Ako si spríjemniť čakanie na zimu. Zabávajte sa v európskych metropolách

2014-12-26 09:00:00 |   |    | 

Na rozdiel od opačnej strany sveta, v Európe vie byť počas zimy veľmi chladno. Ľudia si tak musia nájsť zábavu aj v chladnejších mesiacoch. Posvietime si na ponuku najlepšej európskej zábavy, a to nie sú len koledy, vaječný likér či teplo krbov. Sezóna festivalov nemusí byť len v teplých mesiacoch, aj počas chladnejšej časti roka nájdete magické, šialené, zábavné slávnosti plné pohody, ako aj chutného jedla.Európania vymysleli kombináciu lyžovania a večierkov, ktoré robia lyžovačku obzvlášť príjemnou.



 

Festival Horizon – Bansko, Bulharsko (7.-13. marec 2015)

 

Bansko ponúka krásu Národného parku Pirin, starobylých uličiek, kostolíkov a bohatstvo histórie. Brilantná, cenovo dostupná zimná dovolenka je plná bulharského šarmu, dobrej kvality jedál a nápojov, dych vyrážajúcich krás hôr, príjemných priateľských tvárí obyvateľov a samozrejme nepretržite vyhrávajúcej hudby.

 

Festival Up-Helly-aa - Shetlandské ostrovy, Veľká Británia (27. január 2015)

 

Ostrovy ležia medzi Škótskom a Škandináviou a boli domovom krvilačných Vikingov. Každoročne v januári sa ostrovania pozerajú do budúcnosti uctievaním si ich minulosti. Zúrivo vyzerajúci účastníci sprievodu si nasadia svoje najlepšie vikingské prilby, brnenie, kožušiny, sekery a pochodujú až k replike lode, kde spália celú loď s horiacimi fakľami. Potom vypijú veľa medoviny a nájdu si pekné dievča, s ktorým pretancujú celú noc.

 

Festival ľadových sôch – Bruggy, Belgicko (21. november 2014- 4. január 2015)

 

Stredoveké mesto má tajuplné čaro v ktoromkoľvek ročnom období, no v čase Vianoc je tu všetko akési hmlisté a zároveň romantické. Festival sa stal ďalšou úžasnou vianočnou tradíciou mesta. Sochy prinášajú magický svet snehu, ľadusvetla na námestí pred vlakovou stanicou. Stovky ton ľadu a snehu sa sekajú, tvarujú a leštia do úžasne detailných postáv, ktoré obdivujú celé rodiny, ktoré sem prichádzajú. Nachádza sa len pár minút od vianočných trhov mesta a klziska. Nezabudnite sa dobre obliecť.

 

Festival svetla – Amsterdam, Holandsko (27. november 2014 – 18. január 2015)

 

Amsterdam je zvláštne a farebné mesto aj bez extra osvetlení vrhaných na budovy, mosty a pamiatky počas zimného festivalu svetla. Najlepší umelci svetla z Holandska a zahraničia rozsvietia mestské kanály s ich nápadmi. Každú noc tak môžu turisti a obyvatelia mesta obdivovať nádherné osvetlenie pozdĺž rieky Amstel, ako aj popri kanáloch starej časti mesta.Nechajte sa zlákať na prehliadku peši alebo na jednej z vysvietených lodí. Tiež môžete navštíviť niekoľko nádherne vysvietených budov pri kanáloch.

 

Ľadové medvede – Holandsko

 

Ponorenie sa do studeného mora priťahuje tisícky statočných respektíve bláznivých otužilcov asi v 80 prímorských rezortoch pobrežia Holandska. Najznámejšie je v Scheveningen, kde skáče do ľadovej vody asi 36 000 účastníkov.

 

Výstava ľadových sôch – Zwolle, Holandsko (6. december 2014– 25. január 2015)

 

Približne hodina cesty od Amsterdamu je jedna z najväčších a najpreslávenejších výstav ľadových sôch v meste Zwolle. Tohtoročná téma bude „svet v pohybe“, takže uvidíte sochy v tvare áut, vlakov, lietadiel, lodí a mnoho ďalších. No a kde sa tu ubytovať? V ľadovom hoteli samozrejme, kde hostia spia v izbách vytvorených zo snehu a ľadu, no a krásny výhľad z okna budete mať na nádherné ľadové sochy istý.

 

Festival klasickej hudby – Salzburg, Rakúsko (23. januára – 2. marca)

 

Namierte si to do Rakúska pre celkom iný zážitok, a to konkrétne do mesta Salzburg. Aj tu sa vám naskytne mesto zakryté snehom, no určite vás bude hriať pri počúvaní hudby, keďže  sa tu uskutočňuje festival klasickej hudby pri príležitosti osláv narodenín skladateľa Mozarta.

 

Citrónový festival – Menton, Francúzsko (14. február 2015– 4. marec 2015)

 

No ak máte už snehu dosť, tak ho vymeňte za pomarančecitróny na jedinečnom festivale v meste Menton na Francúzskej riviére. Každoročne tu príde približne 200 000 návštevníkov, ktorí tu obdivujú 10 metrov vysoké neuveriteľné kreácie z približne 145 ton citrusových plodov.

 

Karneval – rozličné mestá Európy (február)

 

Ak ste kdekoľvek v Európe vo februári, je pravdepodobné, že narazíte na karnevalové „vylomeniny“. Ide o obdobie ovplyvnené katolizmom, kedy zavládne obžerstvo, pitiebláznivé správanie ešte pred začatím pôstu. No dá sa považovať aj za akési pohanské vyháňanie zimnej ponorkovej choroby. Ak chcete zažiť karneval plný pitia, tak si to namierte do Bavorska. Pre najozdobenejšie kostýmy a masky zamierte do Benátok na celonočnú maškarádu. Ak chcete zažiť niečo nezvyčajné, tak navštívte Ivrea v Taliansku, kde sa mešťania obliekajú do stredovekých kostýmov a z nejakého dôvodu sa obhadzujú pomarančmi.

V meste Nice (Francúzsko) je jeden z najstarších karnevalov, ktorý sa datuje do roku 1294 a je najznámejší spolu s karnevalom v Riu a v Benátkach. Od 13. februára do 4. marca 2015 to bude v meste plné hudobných predstavení pod holým nebom, obrovských dekorácií a bohatou kvetinovou výzdobou. No a na záver netreba zabudnúť na jeden z najväčších karnevalov v Európe, a to ten v gréckom meste Patras. Oslavy začínajú 9. februára až trvajú do 3. marca. Celé sa to začína bálom, potom nasledujú sprievody, hľadanie pokladov, detský karneval až to vrcholí hudobnými a tanečnými vystúpeniami a zapálením repliky kráľa karnevalu.

 

Vianočné trhy – rôzne mestá (november-december)

 

Nie je mnoho miest na svete, kde je cítiť vianočnú atmosféru tak ako na vianočných trhoch, kde sa môžete potulovať pomedzi stánky pri padajúcich snehových vločkách. Počúvanie vianočných kolied a zmývanie chuti po pečených gaštanov šálkou vianočného vína či punču – to všetko patrí k atmosfére vianočných trhov. Väčšina miest Európy má svoj vianočný trh, no k najlepším patrí určite Mníchov, Drážďany, Kodaň, Praha, Štrasburg, Brusel a Londýn. Najstarším je ten vo Viedni - 700 rokov starý, Kolín nad Rýnom má zase ten najväčším, no a dánske mesto Valkenburg má svoj trh vo vnútri jaskynného labyrintu.

 

Zdroj/autor: forbes.com, junkee.com, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa