8 najlepších európskych miest pre pozorovanie divokých zvierat

2015-03-09 12:00:00 |   |    | 

Keďže je Európa pomerne malá a osídlená, len ťažko sa tu stretneme s miestami, ktoré by sme naozaj mohli označiť za divoké a nespútané. Podobne to bude aj so zverou. Ak chceme sledovať niektoré divoké druhy v ich prirodzených podmienkach, musíme sa vydať veľmi ďaleko, prípadne veľmi dlho hľadať. Avšak aj tu sa ešte stále nájdu miesta, ktoré sú ideálne práve na toto. Sledovanie divokej prírody a jej obyvateľov v stave, v akom bola ešte pred našim zásahom. Pozrite si s nami miesta, kam človek ešte riadne nezasiahol a kde môžeme sledovať prírodu v jej nespútanej podobe.



 

Divoké prasa – Nemecko

 

Možno nejde o najobľúbenejšieho tvora, ale i tak je divoké prasa veľmi zaujímavým kúskom. Kým si od  neho budete držať odstup, nemalo by sa vám nič stať a budete mať možnosť pozorovať divoké zviera priamo v jeho prostredí. Za týmto účelom môžete navštíviť oblasť medzi Dunajom a Mohanom.

 

Kosatky – Španielsko

 

Pri návšteve Andalúzie si môžete taktiež naplánovať sledovanie kosatiek a iných veľkých morských tvorov. Každoročne sem prichádzajú, a tak majú turisti skvelú príležitosť sledovať týchto obrov ako lovia v oceáne pri Gibraltárskom prielive.

 

Los – Švédsko

 

Švédsko je jednou z krajín, ktoré majú najvyšší počet týchto divoko-žijúcich zvierat. Ich krásu a majestátnosť budete môcť sledovať a pomocou sprievodcov sa naučíte, ako ich stopovať a napodobňovať ich volanie.

 

Obojživelníky a plazy – Portugalsko

 

Len kúsok na juh od Lisabonu sa nachádzajú oblasti priam ideálne pre život týchto malých tvorov. Či už žaby, jašteričky, alebo hady, všetko nájdete pokope práve tu. Navyše ak vás obojživelníky budú nudiť, máte stále možnosť pozorovať vtáky, alebo zájsť na more, kde žijú delfíny a iné morské zvieratá.

 

Motýle – Chorvátsko

 

Krásne, farebné a ladné sú motýle, ktoré môžete pozorovať v obľúbenom Chorvátsku. Špeciálne si môžete zájsť na Plitvické jazerá, do Národného parku Paklenica alebo do pohoria Velebit. Všade vás očaria nežné pohyby krídiel, týchto úžasných tvorov.

 

Zubor – Poľsko

 

Týchto krásnych zvierat už v Európe zostáva len zopár, a preto je ich pozorovanie o to zaujímavejšie. Vyberte sa napríklad na cyklotúru lesom Bialowieza, kde zubry voľne žijú. Je to jedno z posledných takých miest v Európe.

 

Korytnačky – Azorské ostrovy

 

Na Azorských ostrovoch údajne nájdete až 5 zo 7 svetových druhov korytnačiek. Hniezdia tu, takže je možné ich pozorovať počas migrácie. Navyše na takomto výlete môžete pozorovať aj delfínyveľryby. Všetko v jednom.

 

Slovensko

 

Na Slovensku máme prekrásnu prírodu, v ktorej ešte stále žijú divoké zvieratá. Jedná sa hlavne o chránené oblasti, no niektoré stretnete aj na obyčajných cestách. Hoci tu nemáme spoločnosti, ktoré by špeciálne ponúkali pozorovanie divokých zvierat, máme takmer všetky z horevymenových druhov. Okrem morských tvorov, tak u nás môžeme pozorovať vlkov, medvede, svište, divoké prasatá, kamzíkov a mnohé iné. Stačí len výjsť do lesov a hôr a otvoriť poriadne oči.

Zdroj/autor: theguardian.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa