Desať tipov skúsených cestovateľov: Po otvorení hraníc určite zamierime sem

2020-05-23 23:00:00 |   |    | 

Pre nás cestovateľov je príznačné, že hneď po návrate z jednej dovolenky už začíname vymýšľať, kam sa vyberieme nabudúce. Koronakríza nás síce na chvíľu pripútala na jedno miesto, zároveň nám ale poskytla dosť času na plánovanie ďalších výletov. Magazín The Guardian sa spýtal skúsených cestovateľov na ich tipy, na ktoré miesto sa po návrate do normálneho života najviac tešia.



 

Epidauros, Grécko

Mary O`Keeffe sa priklonila ku Grécku, ku ktorému má silný vzťah. Po lockdowne by sa rada vrátila do Epidaurosu. V minulosti to bolo známe mesto so silnou duchovnou tradíciou. Podarilo sa tam vybudovať niekoľko obydlí a život sa sústredil okolo hlavného chrámu, ktorý zasvätili Asklepiovi. Z neho sa už nepodarilo uchovať veľa pozostatkov, ale v oveľa lepšom stave je obrovský amfiteáter, z ktorého je nádherný výhľad na celé okolie. Ľudia sa tam často stretávajú a čítajú si tradičné hry z obdobia antiky. Presne tieto spomienky vyvolávajú nostalgiu aj v Mary, preto sa rozhodla pre svoju grécku srdcovku.

 

Christchurch, Nový Zéland

Návšteva mesta Christchurch je pre cestovateľov povinnou zastávkou počas každej dovolenky na Novom Zélande. Nech do neho vkročíte aj po desiatykrát, stále tam objavíte niečo nové a nádherné. Tradičná architektúra centra mesta, množstvo kvetín a krásne pláže v blízkosti vám ponúkajú veľmi príjemné prechádzky. Aspoň časť cesty absolvujte tradičnou historickou električkou, ktorá patrí medzi najhlavnejšie atrakcie. Ak sa vám už nebude chcieť túlať mestom, vyberte sa na túru do okolitej prírody. Dovolenka v Christchurch bude navyše veľmi symbolická. V roku 2011 postihlo túto oblasť silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo množstvo obetí a škôd. Mesto muselo pretrpieť najväčšiu krízu a postaviť sa opäť na vlastné nohy. Práve v tomto období ho navštívila aj Anna Kennett, ktorá to označila ako veľmi emotívny zážitok, na ktorý nikdy nezabudne.

 

Bretónsko, Francúzsko

Pri predstave francúzskeho vidieka si mnohí predstavia rozsiahle vinice alebo romantické Provensálsko. Bretónsko vám ponúka úplne iný pohľad na túto krajinu. Jeho osídlenie sa spája ešte s Keltmi a na každom kroku nájdete zaujímavé spomienky na bohatú históriu. Starobylým stavbám dominuje svetoznámy Mont-Sant-Michel, ktorý postavili na kamennom útese v mori. Pre túto voľbu sa hneď po koronakríze rozhodne Trish, ktorá sa zamilovala najmä do dedinky Sainte-Marine. Tam si spolu s rodinou prenajala jeden z mnohých dovolenkových domčekov v blízkosti mora, čo odporúča aj ostatným cestovateľom. Takto sa dostala do kontaktu s domácimi, úplne nasala atmosféru tohto regiónu a najmä si pochutnala na znamenitej gastronómii miestnych reštaurácií.

 

Monschau, Nemecko

Na hraniciach Nemecka s Belgickom leží mesto Monschau, ktoré je obklopené krásnym hornatým regiónom. Má typické stredoveké centrum s farebnými domčekmi, ktoré vyzerajú ako z rozprávkového príbehu. Dieter Birkenmaier ho považuje za najkrajšiu časť Nemecka. Odporúča ísť odtiaľ na niekoľko túr a pozrieť si vydarené roľnícke múzeum. Do mesta sa dostanete len po hodinke cesty z Kolína nad Rýnom a môžete sa okrem iného tešiť aj na pravé gastronomické hody. V Monschau varia známe regionálne pivo a horčicu a špecializujú sa na reštaurácie s tradičnou kuchyňou.

 

Florencia, Taliansko

Taliansko postihla epidémia koronakrízy ako prvú z európskych krajín. Najviac trpelo Lombardsko a tiež niektoré mestá v Toskánsku. Keďže je tento región závislý od turizmu, po uvoľnení opatrení a vrátení sa k pôvodnému životu bude veľmi potrebovať pomoc turistov, aby sa ich ekonomika opäť naštartovala. Cath preto vybrala nezabudnuteľnú Florenciu, ktorá bola vždy magnetom pre umelcov. Prejdite sa ku katedrále, potom si pozrite niektoré zo stavieb, ktoré vlastnili Mediciovci a pozrite si aj legendárneho Dávida od Michelangela. Po náročnom dni si sadnite na niektorú z terás a vychutnajte si krásny podvečer pri pohári vína a talianskych lahôdkach.

 

Connemara, Írsko

Západ Írska je najlepšou ukážkou toho, ako pôvodne vyzerala táto nádherná krajina. Divoká príroda, ktorá je len riedko osídlená chytila za srdce aj Phel. Len pár kilometrov od Galway sa ocitnete v úplne inom svete, kde vládne ticho a vzácny pokoj. Môžete sa tešiť na mnoho typických bielych domčekov so slamenými strechami, ale aj tradičnými kamennými plotmi. Turisticky obľúbená oblasť sa nachádza pri jazere Corrib, na ktorom organizujú aj plavby. Historickým tromfom je kaštieľ Kylemore Abbey s nádhernou záhradou. Tento región je navyše známy veľmi kvalitnými ustricami, tak si ich večer nezabudnite dopriať spolu s pohárom Guinnessa.

 

Tresco, Súostrovie Scilly, Anglicko

Nigel Kent má počas cestovania najradšej milé prekvapenia, ktoré našiel aj vo svojom rodnom Anglicku. Pre neho je najväčším tromfom Tresco v súostroví Scilly, kam sa vyberie hneď po skončení lockdownu. Ostatným cestovateľom ho odporúča kvôli tomu, že po príchode na ostrov sa nečakane ocitnete v dobre utajenom európskom Karibiku. Minimum turistov, bohaté zastúpenie kvetov a exotických stromov a nádherné pláže s jemným pieskom vám pripravia dokonalý raj. Nigel odporúča navštíviť miestnu botanickú záhradu, námornícke múzeum a taktiež si pozrite vidiecke časti s typickými domčekmi.

 

North Uist, Škótsko

Veľmi podobnú atmosféru nájdete v škótskom North Uiste. Ten odporúča Emma Wellman, ktorá tam spolu s rodinou a priateľmi strávila úžasnú dovolenku, ktorá ju prinútila opäť si viac všímať zázraky prírody. Nádherná pláž je počas leta vhodná na opaľovanie a plávanie, počas zvyšku roka zase na dlhé prechádzky. Z tohto miesta navyše jazdia pravidelné trajektové spojenia na Isle of Harris, kde sídli malý lokálny liehovar na gin.

 

Aarhus, Dánsko

Michael dúfa, že sa v lete bude môcť vrátiť do Aarhusu, kde na vlastnej koži zažil najlepší jazzový festival. Na dánskom meste sa mu páčilo, že i keď je menšie, ponúka množstvo aktivít. Môžete sa tešiť na skvelé bary, reštaurácie so severskou kuchyňou a vynikajúce hudobné vystúpenia. Okrem toho sa pripravte na poriadnu dávku historických pamiatok a zachovaných pôvodných budov.

 

Eyam, Anglicko

Pandémia Covidu-2019 nie je pre svet žiadnou novinkou. Už počas iných storočí sme museli čeliť viacerým vlnám nebezpečných chorôb. Jedným z veľkých postrachov bol mor, kvôli ktorému sa dostalo do izolácie aj Eyam. Už pred 350 rokmi sa tak chceli ochrániť pred šírením choroby a jej rizikami. Elizabeth Gowing preto symbolicky vybrala jej obľúbené anglické mestečko s nádhernou prírodou, vzácnym kostolom s cintorínom a typickou vidieckou atmosférou tejto krajiny. Okrem iného odporúča navštíviť aj historické múzeum v miestnej fabrike na hodváb.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa