Dovolenka vo Francúzsku: turistika, relaxácia i výborná kuchyňa

2015-03-27 08:00:00 |   |    | 

Snáď každého z nás začne na jar prepadať túžba zbaliť kufre a letieť niekam veľmi ďaleko. V dnešnej dobe dostupných leteniek to ostatne ani nie je taký problém. Za nesmierne krásnou prírodou, relaxáciou a aktívnym odpočinkom sa často ani nemusíte vydávať niekam ďaleko.



 

Do Francúzska je to len kúsok, a napriek možnej námietke, že Eiffelovu vežu už poznáte a slimáky a žaby neznášate, krajina galského kohúta sa pýši množstvom iných zaujímavých možností. Tak schválne: Alpy, lyžovanie, letná turistika, ochutnávanie jedinečných gurmánskych špecialít, pamiatkami prekypujúci Paríž … tvorí len malý výber toho, prečo si práve dovolenku vo Francúzsku nenechajte ujsť. 

 

Dovolenka v Paríži

 

Pre mnohých ľudí je práve ona prvým zoznámením sa s touto frankofónnou krajinou. Okrem všetkého, o čom sa píše, zájdite na prechádzku do zaujímavého parku v Monceau, navštívte kabaret La Belleepogue, zavítajte do Latinskej štvrte na vynikajúce syrové fondue a pokiaľ ste žena, okolo chýrneho Place de Clichy nakúpte erotickú bielizeň, ktorá poteší vás i vášho partnera. ;-) Nie je pritom ani nutné sa na cestu vydávať v lete, naopak. Paríž si najviac užijete buď na jar, alebo na jeseň – keď sa lístie farbí do hneda a turistov razantne ubúda. Práve preto sem rad českých CK organizuje eurovíkendy práve v túto dobu.

Pokiaľ vás mesto nad Seinou nezaujalo, či máte jeho prehliadku už za sebou, otvára sa pred vami celá škála ďalších možností.  Nesmierne populárna je turistika, ako som sa už zmienila na začiatku, a to ako zimná, tak i letná. Počas zimného obdobia sa môžete vydať do Francúzska na lyže a zo stredísk si môžete vyberať už len podľa vlastnej chute. Osobne môžem odporučiť Tignes, Chamrousse či nevšedné Avoriaz. Takmer povinnosťou je tiež nakúpiť miestne vynikajúce syry, salámy a ochutnať alpské špeciality, ako je raclette alebo mäsový špíz brochette. Turistika v lete je potom každopádne kapitolou, ktorú nesmieme vynechať. Môžete navštíviť sopečnú krajinu v Auvergne, vydať sa na dvojtýždňový trek GR20 na Korzike (ten je považovaný za jeden z najkrajších v Európe), prípadne doputovať až na hranice so Španielskom, kde sa týči majestátny horský masív – Pyreneje.

 

 

Pyreneje by som odporučila tým, ktorí majú radi pohyb, hory a aktívnu dovolenku. Môžete tu síce namietať, že behom poznávania Pyrenejí navštívite miesta skôr španielske, cestou vás však čaká i francúzska časť a zvyšok už je pre vás viac menej obohatením z hľadiska poznávania i inej než francúzskej kultúry. A keď sa to tak vezme, môžete vlastne vystúpiť presne na pomedzie oboch štátov - na Rolandovu bránu (skalný prielom), ktorý podľa legendy vytvoril seknutím meča rytier Roland, keď sa snažil vyhnúť zajatiu. Cestou môžete navštíviť úchvatné dedinky ako Benasque, nocovať v horách, prechádzať okolo krištáľových jazier a pochutnávať si na výnimočnej španielskej kuchyni … Tiež milujete jamón serrano (sušená šunka), korenené klobásky alebo známe jednohubky tapas, podávané k pitiu?

Ďalšou alternatívou potom môže byť dovolenka v Bretónsku. O tomto kraji sa vlastne všeobecne vraví, že je tak trochu iným Francúzskom. Oblasť s keltskou tradíciou, hudobnými festivalmi, ustricovými sviatkami a farebnými žulovými útvarmi na pobreží. Vašej pozornosti nesmú uniknúť sladké palacinky crêpes a slané varianty galettes, najlepšie sprevádzané jablčným cidrom. Z miest odporúčam predovšetkým Vannes, má krásne hradby a kvetinové záhrady, St-Malo, kde nakúpite skvelé bretónske sušienky vo všetkých podobách, a potom bezpochyby Mont Saint-Michel. Nechajte si tu ale dostatok času, okrem samotného kláštora je úžasné sa túlať i uličkami pod ním. Z prechádzok nevynechajte mys Fréhel, odvďačí sa vám úžasnými výhľadmi na oceán a samotné Pobrežie ružovej žuly, oblasť tak krásnu, že ju ani netreba predstavovať. Možno jediným negatívom pre vás môže byť počasie, nie je tu všeobecne totiž tak slnečno ako na juhu krajiny, i keď práve to dáva tomuto mystickému kraju zvláštny ráz.

 

Kam sa teda vydať vo Francúzsku za slniečkom?

 

Takmer kamkoľvek. Ako som už spomínala, vydať sa môžete na Korziku, Azúrové pobrežie alebo vás možno, podobne ako mňa, nadchne dovolenka v Provensálsku. Skvelé je zamieriť priamo na trhy v Aix-en-Provence a nakúpiť na ochutnanie olivy a kvalitný olivový olej. Miestne trhy sú totiž ospevované celkom oprávnene. Už nejedného cestovateľa okúzlili drevené stoly plné farebných kvetín, ošatky naplnené voňajúcim korením a plno ďalších provensálskych dobrôt. Z miest je pekný rybársky prístav Cassis a snáď nikdy nesklame tiež mesto Orange so svojím divadlom a víťazným oblúkom. Pokiaľ však máte radšej prírodu, vydajte sa rovno do Camargue, oblasti plnej plameniakov, býkov a divokých koní. A ak vlastníte kvalitný objektív, môžete zachytiť vskutku jedinečné okamžiky. Čo takto výlet za západom slnka?

Autor: Hanka Dekojová, CK Mundo

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Hanka Dekojová

Hodnotenie článku:
2.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa