8 belgických miest, ktoré vám poodhalia skutočnú krásu krajiny

2015-08-25 08:00:00 |   |    | 

Belgicko je ideálnym miestom pre poznávacie pobyty. Na jeho území nájdete množstvo krásnych historických miest, ale aj zaujímavých pamiatok, ktoré vám zaberú plány hneď na niekoľko dovoleniek. Do vášho zoznamu vám preto dnes pridáme osem zaujímavostí mimo Bruselu, ktoré by počas cestovania nemali ujsť vašej pozornosti.



 

Bruggy

 

Podľa mnohých je to najcharizmatickejšie mesto v Belgicku. V meste je viacero kanálov, vďaka čomu si vyslúžilo aj prezývku „belgické Benátky“. Historické centrum má pôvodné stredoveké budovy. Práve tie sú najväčším lákadlom, pretože dávajú týmto uličkám nádhernú atmosféru. Paradoxne boli Bruggy v minulosti najchudobnejšou časťou tejto krajiny. Práve kvôli tomu sa tam neinvestovalo do renovácií a uchovalo sa toho veľa z pôvodného koloritu. Nenechajte si ujsť vyhliadku z veže na hlavnom námestí. Istotne navštívte aj večerné podniky v centre, ktoré majú veľmi priateľskú atmosféru.

 

Leuven

 

Ak by sme mali opäť skĺznuť k porovnávaniu, tak Leuven veľmi pripomína anglický Oxford. Taktiež je to staré mestečko s univerzitou, ktoré v plnej miere žije životom okolo nej. Až tretinu obyvateľov totiž tvoria študenti. Tunajšia Katolícka univerzita je najstaršou vysokou školou tohto druhu na svete. Pozostáva z niekoľkých historických budov, ktoré sú obľúbeným centrom pozornosti návštevníkov. Veľmi obľúbená je aj majestátna radnica s detailným zdobením a vežičkami. V jej blízkosti sa nachádza aj veľká gotická katedrála.

 

Gravensteen

 

Stredoveký hrad s mohutnými múrmi nemá za sebou šťastné obdobia. Keď z neho odišli poslední obyvatelia, začal chátrať. Aby ho úplne nezničili, rozhodli sa tam urobiť aspoň väzenie, ktoré neskôr pretransformovali na fabriku. Keď budove opäť hrozil neblahý osud, rozhodli sa ju predstavitelia mesta odkúpiť a premeniť na múzeum, aby tak zostala pamiatkou aj pre ďalšie generácie. Kvôli temným interiérom poznačeným najmä väzenským obdobím sa tam rozhodli dať nakoniec priestor múzeu tortúry. I keď by ste nemali chuť na takúto prehliadku, hrad stojí za prezretie aspoň z vonkajšej strany a následne sa môžete vybrať na príjemnú prechádzku mestom.

 

Antverpy

 

V osemdesiatych rokoch sa stalo mestom módy a dizajnu a tento status si prístavné Antverpy nesú až dodnes. V jeho centre sa nachádza mnoho gotických stavieb, ktoré sú magnetom pre turistov. Pokiaľ tam prídete vlakom, budete sa nachádzať v jedenej z hlavných dominánt. Železničná stanica patrí nielen medzi najstaršie, ale aj najkrajšie v celej Európe. Pozvoľna sa môžete presunúť do centra, kde by ste mali sústrediť pozornosť na Katedrálu Panny Márie, ktorá púta svoju pozornosť majestátnosťou a precíznym spracovaním gotického štýlu. Pozrieť by ste si mali aj jednu z najväčších európskych ZOO a navštíviť by ste mali aj renesančnú radnicu.

 

Waterloo

 

V európskych dejinách je to miesto s mimoriadne dôležitou úlohou. Práve tam totiž Napoleon konečne kapituloval a vďaka tejto bitke bola ukončená dlhotrvajúca vojna. Pôvodne sa tam nachádzali iba polia na pestovanie. Na kopčeku však neskôr vznikla socha leva, ktorá má pripomínať tento dôležitý moment. Z nej je navyše vynikajúci výhľad na krajinu. Navštíviť ho môžete teda i z tohto dôvodu.

 

Hrady Veves a Annevoie

 

Tieto hrady sa nachádzajú len pol hodiny cesty autom od seba. Sú akoby malou spomienkou na Francúzsko. Zatiaľ čo Veves je ešte stále obývané pôvodnými obyvateľmi, Annevoie ponúka dlhšiu návštevu pre turistov. Predovšetkým sú to vnútorné výstavy, ktoré sú rozdelené do troch hlavných častí. A potom je to obrovský park, ktorý sa nachádza priamo pri ňom a prináša skvelé miesto na oddych a možno i malý piknik.

 

Tournai

 

Ďalšie z veľmi cenných historických miest. Jeho tri hlavné turistické atrakcie sú sústredené v centre a sú na dosah i chôdzou. V prvom rade je to veľká katedrála, ktorá bola inšpirovaná a postavená v podobnom štýle ako parížska Notre Dame. V jej blízkosti sa nachádza vysoká strážna veža, ktorá slúži na vyhliadkové účely. V Belgicku ich nájdete v každom väčšom meste a táto je najstaršia z nich. No a potom je to veľké námestie, ktoré je bohatou zmesou stavebných štýlov. V minulosti slúžilo ako centrum veľkého trhoviska. Dnes hostí rôzne podujatia a slúži na stretávanie tunajších obyvateľov.

 

Údolie rieky Meuse

 

Ide o jednu z najkrajších častí Belgicka, najmä čo sa okolitej prírody týka. Jednotlivé mestečká a dediny sú rozložené popri rieke, ktorá má v pozadí vysoké skalné masívy. Vďaka tomu z istého uhlu pohľadu tieto domčeky vyzerajú, ako keby vyrastali priamo z kameňa. Je to mimoriadne fotogenická oblasť, ktorá je bohatá aj na kultúrne pamiatky. Tie môžete spojiť s menšími túrami v prírode a užiť si tak skvelú dovolenku.

Zdroj/autor: roughguides.com, expatica.com, lonelyplanet.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.7/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa