého Ruska. A teraz sa presuňme do Tallinnu – hlavného mesta Estónska. Turistov tu najviac láka Staré mesto (Vanalinn), ktoré je zapísané na zozname UNESCO, ale i Veľká morská brána s múzeom. Nezabudneme ani na Rigu – mesto mladých, ktorá láka na tradičné gastro špeciality i Juglasské jazero s prírodným skanzenom. Po tejto trase vás prepraví loď Serenade of the Seas spoločnosti Royal Caribbean International. Zastavuje v mnohých prístavoch, ktoré vám svojou krásou doslova vyrazia dych.

 

Neskrotná Arktída

Že vás nekonečné biele pláže a horúce dni nelákajú? Namiesto toho dáte prednosť niečomu úplne opačnému? Máte záujem odhaliť tajomstvo našej planéty i zvieracích obyvateľov, ktorí na nej žijú? V tom prípade zvoľte plavbu po Arktíde, ktorá vás v mnohom prekvapí. Kam sa môžete plaviť?

  • Severný pól: Na Severný pól sa vydáte tou úplne najmasívnejšou loďou, akú kedy človek postavil (ľadoborcom) a stretnete sa tvárou v tvár s neskrotnou divočinou. Tešiť sa môžete na hniezdisko arktických vtákov, mrože, tulene, ale i polárne medvede, ktoré sú dostatočne zvedavé na to, aby se priblížili na dosah ľadoborca a zblízka ho preskúmali. Netradičné na tejto plavbe je i barbecue – ako inak než na ľade. Niektorých poteší možnosť zaplávať si v Severnom ľadovom oceáne. Že na vás bolo toho adrenalínu málo? Ak je to tak, využite možnosť výsadku vrtuľníkom na ostrovoch Zeme Františka Jozefa, dych berúcej krajiny, ktorá nenechá nikoho ľahostajným.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Bigstock / Eso travel
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa