Prázdne pláže, skalnaté útvary a biele úzke domčeky. To uvidíte, keď navštívite Gargano v Taliansku.

2014-07-06 11:00:00 |   |    | 

Zabudnite na hluk a stres mesta a užite si prechádzku v tichosti zelených lesov, oddychujte na nádhernej pláži a doprajte si fantastickú dovolenku ďaleko od mesta. Ak si vyberiete jednu z krásnych plavieb na lodi, objavíte prírodné sochy, ktoré vytvorilo more a vietor v starovekej zemi. Potápajte sa v mori a nechajte sa ohromiť priezračnosťou tyrkysového mora, ktoré naráža na biele skaly obklopené zelenými lesmi.



Polostrov Gargano je približne 65 km dlhý a 40 km široký a má rozlohu 2015km2. Je to výbežok talianskej čižmy približne v strede východného pobrežia. Dovolenkovať v Gargane, to je príroda s bujnou vegetáciou a pôsobivými prírodnými scenériami. Pláže sú prevažne piesočné a sú ukončené skalnatými výbežkami a morskými jaskyňami. Borovicové háje siahajú až k azúrovému moru, voda je priezračná a priamo nabáda k potápaniu. Tunajšie starobylé mestečká sú vystavené na skalnatých útesoch a pri prechádzkach úzkymi uličkami s typickými kamennými domami na vás dýcha atmosféra starých časov. Rozmanitosť regiónu sa odráža i v jej kuchyni - čerstvo ulovené ryby a morské plody, cestoviny orecchiette, pšeničný chlieb či mozzarella.

4dôvody prečo navštíviť Gargano:

 

- raj pre milovníkov slnka a mora, windsurfingu a prírody

- rôznosť bielych útesov, širokých pláží, zlatého piesku a úžasných morských jaskýň

- rozsiahle píniové lesy, ktoré sa rozširujú od pláží až do lesov Foresta Umbra 800 metrov nad morom

-územie vnorené do histórie a folklóru  v náboženských tradíciách rybárstva a poľnohospodárskych komunít kombinovaných s úprimnou srdečnosťou a pohostinnosťou domáceho obyvateľstva

 

Gargano je zem plná uzatvorených komunít, ktoré sú stále lojálne k ich vlastným tradíciám a energickému životnému štýlu malých miest stále viazaných na obraz Gargana, ako takmer divokej a nepriateľskej zeme. Hlavnou črtou je kompletné oddelenie od Apenín a zvyšku talianskeho polostrova. Prírodnou oázou Gargana sú nádherné tisícročné lesy. Najznámejším je Národný park Foresta Umbra. Pohoria tu dosahujú od 800 do 1000 metrov. Gargano však neznamená len pohoria a lesy, no je najviac známe pre takmer 200 km dlhé pobrežie, ktoré pozostáva z piesočných pláží, píniových lesov, zátok, strmín, jaskýň a známych morských skál „faraglioni.“

 

 

Menej ako 200 000 obyvateľov žije v 17 mestách na území Gargana. K najznámejším letoviskám patrí San Menaio, Rodi, Peschici a Vieste. Na ubytovanie tu nájdete hotely, apartmány s vlastnou kuchynkou, kempingy či ubytovanie v súkromí, kde nechýba gril na terase. Pozdĺž pobrežia premáva vláčik, čo dotvára romantickú atmosféru. Pizzérie či bary priamo na pláži sú samozrejmosťou.

Rodi Garganicoje mestečko nachádzajúce sa na skalnej vyvýšenine. Historické centrum plné zaujímavých obchodíkov láka turistov na prechádzky a nákupy. Asi 3 km od mesta je časť Lido del Sole s rôznymi apartmánovými domami.

Peschici je ďalšou obľúbenou destináciou Gargana. Jedná sa o najkrajšie mestečko Gargana situovaného na skale, kde žije približne 4500 obyvateľov. Peschici je plné úzkych uličiek, malých námestí, schodov a bielych domov typických pre tento región. Z prístavu vedie 246 schodov do mesta. Do centra sa vstupuje kamennou bránou, keďže bolo mesto v minulosti skôr pevnosťou.

Obchodným a turistickým strediskom Gargana je mestečko Vieste nachádzajúce sa na skalnatom výbežku nad morom s počtom obyvateľov 14 000, ktorí žijú v typicky úzkych uličkách v bielych domoch so strmými schodmi. V meste sa nachádza množstvo kostolíkov, katedrála a hrad, no dominantou je Pizzommuno, čo je 25 metrov vysoký skalný útvar  v mori pri mestskej pláži, ktorý po stáročia vytváralo more a vietor. Nezabudnite navštíviť múzeum mušlí s impozantnou zbierkou z rôznych morí sveta. Zátoky v okolí mestečka vytvárajú zas skvelé podmienky pre windsurfing.

San Menaio je obľúbeným strediskom aj pre Slovákov, ktorí sem radi chodia. Pláž nie je až tak preplnená, piesková s pozvoľným vstupom do mora a na atraktívnosti pridáva aj vláčik, ktorý premáva popri mori. Stredisko sa nachádza medzi Peschici a Rodi. 

Výlety do okolia

Národný park Gargano  sa rozprestiera na 118 144 hektároch a zahŕňa aj štyri Tremiti ostrovy. Okružná plavba loďou okolo ostrovov s ideálnymi podmienkami na potápanie v priezračnej vode priťahuje väčšinu turistov. Výlet pozdĺž pobrežia s výhľadom na morské jaskyne s možnosťou kúpania sa a potápania je tiež veľkým lákadlom. Forestaumbra je najväčší listnatý prales, 11000 hektárov, na území Talianska. Je vyhľadávaným miestom oddychu so stáročnými exemplármi stromov, unikátnymi druhmi zvierat a rastlín. Turisti sem prichádzajú na poobedný piknik alebo si vyberú na trek jednu z trás. Ďalšou možnosťou je návšteva pútnického mesta San Giovanni Rotondo, kde žil rehoľník Padre Pio.

Ak sa rozhodnete navštíviť Gargano, tak určite ochutnajte špeciality z tejto oblasti, a to nielen miestnu pizzu či morské potvorky, ale hlavne citrónový likér Limoncello, syr Scamorza a cestoviny Orecchiette.

Zdroj/Autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa