Nórsko, Island, Škótsko, Írsko, Švajčiarsko: krásne treky severnej Európy

2014-08-05 09:00:00 |   |    | 

Letná dovolenka je tu a spolu s ňou prichádza i najlepší čas na návštevu severnejšie ležiacich krajín. Stále viac ľudí chce pritom odpočívať aktívne, fotiť si osamotené malé domčeky, pozorovať veľryby, zdolávať strmé vrchy či obdivovať nádhernú horskú panorámu. A práve preto som vybrala päť krajín: Nórsko, Island, Škótsko, Írsko a Švajčiarsko. Zdanlivo nesúrodá kombinácia, ktorá má však spoločné to hlavné – krásnu prírodu a možnosť zaujímavých trekov. Úvod bude patriť pravým severským krajom, koniec Švajčiarsku. To síce na severe už neleží, vďaka ľadovcom a horám však za chladom svojich susedov mnohokrát nezaostáva.



Nórsko- krajina fjordov

 

Keď cestujeme na sever, nemôžeme v prvom rade opomenúť Nórsko. Asi tak pred 7500 až 5000 rokmi, keď bola klíma oveľa teplejšia, tu rástli borovice a lemovali fjordy a údolia v hustých lesoch. Keďsa ochladilo, lesy zredli a stromy zostali iba v krytých údoliach, ako je Stabbursdalen. Arktická príroda, možnosť vidieť soba alebo losa vo voľnej prírode, návšteva najsevernejšie položeného pralesa sveta so storočnými borovicami, to sú niektoré z dôvodov, prečo je dovolenka v Nórsku mnohými tak obľúbená. Trek v arktickom národnom parku Stabbursdalen vás zavedie nielen do zalesneného údolia. Prevažná väčšina národného parku totiž leží vo vegetačnom pásme tundry či mrazových púští. Borovice staré až 500 rokov vás tak spolu s holými horami a otvorenými náhornými plošinami ohromia svojou drsnou krásou. K tomu prirátajte kúzelné vodopády, fjordy, rozkvitnuté lúky ďaleko od civilizácie, a vyjde vám krajina, do ktorej sa budete radi vracať.

 

Krajina ľadu a ohňa- Island

 

Zem, kde je pôda ešte horúca od pretekajúcej lávy, kde ľadový vietor preháňa vlny na jazerách a kde sa ľadové kry tyrkysovo trblietajú. Zem, kde nájdete dúhové hory a kde dážď dokáže pršať vodorovne. Zem škriatkov a rozprávok. To je Island. Nadchne vás už svojou kultúrou (kde inde nechávajú miestni oriešky pre škriatkov), ale predovšetkým zvláštnou prírodou. Pustá a nehostinná, niekedy až mesačná krajina, ktorú inde neuzriete. Odporúčam vydať sa na trek do priesmyku Fimmvörðuháls, ktorý by žiadny zájazd na Island nemal vynechať. Vyrážať budete od vodopádu Skógafoss a cesta povedie popri rieke, kde uvidíte celý zástup menších vodopádov. Cestou cez sedlo potom budete míňať notoricky známu sopku Eyjafjallajökull, uvidíte starú lávu a nezabudnete si siahnuť na horúcu zem. Ešte pred zostupom do osady Thorsmörk vás budú čakať celkom asi tri reťaze, ktoré by ste ale mali bez problémov zvládnuť. Dajte si však pozor. Znalosť správnej predpovede počasia je na Islande niekedy až životne dôležitá, rovnako overenie brodov a snehu na trati. Nezabudnite si teplé a nepremokavé oblečenie – bude sa vám hodiť.

 

Nespútaná Škótska vysočina

 

Pokiaľ sa bojíte zimy a pritom vás lákajú divoké a nespútané hory, môže byť dovolenka v Škótsku pre vás tá pravá. Hory a skvelé treky sú tu samozrejmosťou. Predovšetkým The Cobbler (884 m), presnejšie povedané Ben Arthur, má povesť jednej z najpozoruhodnejších hôr, asi vďaka svojmu tvaru a neobyčajným výhľadom. I tu je však potrebné dobre sa vybaviť a zistiť si počasie – v hmle alebo zimnom období by krok mimo chodníka mohol byť tým posledným. Pokiaľ však vystúpite až na vrchol, hora vás náležite odmení. Vrchol The Cobbler leží v oblasti jazera Loch Lomond a pohľad z neho vám ukáže južnú časť Škótskej vysočiny (Highlands), ktorá je známa ako oblasť hôr, jazier a horských údolí. I jej najvyšší vrchol asi dobre poznáte – volá sa Ben Nevis (1 343 m) a je najvyšším vrcholom ako Škótska, tak celej Veľkej Británie. No a ak je pre vás výstup na The Cobbler príliš náročný, vydajte sa na miernejšiu trasu do údolia Glen Loin – táto alternatíva vám ponúkne krásne výhľady na okolitú horskú scenériu a jazero Loch Long.

 

Írsko a jeho čaro

 

Írsku existuje jedno miesto, ktoré pri svojej návšteve nikdy nevynechám. Polostrov Dingle. Mys omývaný Atlantikom, s domčekmi obohnanými plotmi z kameňov, megalitickými pamiatkami a všadeprítomným bečaním ovečiek. A práve v tejto oblasti leží jedna z najvyšších hôr Írska: Mt. Brandon (952 m). Hora je často zahalená mrakmi, vydať sa však po starej pútnickej ceste stojí za to. Mt. Brandon je súčasťou horského hrebeňa, ktorý je asi 10 km dlhý a vznikol pôsobením ľadovca. To nakoniec uvidíte sami, až sa dostanete do ľadovcového karu. Na túru si so sebou nezabudnite zobrať plavky - pred vrcholom je malé jazierko, kde sa môžete osviežiť, poprípade sa cestou dole dá vrátiť okolo jazier. Osobne však skôr odporúčam z vrcholu pokračovať po hrebeni, naskytnú sa vám dych vyrážajúce výhľady. Výstup je pomerne náročný a tak pokiaľ chcete niečo ľahšie, iste si vyberiete – celé okolie je mimoriadne vhodné na pešiu turistiku i na bicykel. Dovolenka v Írsku má ale i iné pozitíva: hostince, írske pivo a tunajšiu kuchyňu. Určite si prejdite celý polostrov po hlavnej ceste okolo pobrežia, skúste jednu z trás Dingleway s výhľadmi na oceán a zastavte sa na skvelú rybaciu polievku v meste Dingle.

 

Alpské končiare vo Švajčiarsku

 

Ako posledné na rad prichádza Švajčiarsko. Pozoruhodná alpská krajina, ktorá je svojou nádhernou prírodou priamo preslávená. A jeden bonus navyše: zájazd do Švajčiarska je vďaka tunajším upraveným cestám vhodný i pre rodiny s deťmi. Z mnohých trás by som vám navrhla túru na Männlichen (2 230 m), odkiaľ môžete krásnou hrebeňovkou pokračovať na Kleine Scheidegg a naplno si vychutnať výhľady na vrcholy svetoznámych hôr Eiger (3 970 m), Mönch (4 107 m) a Jungfrau (4 158 m). Výhodou je tiež to, že na Männlichen  sa môžete prípadne vyviezť i lanovkou. Pokiaľ ste ale dosť fyzicky zdatní, výstup rozhodne podniknite – kopíruje lanovku a vedie zelenými alpskými lúkami a lesmi, okolo tradičných drevených chát. Z vrcholu je potom perfektný výhľad na hory i údolie Lauterbrunnen. Nech už sem dorazíte lanovkou alebo prídete po svojich, pokračovať potom budete ďalej na Kleine Scheidegg. Cesta je perfektne upravená a ponúka výhľady na „vrchol Európy“, ako Švajčiari nazývajú horu Jungfrau. Koniec koncov, až do sedla Jungfraujoch (3 454 m) sa dá dostať i miestnym vlakom a nájdete tu najvyššie položenú železničnú stanicu v Európe. Na Kleine Scheidegg si nechajte dosť času, je tu rad reštaurácií a príjemných posedení. Až budete mať výhľadov dosť, vydajte sa okolo horskej chaty Alpiglen späť do Grindelwaldu, kde ste nasadali na lanovku alebo začínali túru na Männlichen.

Autor: Hanka Dekojová, sprevádza poznávacie zájazdy cestovnej kancelárie Mundo

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.1/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa