Rodiny s deťmi, toto sú najlepšie miesta pre vašu tohtoročnú dovolenku

2019-05-10 00:00:01 |   |    | 

Dovolenky s deťmi majú mnohé špecifiká. Keď si už raz obľúbite nejakú destináciu, tak sa s ňou len ťažko lúčite. Veľmi dobre, viete na aké služby sa tam môžete spoľahnúť a hlavne ste si istí, že sa tam vaši potomkovia budú cítiť dobre. Niekedy však prichádza čas na zmenu - tieto miesta a krajiny sú pre tohtoročnú rodinnú dovolenku ako stvorené.



 

Plovdiv, Bulharsko

Rodičia väčšinou kvôli deťom volia dovolenku pri mori. Vodné radovánky v nich vyvolávajú predstavu dokonalého oddychu, ale ich potomkov by potešilo aj niečo iné. Pre nich je najdôležitejšie, aby boli po celý čas v pohybe a dostali zo seba nadbytočnú energiu. Tento rok preto môžete urobiť zmenu a vybrať si miesto, ktoré je ako stvorené na aktívnu dovolenku. Plovdiv v Bulharsku vás milo prekvapí už svojimi cenami. Výlet do týchto končín si môžete dovoliť aj v prípade, ak máte menší rozpočet. Tento rok sa môže táto destinácia navyše hrdiť dvoma zaujímavými titulmi. Prvým je Európske mesto kultúry a druhým je zaradenie do rebríčka najvzrušujúcejších destinácií podľa asociácie anglických cestovných kancelárií. Z historického hľadiska patrí Plovdiv medzi najdôležitejšie lokality starého kontinentu. Jeho dejiny sa začali písať pred 8000 rokmi. Vďaka tomu sa tam podarilo uchovať viacero veľmi vzácnych architektonických kúskov. Deťom môžete ukázať skvelé dôkazy rozmanitej histórie a zároveň môžete spoznávanie pamiatok skombinovať s krátkymi túrami v okolí.

 

Galícia, Španielsko

Turisti postupne presúvajú svoju pozornosť aj do nových neobjavených kútov Španielska. Tentoraz sa zamerali na Galíciu, ktorá je ako stvorená aj pre dovolenku s deťmi. Ak chcete, môžete sa ubytovať v niektorom z rezortov priamo pri mori a odtiaľ budete robiť výlety do okolia. Veľmi obľúbenou destináciou je maják Herkulesova veža, ktorý sa nachádza na útesoch a vedie k nemu pekná vychádzková trasa. Nechýbajú ani historické pamiatky, ktorým dominujú 2000 rokov staré hrobky. Zaujímavosťou tohto regiónu je, že domáci obyvatelia majú keltské korene, ktoré v spojení so španielskym temperamentom prinášajú fantastickú kultúrnu zmes. Počas leta tam organizujú množstvo zaujímavých festivalov, často pripomínajúce dejiny Rímskej ríše.

 

Dubrovník, Chorvátsko

Z obľúbeného Chorvátska by podľa odborníkov mal medzi rodinami vyhrávať Dubrovník. Najmä ak máte doma tínedžerov, tí vám budú za takúto dovolenku vďační. V tomto meste sa totiž nakrúcala veľká časť dielov seriálu Hry o tróny. Takže zatiaľ čo vy budete oddychovať pri mori, oni sa môžu vybrať po stopách svojich hrdinov. Medzi ďalšie výhody patrí miestny prístav, z ktorého môžete podniknúť plavby na blízke ostrovy. Vďaka tomu sa deti nebudú nudiť, pretože ich každý deň zoberiete kúpať sa na iné miesto. Blízka poloha ostatných známych miest umožňuje rôzne fakultatívne výlety, takže dovolenku môžete stráviť aj aktívnym spôsobom.

 

Aqaba, Jordánsko

Jordánsko patrí k novým cestovateľským hitom, ktorý navyše objavili aj nízkonákladové spoločnosti. Vďaka tomu si môžete naplánovať dovolenku na vlastnú päsť a ušetríte tak časť vášho rozpočtu. Zo Slovenska sa lieta do Eilatu, ktorý susedí s ďalším obľúbeným rezortom Aqaba. Ten je známy vďaka nádherným plážam, čistému moru a množstvu krásnych útesov. Táto dovolenka je ako stvorená pre dobrodružné rodinky. Medzi ponúkanými výletmi si môžete vybrať napríklad jazdu na štvorkolke po púšti, skúmanie tunajších jaskýň s historickými nástennými maľbami, nocľah v stanoch v štýle beduínov a nemožno zabudnúť ani na výlet do Petry, ktorá je zaujímavou ukážkou tunajšej histórie.

 

Peloponéz, Grécko

Väčšina dovolenkárov sa hrnie na grécke ostrovy. No rovnako krásna je aj časť na Peloponézskom polostrove, ktorá rodinám s deťmi prináša viac pokoja a možnosti na každodenné výlety. Nájdete tam typicky krásne pláže a prírodu, ale aj miesta, ktoré sú preslávené podnikmi s vynikajúcou gastronómiou. Odtiaľto to máte blízko tiež do Atén, takže svojim potomkom môžete ukázať aj pamiatky európskeho významu. Do batožiny si pribaľte turistickú obuv, pretože v tejto časti Grécka máte vynikajúce podmienky na turistiku a nájdete tam aj niekoľko trás vhodných pre malé deti.

 

Matera, Taliansko

Toto talianske mestečko vás opäť priláka do vnútrozemia, kde však nájdete jeden z najhorúcejších hitov tejto sezóny. Materu preferujú viaceré cestovné kancelárie, pretože turistom ponúka šarm starobylého vidieka. Z hľadiska rodinnej dovolenky je výhodou, že tam ponúkajú najmä ubytovanie v súkromí. Takto sa môžete lepšie spojiť s domácimi obyvateľmi a naladiť sa na ich nôtu. S tým súvisí aj vyplnenie voľného času. Spoločne môžete zájsť napríklad na lekcie varenia, pozriete sa na remeselnícke ukážky a vyskúšať môžete aj malé tipy na záhradkárčenie. Pre deti to bude oproti ostatným dovolenkám netradičná zmena, ktorá im prinesie množstvo zážitkov.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa