TOP 8 turistických miest v Holandsku: Obíďte Amsterdam a vyskúšajte niečo nové

2015-10-24 07:00:00 |   |    | 

Kroky zvedavých našincov väčšinou skončia v Amsterdame. Hlavné mesto Holandska im nepochybne ponúkne mnoho možností na využitie voľného času. Keď však budete mať trošku viac času, určite sa vyberte i do odľahlejších kútov tejto krajiny. Či ide o históriu, alebo o prírodné krásy, vždy vás nadchne niečím zaujímavým a prinesie vám nové cestovateľské prekvapenia.



 

Veterné mlyny, Kinderdijk

 

Holandsko je i známou krajinou veterných mlynov. Po ich území ich preto nájdete systematicky rozložené stovky. Niektoré z nich sú však výnimočné a patria medzi historické skvosty národného dedičstva. Takéto zaujímavé stavby nájdete aj v okolí Kinderdijk. Miestne mlyny pochádzajú zo začiatku 18. storočia a sú najstaršími stavbami tohto druhu v Holandsku. V čase od apríla do konca októbra sú prístupné verejnosti. Návštevníci sa môžu pozrieť na systém ich fungovania a bližšie sa tak zoznámiť s touto zaujímavou históriou.

 

Kanály v Leiden

 

Pri návšteve Amsterdamu by malo byť povinnou jazdou plaviť sa ich charakteristickými kanálmi. O niečo krajší zážitok však na vás čaká v Leiden. Toto historické mestečko, ktoré je rodným mestom Rembrandta a domovom najstaršej univerzity v krajine, sa taktiež môže pochváliť takýmito kanálmi. Tunajšie sú však malebnejšie, menšie a vďaka pestrej okolitej architektúre i zaujímavejšie.

Leiden niekedy nazývajú aj dvojičkou Oxfordu, pretože má veľmi podobný charakter a blízku architektúru.

 

Národný park Hoge Veluwe

 

Jedna z najkrajších prírodných chránených lokalít v Holandsku. V parku nájdete takú všehochuť z prírodných krás. Nachádzajú sa tam viaceré vzácne druhy živočíchov, ktoré žijú voľne v prírode. Samozrejmosťou sú rôzne kvety a dreviny, krásne lúky, nájdete tam stromové aleje, ale aj piesočné duny. Skvelá prechádzka, ktorá je podporená možnosťou prenajať si bezplatný bicykel a prejsť si park aj týmto spôsobom. Ideálny priestor pre relax a zblíženie sa s prírodou.

 

Záhrady Keukenhof

 

V Európe sú Keukenhof záhrady najväčšou botanickou záhradou. Nachádza sa tam neuveriteľných 7 miliónov kvetov. Medzi nimi pochopiteľne prevažujú najmä tulipány. Momentálne ich je tam vyše 700 druhov. Práve v tejto záhrade pracujú aj na ich neustálom šľachtení a prinášaní nových zvláštnych typov. Táto atrakcia je hotovou pastvou pre oči a chytí za srdce i tých, pre ktorých nie sú kvety tak veľkým lákadlom. Jednotlivé časti záhrad sú tematicky ladené. Rastliny sú pestované v rôznych obrazcoch a vzoroch. V záhrade sa nachádzajú aj relaxačné zóny s občerstvením.

 

Múzeum Anny Frankovej, Amsterdam

 

Príbeh tohto mladého dievčaťa skutočne pohol svetom. Židovské dievča opisuje krutosti 2. svetovej vojny a strach, ktorý so sebou prinášala. Životopisný príbeh sa odohráva práve v Amsterdame, kde Anna písala v jednom z domov svoj slávny denník. Dnes v tejto budove sídli múzeum, ktoré mapuje jej krátky život, ale je zároveň aj spomienkou na tisíce mŕtvych Židov, ktorý zomreli počas tohto ťažkého obdobia.

 

Ostrovy Frisian

 

V tomto prípade sa vraciame späť k prírodným zaujímavostiam. Na severe krajiny nájdete súbor päťdesiatich menších a väčších ostrovov na severe krajiny. Tie sú vzájomne prepojené a ich unikátnosť spočíva v tom, že niektoré z nich nespája more. Môžete sa pokojne poprechádzať po bahenno-piesočnatých plážach a dostať sa tak k ďalšiemu z ostrovov. Niektoré z nich sú stále neobývané a ponúkajú jeden z najpokojnejších kútov Európy. Nájdete tam taktiež skvelé miesto na pozorovanie vtákov a morských živočíchov.

 

Valkenburg

 

Pod označením Valkenburg môžete spoznať viacero menších mestečiek spojených do väčšieho celku. Všetky z nich spája bohatá história a s tým i bohaté zastúpenie pamiatok. Nachádza sa tam viacero kaštieľov a hradov, z ktorých je časť sprístupnená. Taktiež si môžete pozrieť ruiny najvýznamnejšieho hradu, ktorý kedysi plnil aj obranné úlohy. Okrem nich si obzriete aj sympatický starší kostolík, rímske katakomby a taktiež nemožno zabudnúť na krásnu prírodu v okolí, kde si následne môžete pokojne oddýchnuť.

 

Syrové trhy v Alkmaar

 

Túto jedinečnosť by ste si istotne nemali nechať ujsť. V holandskom Alkmaare a nachádza jeden z najvýznamnejších syrových trhov. Do centra mesta prinesú farmári tie najlepšie syry, aké sa im podarilo vyrobiť. Následne prídu záujemcovia, ktorí si ich dražia a handrkujú sa, komu pripadnú najlepšie kúsky. Veľké divadlo, ktoré k sebe pritiahne nielen milovníkov syrov. Vidieť celé námestie pokryté veľkými kusmi syra je naozaj zaujímavý pocit.

 

Zdroj/autor: touropia.com, planetware.com, travelway.me, expatica.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa