10 DÔVODOV prečo letieť do Hamburgu

15.10.2010 |   |    | 

NEMECKO/ video - Hamburg je druhým najväčším mestom Nemecka, jeho najväčším prístavom a jednou z mestských spolkových republík.



Leží na severe krajiny na dolnom toku Labe pri ústí do Severného mora a má takmer dva a pol tisíc mostov.

Je tiež kozmopolitnou metropolou a obrovským nákupným a turistickým centrom.

 

 

 

Rybí trh - Na farebnom rybnom trhu sa ráno prekrikujú rybári, ktorí sa práve vrátili z mora s úlovkom. Kolorit dotvárajú stánky zeleninárov a blší trh.

Kunsthalle – Ojedinelá zbierka, kde sa môžete zoznámiť so všetkými významnýmu umeleckými smermi. Dôraz je kladdený na nemeckých romantikov 19.storočia.

St.-Michaelus Kirche – Veža barokového kostola s, Michaela, z ktorekj sa otvára úžasný výhľad na celý Hamburg, je symbolo mesta.mEria 132 metrov.

Domy s hradami – Stavebnou metódou začiatkom novoveku bolo prekladanie múrov drevenými trámami. Vzniklki tak pitoreskné domy, ktoré dnes lemujú prístavné mólo.

Kanály – V starej časti Hamburgu sa úzke uličky striedajú s kanálmi napojenými na more. Na niekoľkých miestach si tu môžete zaplatiť výletnú plavbu loďkou.

Reeperbahn – Hriešne centrum Hamburgu, je plné nočných klubov, krčiem akabaretov s erotickým programom. Práve tu kedysi začínali hrať Beatles...

Alster – Noblesné bulváre v štvrti na brehu jazera pozývajú na romantické prechádzky. Odpočinúť si potom môžete v množstve kaviarní na ulici Jungfemstieg.

St-Jakobi-Kirche – V kostole z roku 1340 si vypočujte najväčší barokový organ v severnom Nemecku a neprehliadnite neskoro gotický triptych sv.Lukáša z roku 1499.

Kontor-Hausviertel  - Obchodná štvrť postavená po 1.sv.vojne je centrom nákupov. Tunajšie stavby naviac výborne dokumentujú nemecký expresionizmus v artchitektúre.

 

Hamburger – Kde inde ochutnať hamburský rezeň z mletého mäsa. Pravý hamburger nemá s americkou potravinovou ikonou nič spoločné. Hamburger sa zrodil v meste, ktoré je oddavná centrom nemeckého obchodu s mäsom. Nikdy sa však nedozvieme, koho a kedy napadlo pomlieť biftek, pridať vaječný žĺtok a so vzniknutej zmesi vyformovať malé bochníky a vypražiť ich dozlata na oleji. Pravý hamburský rezeň sa nerobí zo zmesi mletého mäsa, ale zásadne len z čistého, chudého hovädzieho. Hamburskí kuchári ho kedysi krájali nožom, ale dnes používajú mlynček. Tí najortodoxnejší tvrdia, že treba stisnúť 10x vypínačom. Vzniknutá zmes je potom zmesou kašovitej hmoty a väčších kúskov mäsa, čo delikatese dodáva sťavnatosť.

Pravý hamburger neobsahuje žiadne ďalšie chuťové prísady ani náhrady, ako je trebárs žemľa alebo cibuľa – tú nájdete v sekanej z Berlína alebo z Bavorska. Pred vznikom leteckej dopravy bol Hamburg jednou z hlavných európskych križovatiek lodnej dopravy medzi Starým a novým svetom. Tunajšia špecialita sa tak dostala až do Ameriky. Potom, čo noví usadlíci vyhubili americké bizóny, krajina sa stala ideálnou pre chov hovädzieho dobytka. Americký hamburger vznikol v štáte Ohio, odkiaľ sa potom rozšíril aj do raťazcov s rýchlym občerstvením.Býva dosť mastný, a prirodzenú chuť mäsa v ňom zabíja kečup, horčica a korenie.

 

 

Zdroj/autor: review,drom

VIDEO Hamburg
 



Zdielať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)
Štvrtok, 12. december. 2019. Meniny má Otília.

TOP VIDEO


TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa