Navštívte Rotterdamskú tržnicu: Umenie na vás bude priam padať zo stropu

2014-06-25 09:00:08 |   |    | 

Hojnosť je presné vyjadrenie množstva umenia, ktoré sa návštevníkom ponúkne pri nákupe v jednej z Rotterdamských tržníc.



Hoci tržnice po celom svete bývajú zaujímavými kúskami architektúry, zvyčajne ich ľudia navštevujú len v prípade nákupov. To isté sa však nedá povedať o Rotterdamskej tržnici, De Markthal, ktorú zo svojich očí len tak niekto nespustí. Roh hojnosti, The Horn of Plenty, ako sa nazýva umelecké dielo, ktoré zdobí jej vnútro, je vlastne obloženie vnútorných múrov tržnice pomocou špeciálnych moderných dlaždíc. Na nich sa budú premietať nadrozmerné obrazy, ktoré ulahodia očiam a navnadia aj chuťové bunky návštevníkov.

Hoci bude tržnica otvorená až v októbri, už teraz dostala vlastnú prezývku, a tou je Rotterdamská Sixtínska kaplnka. Niet divu, že sa jej ušlo takéto silné meno. Príroda, ktorá inšpirovala autora diela, Holanďana Arnoa Coenena, vyvolá silné pocity vo všetkých okoloidúcich. Obrovské vyobrazenia ovocia, zeleniny a všetkého, čo sa v tržnici predáva podčiarknu bohatosť plodov a výrobkov predávaných miestnymi na tržnici.

Farby, ktorými tržnica hrá, ale aj celý vzhľad umožnila moderná technika 3D animácie. Odborníci z oblastí fotografie a špeciálnych efektov spolupracovali, aby výsledok dosiahol čo najvyššiu kvalitu a obrázky z vysokým rozlíšením vyzerali čo najrealistickejšie. Plocha o rozlohe 3 344 metrov štvorcových je pokrytá 4 tisíckami takýchto dlaždíc. Steny stúpajúce do výšky 40 metrov poskytujú ideálny priestor na vynadívanie sa. A je naozaj na čo. 

Sám autor tvrdí, že jeho zámerom bolo vyvolať rozprávkový dojem. Vstup do tržnice má v návštevníkoch vyvolať spomienky na detstvo, akoby sa ocitli v krajine zázrakov, kde doteraz pobehuje Alica. Takýto dojem bude budiť aj sviatočná výzdoba, ktorá sa pri určitých príležitostiach, ako Veľká noc, bude meniť. Výnimočným bude aj večerné a nočné premietanie mesačnej oblohy zodpovedajúcej aktuálnej fáze Mesiaca.

Zdroj/autor: huffingtonpost.com, dailymail.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa