TOP 8 najkrajších miest Fínska. V zime aj v lete objavíte krajinu s divokou tvárou

2014-12-02 08:30:00 |   |    | 

Severské krajiny v sebe ukrývajú určitú mágiu. Sú dokonalou kombináciou tajomna, magickej prírody a zaujímavej kultúry. Fínsko je podľa mnohých tou najhostinnejšou krajinou severu. Domáci obyvatelia sú znateľne milší a navyše veľmi podobní nášmu naturelu. A keď by ste náhodou nevedeli ako s nimi nadviazať rozhovor, stačí spomenúť hokej a máte o program a nového priateľa postarané. O dôvod viac vybrať sa do tejto krajiny a spoznať i týchto osem najkrajších atrakcií.



 

Alandy

 

Súbor viacerých menších ostrovov, ktoré sú fínskou provinciou, láka na typickú atmosféru vidieka. Nádherná príroda, keď vám výhľad nebudú narušovať výškové budovy a navyše okúsite to pravé pôvodné čaro tejto krajiny. Okrem tohto tromfu vám Alandy ponúknu aj niekoľko múzeí a pamiatok. Nachádza sa tam hrad, námornícke múzeum a niečo obdobné ako naše skanzeny. Ibaže vo Fínsku sa môžete pozrieť priamo na to, ako sa kedysi v tejto krajine farmárčilo a aký život viedli naši predkovia.

 

Hrad Häme

 

Tento stredoveký zámok bol vystavaný z netradičného pieskovca červeného sfarbenia. Na hrady sa takýto materiál nepoužíval tak často a vďaka tomu sa z Häme stala oku lahodiaca atrakcia. Takto vytvára totiž dokonalý kontrast oproti zeleným lúkam a sivému kamennému lemovaniu. Pôvodne plnil najmä obrannú funkciou. Neskôr v ňom zvyklo prebývať aj tunajšie panstvo a nakoniec skončil ako obrovská fínska väznica. Až v novodobých dejinách sa opäť dostal do rúk verejnosti, jednotlivé miestnosti prerobili podľa pôvodného plánu na veľké komnaty a umožnili do nich nahliadnuť aj zvedavým návštevníkom.

 

Katedrála Turku

 

Nenápadná, no predsa významná katedrála, ktorá je domovom tunajšej regionálnej cirkvi. Mimoriadne krásne sú tam najmä vianočné omše. Ich čaro milujú aj všetci Fíni a kvôli tomu sa odtiaľ opakovane vysielajú priame prenosy počas sviatkov. Pôvodne bola vystavaná iba z dreva. No počas jedného z požiarov takmer celá zhorela a tak sa domáci rozhodli na jej pozostatkoch vystavať nový chrám. Jeho polohu vymysleli navyše tak dokonale, že keď prostredníctvom sklenených tabúľ dopadá denné svetlo dnu, predvedie nádherné divadlo a dodá tomuto miestu osobitý charakter.

 

Laponsko

 

Nadnesene by sme mohli povedať, že tento kút Fínska jednoducho musíte milovať i kvôli tomu, že tam našiel svoj domov Santa Claus. Pri pohľade na úžasnú zasneženú krajinu budete mať naozaj miestami chuť, vybrať sa na pátranie tejto vymyslenej osobe. Zaručiť vám môžeme, že keď tam prídete v adventom čase, určite na nejakého Santu a jeho dielňu natrafíte. Len nevedno, či to bude naozaj ten pravý. Keď prerušíte toto nikdy nekončiace bádanie, vyberte sa preskúmať aj tunajšiu prírodu. Rovnako nádherná je tak v zime, ako aj počas leta. Určite vám odporúčame, aby ste sa po čase vrátili späť aj v tom druhom ročnom období, ako ste boli po prvýkrát, pretože táto krajina si určite takúto dvojitú návštevu zaslúži. No a zabudnúť nemožno ani na veľmi populárnu polárnu žiaru.

 

Lakeland

 

Keď ste zvedaví na Fínsko z pohľadu tých tisícich jazier, ktoré sa toľko ospevujú, potom by ste sa istotne mali vybrať do regiónu Lakeland. Práve tam nájdete oblasti, kde sa jedno jazero bude pretkávať s druhým. Naozaj nádherná príroda tu vznikla počas tisícov rokov vplyvom ľadovcov. Po niektorých jazerách je možné plaviť sa loďkou. Ideálny bude aj piknik s príjemným oddychom.

 

Rauma

 

Rauma je mesto, ktoré sa nachádza na západnom pobreží. Svoju popularitu získalo vďaka špeciálnej architektúre. Pôvodné tunajšie domy sú totiž postavené len z dreva. To je natreté do rôznych farebných odtieňov, vďaka čomu dostáva centrum zaujímavý kolorit a ponúka ďalšiu zaujímavú návštevu.

 

Hrad Olavinlinna

 

Jedinečnosť tohto hradu spočíva najmä v jeho polohe. Nachádza sa totiž priamo pri jazere a vybudovaný je na menšom ostrove. Prístup je k nemu možný iba z jedinej strany. Z tých ostatných ponúka perfektné možnosti na nádherné snímky. Pevnosť bola vystavaná v 17. storočí. Dnes sa tam nachádza múzeum a expozícia spojená s jeho dejinami.

 

Katedrála v Helsinkách

 

Biela krásavica, ktorá sa stala hrdou dominantou Helsínk. Vybudovaná bola na vyvýšenom mieste, aby pôsobila dostatočne majestátne a navyše aby tak ľudia mohli rozjímať už počas cesty k nej. Zasvätená je evanjelickej cirkvi. Postavili ju v neoklasickom štýle a posledné úpravy sa na nej robili na konci deväťdesiatych rokoch. Ročne priláka tisíce nadšených turistov.

 

Zdroj/autor: planetware.com, rhinocarhire.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.1/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa