Lonely Planet zverejnil TOP destinácie na rok 2020: Určite si z nich vyberiete aj vy

2019-10-26 00:00:01 |   |    | 

Ak premýšľate, kam zamieriť za poznaním a oddychom budúci rok, máme pre vás niekoľko tipov. Najväčší vydavateľ knižných sprievodcov Lonely Planet zverejnil s napätím očakávaný zoznam, v ktorom sa nachádzajú tie najlepšie krajiny, regióny aj mestá na rok 2020. Určite si z nich vyberiete aj vy.



 

Najlepšie krajiny

Najlepšou krajinou je pre rok 2020 podľa Lonely Planet „malý kúsok himalájskeho raja“ - Bhután. „Ak máte radi hory so snehovými čiapkami, nedotknutú prírodu a kláštory rozozvučané zvukom tibetských rohov, ďalej už nehľadajte,“ zdôvodňujú svoj výber v „biblii cestovateľov“.

Na druhom mieste sa v zozname krajín umiestnilo Anglicko, plné „večných pokladov“ ako sú historické hrady a katedrály, malebné dedinky a vidiek a v neposlednom rade aj anglické pobrežie.

Treťou najlepšou krajinou pre rok 2020 je podľa Lonely Planet Severné Macedónsko, ktoré je známe svojou gastronómiou, starobylou tradíciou a prírodou. Pozornosť treba venovať najmä Ochridskému jazeru a tiež nedávno otvorenej 495-kilometrovej trase po najvyšších vrchoch High Scardus Trail.

Najlepšiu desiatku krajín pre budúci rok dopĺňa ešte Aruba, Svazijsko, Kostarika, Holandsko, Libéria, Maroko a na desiatom mieste sa umiestnil Uruguaj.

 

Najlepšie regióny

Zoznamu TOP regiónov aktuálne kraľuje Stredoázijská hodvábna cesta vedúca cez Kirgizsko, Tadžikistan a Uzbekistan. Víťazom sa stala vďaka „starobylým mestám, rušným bazárom a divokej prírode“, ale tiež preto, že sú tieto miesta vďaka zlepšeniu infraštruktúry dostupnejšie než kedykoľvek predtým, píše Lonely Planet.

Druhou najlepšou voľbou je podľa sprievodcu taliansky región Le Marche. Hoci zostáva v tieni susedného Toskánska, so svojimi na kopcoch roztrúsenými mestečkami, gastronomickými festivalmi, zvlnených vidiekom, renesančnými palácmi a krásnymi plážami mu môže smelo konkurovať.

Japonsko sa bude v roku 2020 ako hostiteľ letnej olympiády tešiť veľkému záujmu návštevníkov a ťažiť z toho bude akiste aj región Tōhoku, ktorý po ničivom zemetrasení a tsunami v roku 2011 znova otvoril dopravné linky, nové turistické chodníky a služby pre turistov. Aj vďaka tomu je v zozname tipov Lonely Planet na treťom mieste.

Na ostatných miestach zoznamu TOP regiónov pre budúci rok je americký Maine, austrálsky ostrov Low Howe Island, čínska provincia Guizhou, španielsky Cadiz, severovýchodná Argentína, Kvarnerský záliv v Chorvátsku a na desiatom mieste sa umiestnila brazílska Amazónia.

 

Najlepšie mestá

Najlepším mestom je pre rok 2020 rakúsky Salzburg, kde sa bude konať už 100. ročník obľúbeného festivalu klasickej hudby. V súvislosti s výročím v centre pripravujú špeciálne výstavy, koncerty a divadelné predstavenia, a to je dôvod, pre ktorý by ste si návštevu Salzburgu budúci rok rozhodne nemali nechať ujsť.

Oslavovať bude aj americký Washington, ktorý sa umiestnil na druhej priečke. Metropola USA chystá špeciálne výstavy a program k stému výročiu 19. dodatku, ktorý umožnil ženám voliť.

Bronzovú priečku obsadila v hodnotení Lonely Planet egyptská Káhira. Dôvodom je najmä plánované otvorenie múzea v Gize, ktoré ponúkne najväčšiu zbierku jednej civilizácie na svete.

Do zoznamu TOP miest pre budúci rok sa dostal aj írsky Galway, nemecký Bonn, bolívijské mesto La Paz, indické Kochi, kanadský Vancouver, slávny Dubaj a na desiatom mieste sa umiestnil americký Denver.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa