Inšpirácia na dovolenku: Lonely Planet zverejnil zoznam top európskych miest 2019

2019-05-24 00:00:01 |   |    | 

Známy cestovateľský sprievodca Lonely Planet zostavil aj tento rok zoznam 10 najlákavejších európskych destinácií, ktoré odporúča cestovateľom navštíviť. Rebríčku v kategórii Best in Europe 2019 kraľujú Vysoké Tatry, najvyššie pohorie Karpatského oblúka.



 

rebríčku sa redaktori Lonely Planet podelili o svoje tajné tipy na najlepšie miesta na kontinente – od destinácií, o ktorých sa v poslednom čase rozpráva čoraz viac, až po prehliadané miesta, ktoré sú pripravené na to, aby ich cestovatelia zaradili do svojich itinerárov v roku 2019. Rebríček Best in Europe 2019 vychádza po siedmykrát a obsahuje 10 najzaujímavejších destinácií na našom kontinente pre návštevu v lete – od lesov obývaných medveďmi po mestá s nádhernými vinohradmi.

 

10. Istria, Chorvátsko

Či už sa pozrieme na nádherné pláže, úžasné pamiatky alebo skvelé jedlo, Istria na severe Chorvátska má v sebe čosi noblesného. Azda preto o ňu toľko bojovali Rimania, Benátčania aj vládcovia Rakúsko-Uhorska. Dnes je vďaka rozšíreniu európskych letových spojení tento polostrov v tvare srdca dostupný ľahšie ako kedykoľvek predtým. Začnite históriou (impozantný rímsky amfiteáter v Pule a mozaiky v Poreči, ktoré sú zapísané na zozname UNESCO), pokračujte plážami (Mulini s výnimočnou atmosférou alebo odľahlá Felsen Strand)a všetko to korunujte niektorým zo špeciálnych podujatí - gurmánskou cyklotúrou na jar, hudobným festivalom v lete alebo výletom za hľuzovkami na jeseň.

 

9. Vevey, Švajčiarsko

Vevey tento rok turistov láka najmä na trojtýždňový festival Fête des Vignerons, ktorý sa koná len raz za dvadsať rokov. Návštevníkom ponúka kostýmové predstavenia, koncerty a predovšetkým množstvo lahodných vín. Tie si môžete návštevníci Vevey vychutnať aj mimo tohto podujatia, rovnako ako skvelé jedlo v jednej z množstva kvalitných reštaurácií, kúpanie v Ženevskom jazere či prechádzku po okolitých viniciach.

 

8. Lichtenštajnsko

Ak chcete spoznať celú krajinu za jediný víkend, v Lichtenštajnsku ste správne. Najviac toho uvidíte absolvovaním 75-kilometrového Lichtenštejnského chodníka, ktorý otvorili pri príležitosti 300. výročia samostatnosti krajiny. Skvelou alternatívou je však aj návšteva hlavného mesta Vaduz či jedného z početných podujatí. To najväčšie je naplánované na 15. august.

 

7. Lyon, Francúzsko

Lyon zostával dlho v tieni hlavného mesta, no turistom ponúka podobné lákadlá. Vďaka nábrežiam riek Rhône a Saône je nádherný, mnohé bistrá, pekárne a legendárne „bouchony“ z neho robia gastronomický raj a jeho múzeá zas ocenia milovníci kultúry. V júli 2019 Lyon hostí finále Svetového pohára žien FIFA, a tak si snáď mesto, ocenené Európskou úniou za úsilie o zlepšenie a udržateľnosť cestovného ruchu, konečne získa pozornosť, akú si zaslúži.

 

6. Shetlandy, Škótsko

Veľa cestovateľov náročnú nočnú plavbu z Aberdeenu neabsolvuje a najsevernejší bod Spojeného kráľovstva v Severnom mori nenavštívi. O to viac ale toto veterné drsné súostrovie asi 170 kilometrov od škótskej pevniny ocenia dobrodruhovia. Ich námaha bude bohato vyvážená - z úžasných pobrežných chodníkov možno z útesov na úbočí pozorovať vydry a kosatky, v teple útulných reštaurácií potom ochutnať legendárne fish and chips a to všetko zapiť silným dúškom whisky v jednom z miestnych podnikov.

 

5. Bari, Taliansko

Bari bolo dlho len východiskovým bodom alebo prestupnom stanicou pri spoznávaní Apúlie a juhu Talianska. Teraz však zažíva svoju renesanciu. Tón, ktorej tón udáva obnovené staré mesto. Zabednené výklady nahradili rodinné reštaurácie, kde vám lahodné cestoviny pripravia domáce gazdinky a znovu sa otvárajú aj kultúrne priestory - od zdobeného divadla Teatro Piccinni až po historické hotely ako Oriente. Nočný život je lepší, ulice bezpečnejšie a okolité pláže čistejšie. Bari je opäť v hre.

 

4. Hercegovina, Bosna a Hercegovina

Keď sa povie Hercegovina, väčšine  z nás príde na um nádherný Stari Most v Mostare. Čo si však zrejme nepredstavíte, sú davy ľudí, ktorí k nemu každé leto prichádzajú v snahe o dokonalý záber tejto kamennej stavby. V roku 2019 by ste mohli svoju pozornosť venovať aj ďalším krásam v krajine. Túlajte sa stredovekými ulicami Počitelja, skúmajte krasové veterné tunely Vjetrenica, urobte si výlet do tradičnej horskej dedinky Lukomir. Skvelým tipom je cyklotrasa CIRO, ktorá vedie po bývalej rakúsko-uhorskej železnici od Mostaru do Dubrovníka. Ubytovať sa na nej môžete napríklad aj v starých vlakových staniciach.

 

3. Arktické pobrežie, Island

Hoci sa Island už dlhé roky teší pozornosti turistov, len nedávno z rukáva vytiahol ďalšie eso. Milióny ľudí sa každý rok sústreďujú najmä na Reykjavík a slávny Zlatý okruh, niektorí odvážlivci navštívia aj západ alebo dokonca východ, no teraz konečne nastal čas zoznámiť sa so severom ostrova. Nová Polárna pobrežná cesta meria 800 kilometrov a vedie z mesta Hvammstangi na západe do Bakkafjörðuru na východe. Zahŕňa 11 dedín, štyri ostrovy a mnoho nádherných vodopádov, pôsobivých ľadovcov a pariacich fumalor. Skrátka to najlepšie z Islandu mínus davy.

 

2. Madrid, Španielsko

Nočný život v tomto meste patril vždy medzi najlepšie v Európe a stále sa zlepšuje. Calle de Ponzano, ulica plná reštaurácií a barov, kde podávajú tapas a minimalistické kokteily, už patrí k najlepším nočným destináciám na kontinente. Zmeny si však nevšimnú len noční vtáci. Snaha o trvalo udržateľné žitie viedla k zlepšeniu podmienok pre peších a cyklistov, pribudli cyklistické trasy a rozšírili sa chodníky, čo spolu s novými opatreniami na kontrolu emisií mení Madrid k lepšiemu. Dokonca aj Museo del Prado nabralo nový dych a pripravilo špeciálne výstavy menej známych umelcov a oslavy svojho 200. výročia.

 

1. Vysoké Tatry, Slovensko

„Je čosi mystického v panoráme slovenských Vysokých Tatier, pyšného kráľovstva krivých štítov a valiacich sa vodopádov, kde zem pokrývajú koberce vŕby a v lesoch hliadkujú desivé šelmy. Hoci už z väčšiny Európy vymizli, hnedým medveďom sa v tomto divokom drsnom teréne darí a vidieť nejakého je ľahšie než kedykoľvek predtým. Okrem sledovania divokých zvierat je ešte mnoho iných vecí,  ktoré môžu cestovatelia v Tatrách zažiť. Túra na najvyšší štít Slovenska, 2655-metrový Gerlach, člnkovanie na ľadovcovom jazere Štrbské Pleso a tradičná pohostinnosť vo vysokohorských chatách – to je ponuka, kvôli ktorej sa vám nebude chcieť vrátiť späť na zem.,“ píše Lonely Planet.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: Lonely Planet

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa