Anglicko to nie je len Londýn, precestujte napríklad aj Wales a jeho divokú krajinu

2015-11-04 08:00:00 |   |    | 

Wales je trošku neprávom zabudnutým krajom anglického ostrova. Cestovatelia väčšinou obdivujú Škótsko alebo krásy Anglicka, no na Wales dôjde reč len málokedy. Pritom svojou nádhernou prírodou môže smelo konkurovať všetkým svojim susedom. Preto keď sa nabudúce vyberiete na dovolenku do týchto končín, istotne nezabudnite navštíviť aj túto nádhernú krajinu.



 

Snowdonia

 

To, čo je pre Škótsko Škótska vysočina, je pre Wales Snowdonia. Nádherný národný park, ktorý patrí medzi najväčšie pýchy krajiny. Môžete sa tam vybrať v ktorékoľvek ročné obdobie, vždy vám prinesie nové zážitky, na ktoré nikdy nezabudnete. Ide o tú správnu zmes nedotknutej divočiny a lokalít s úžasným výhľadom. Ideálna je najmä na pešiu turistiku, ponúka niekoľko turistických chodníčkov rôznej náročnosti, ale aj ľahké vychádzkové trasy. Najvyšším bodom tohto parku je vrch Snowdon, ktorý môžete zdolať aj pomocou tunajšej obdoby zubačky. I so slabšou kondíciou si tak vždy doprajete úžasný výhľad. Počas hlavnej sezóny sa môžete previesť aj pomocou parného vlaku, ktorý ponúka o to krajší zážitok.

 

Mestské hradby a hrad v Conwy

 

Obranné hradby mesta Conwy vznikli v 13. storočí a už vtedy budili pred nájazdmi nepriateľov veľký rešpekt. V súčasnosti sa pokladajú za najvýznamnejšiu pamiatku tohto druhu v Európe. Masívne steny zostali takmer neporušené, stále sa na nich nachádza 21 strážnych veží a podľa odborníkov sú v dokonalej kondícii a vďaka tomu patria k mimoriadne dôležitým atrakciám celého ostrova. Z hradieb je zároveň výborný výhľad na celé mesto a tie postupne prechádzajú aj v tunajší hrad, ktorý pochádza z rovnakého obdobia. Pôvodne slúžil najmä ako obydlie pre vojakov a strážcov mesta.

 

Národný park Brecon Beacons

 

Z turistického hľadiska ide o najzaujímavejší región, ktorý sa nachádza na juhu krajiny. Hlavným magnetom sú malé divoké poníky, ktoré tam žijú voľne v prírode. Napriek tomu sú často veľmi priateľské a pre cestovateľov patria k najatraktívnejším zážitkom. V národnom parku nájdete menej lesov, no o to viac fantastických vyhliadok. Končiare nie sú vysoké a vhodné sú aj na nenáročnú turistiku. Tento terén je výborný aj pre cvičenia vojakov, takže anglická armáda často využíva vybrané lokality na rôzne tréningy. Treba preto dávať pozor na to, do akej oblasti sa vyberiete a riadiť sa príslušnými oznamami.

 

Hrad Caernarfon

 

Veľmi smelý projekt, ktorý však nebol nikdy úplne dokončený. I tento hrad vznikol ako súčasť hradieb a postupne ho vybudovali na majestátnu stredovekú pevnosť. Jeho dokončenie do obývateľnej podoby trvalo neuveriteľných 37 rokov, no pôvodné plány neboli ani vtedy naplnené. V súčasných dejinách chceli dokončiť jeho obnovu, no tá ešte stále nie je úplná. Najmä interiér je skromnejší a preto najväčší záujem láka práve nádvoriami a nádherným výhľadom vďaka skvelej polohe. Vo Walese zastáva tento hrad významnú úlohu, pretože často hostil i návštevy kráľovskej rodiny. V súčasnosti slúži i ako kráľovské mušketierske múzeum.

 

Doctor Who Experience

 

Dnes už kultový anglický seriál si vyslúžil vo Walese aj svoje vlastné múzeum. V Anglicku bolo niekoľko výstav, ktoré však boli vždy len dočasného charakteru. Svojho jediného permanentného múzea sa tak táto televízna legenda dočkala až v Cardiffe. Výstava bola po prvýkrát otvorená v roku 2005 a odvtedy sa dočkala aj jednej kompletnej prestavby. V jej blízkosti sa nachádzajú aj štúdiá, kde sa tento seriál pripravuje. V jednotlivých miestnostiach preto nájdete množstvo autentických predmetov z natáčania a pre fanúšikov seriálu sa stalo toto múzeum nevyhnutnou zastávkou počas ich dovoleniek.

 

Zlaňovanie Bangor

 

Vychutnať si nádhernú prírodu z vtáčej perspektívy, vyskúšať si hranice vašich možností a trošku si zdvihnúť hladinu adrenalínu. Presne to ponúka zlaňovací park v nádhernej lokalite Bangor. Na lane sa tam budete spúšťať cez úžasné rokliny a ponúkne sa vám zároveň neuveriteľne nádherný výhľad. Táto dráha je zároveň najdlhšou zlaňovacou dráhou v Európe. Okrem toho vám ponúkajú aj rôzne lanové atrakcie napríklad formou prechodu jaskyňami a podobné adrenalínové zábavky.

 

Anglesey

 

Keď máte radi typický vidiecky štýl, tak vás istotne zláka táto časť Walesu. Ide o lokalitu pozostávajúcu zväčša z malých rybárskych dediniek. Nachádzajú sa tam viaceré tradičné reštaurácie a mnoho nádherných vychádzkových chodníkov. Tento kraj sa prezýva i krajom majákov, pretože popri pobreží leží mnoho historických cenných budov tohto typu. Spolu s prímorskou atmosférou vytvára nádherný kolorit a po Snowdonii je to druhá najkrajšia časť tejto bolasti.

 

Pembrokeshire Coast National Park

 

Tento národný park je výnimočný tým, že sa nachádza priamo pri pobreží. Vďaka tomu je obľúbeným cieľom najmä pri dovolenkách oddychového typu. Ponúka totiž dokonalú zmes toho, čo si môžete užiť pri mori. Istá časť pláži je piesočná a za dobrého počasia vhodná na opaľovanie a kúpanie. No nachádzajú sa tam aj vysoké skalnaté bralá a taktiež fantastické lokality na kajakovanie.

 

Zdroj/autor: snowdoniarailway.co.uk, planetware.com, walesonline.co.uk, wowtravel.me, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa