8 talianskych klasík, ktoré nemôžete na vašej ceste vynechať. Nechajte sa ohúriť Talianskom.

2014-07-05 10:00:00 |   |    | 

Taliansko istotne patrí k obľúbeným destináciám Slovákov. Ponúka nám totiž pestrú paletu služieb, vďaka ktorej ho môžete navštíviť v ktorúkoľvek časť roka. V lete sú to dovolenky pri mori, v zime lyžovačka, ktorá je len pár kilometrov vzdialená od príjemných morských destinácií a kedykoľvek sa môžete vybrať preskúmať aj ich mimoriadne bohatú históriu a kultúru.



1. Rím

Ak ste ešte ani raz nenavštívili toto „večné mesto“, ani sa nepúšťajte do zvyšku krajiny. Rím spĺňa všetky atribúty rušných metropol, ktoré však každému ponúknu stovky možností na využitie voľného času. Z kultúrnych pamiatok je to nepochybne Koloseum, Vatikán s jeho múzeom a ďalšími fantastickými pamiatkami, rozsiahle námestia s nádherne zdobenými budovami. Nemožno zabudnúť ani na desiatky krásnych fontán, pričom niektoré ponúkajú ochladenie v podobe pitnej vody. Potom je tu hudba- opera vám nikde na svete nebude chutiť tak ako v Taliansku. Jedlo, víno, ľudia, história, prítomnosť- to všetko tvorí dnešný Rím.

2. Florencia

Mesto úzko prepojené so životom a tvorbou slávneho Michelangela. No nielen on tam našiel svoj domov, pretože Florencia bola a je veľkou múzou pre mnohých umelcov. Tohto bohémskeho ducha si uchovala dodnes. Mesto je ozdobené viacerými slávnymi sochami. Niektoré ulice a námestia získali meno podľa známych umelcov a vrcholom prehliadky je istotne Baptistérium, ktoré je rajom pre milovníkov sochárstva.

3. Benátky

Ako stvorené pre všetkých romantikov. Najväčšiu slávu istotne zažívajú v období karnevalov. Mesto odeté do pestrých masiek a kostýmov má obrovské čaro. No niekomu takýto ruch nevyhovuje a radšej by si ich vychutnal v súkromí. V tom prípade odporúčame naplánovať návštevu na jeseň a obávať sa nemusíte ani zimy. Viete si predstaviť romantickú plavbu gondolou zasneženým mestom? Z pamiatok nevynechajte najmä Dóžov palác aj s cestičkou, ktorú odsúdenci absolvovali pred vstupom do žalára.

4. Toskánsko

Zatiaľ, čo sa zvyšok krajiny navštevuje kvôli pamiatkam, Toskánsko si drží inú prioritu. Jeho tromfy totiž ležia v rukách kuchárov a vinárov. Typická gastronómia je s nimi tak úzko spätá, že turisti sem prichádzajú práve pre nich. Po dobrom jedle a ešte lepšom pohári vína padne vhod prechádzka krásnou krajinou zdobenou dlhými lánmi viníc.

5. Ischia

Niekedy trošku zabúdaný ostrov, do ktorého sa pohodlne dostanete napríklad z Neapolu. Stačí si objednať výlet loďou a verte tomu, že nabudúce si naplánujete dovolenku práve na tomto mieste. Menšie a pokojnejšie oblasti ponúkajú atmosféru pravého starého Talianska. Jednou z jeho dominánt je Aragonský hrad, ktorý svojou hrdo pôsobiacou stavbou na skalách nad morom pripomína francúzsky Mont Saint Michele.

6. Pompeje

Keď hovoríme o pýche tejto krajiny, určite stojí za pohľad aj mesto, ktoré symbolizuje jej pád. Pompeje sú známe kvôli úplnému zničeniu po jednej z explózií sopky Vezuv. Pôvodné mesto bolo úplne pokryté lávou a tí, ktorí nestihli ujsť, tam zostali tiež pochovaní. Dnes sa návštevníci chodia pozerať na jeho pozostatky a spomenúť si na jednu z najväčších tragédií. Vy sa však nemusíte obávať a i keď Vezuv úplne nevyhasol, môžete sa pokojne aj s ďalšími tisícami turistov vybrať na vrchol a dopriať si peknú vyhliadku po okolí.

7. Selva di Val Gardena

V úvode sme spomínali lyžovačku, tak jeden z rezortov nájdete aj v Selva di Val Gardena. Táto oblasť je však ešte krajšia v lete a na jeseň. Krásne údolia, dedinky v obklopení hôr a najmä množstvo možností na turistiku sú tým pravým riešením pre vášnivých milovníkov prírody.

8. Miláno

Pokiaľ sa bavíme o Taliansku, nemožno opomenúť ani módu. Miláno je vo svete chápané ako mesto módy a davy shopoholičiek tam smerujú najmä z tohto dôvodu. Nájdete tu butiky väčšiny prestížnych a nielen domácich značiek. Okrem toho nezabúdajte ani na pozdvihnutie ducha a naplánujte si minimálne návštevu Milánskeho dómu. Ak vydržíte rok, dočkáte sa obrovskej akcie Expo 2015. Svetová výstava potrvá celý rok a predstaví všetko, čo sa spája s hlavnou témou „Uživiť planétu, energia pre život.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa