Cliffs of Moher – Pamiatka, ktorá to vyhráva u väčšiny turistov v Írsku

2015-12-16 08:00:00 |   |    | 

Rock of Cashel a Cliffs of Moher sú dve hlavné atrakcie v Írsku, ktoré sa bijú o prvenstvo medzi tunajšími cestovateľmi. Napriek tomu, že v prvom prípade ide o významnú historickú pamiatku a v druhom o nádhernú prírodnú atrakciu, stále sa medzi odborníkmi porovnávajú a hľadajú plusové body oboch z nich. Dnes vám teda predstavíme jedného z týchto krásavcov. Cliffs of Moher a celé západné pobrežie sú lahôdkou pre oči každého turistu.



 

Známe aj z Harryho Pottera

 

Tieto útesy patria k najvyšším v Írsku. Ich výška dosahuje v najvyššom bode až 214 metrov. Ten sa nachádza pri vyhliadkovej veži O`Brien, v ktorej sa nachádza aj malý obchodík. Úžasné pobrežie vás už na prvý pohľad dostane svojou divokosťou. Nádherná príroda vám v prvom momente dá pocítiť akí ste malí a prečo by ste sa mali pred ňou vždy pokloniť. Popri Cliffoch sa môžete prejsť po dlhšej prechádzkovej trase. Nebuďte prekvapení, ak cestou stretnete viacero ľudí ležiacich na okraji útesov. Kvôli mimoriadne silnému vetru, ktorý tam panuje i za nádherných slnečných dní, sa nemôžete pohybovať po ich okrajoch a musíte si pohľad dole vychutnať z tejto perspektívy. Cliffs of Moher sa objavili aj v jednej z častí Harryho Pottera, keď šiel hlavný hrdina spolu s Dumbledorom zničiť tajomný predmet horcrux. Za dobrého počasia je možné vidieť aj blízke Aranské ostrovy.

 

Nezabudnite ani na centrum

 

Pri Cliffs of Moher sa nachádza aj turistické centrum s kaviarňou a malou prehliadkou. Tam si môžete pozrieť všetky dôležité informácie o živých aj neživých obyvateľoch. Súčasťou je aj krátke video, ktoré vás prevedie ponad túto nádhernú oblasť a ukáže vám ju z vtáčej perspektívy. Ak sa do tejto oblasti dopravíte sami a nie s organizovanou skupinou, istotne si nenechajte ujsť ani príležitosť pozrieť si tunajšie dedinky. Romantické samoty s krásnymi kamennými plotmi a typickými domčekmi so slamenými strechami patria medzi veľké tromfy tejto krajiny.

 

Navštívte aj ďalší zelený raj - Fearské ostrovy.

 

Stále veselé mestečko Doolin

 

Jednou z takýchto oblastí je i malé mestečko Doolin, ktoré je známe rybolovom. Nájdete tam množstvo nádherných farebných domčekov a taktiež sa budete môcť prejsť po krásnych historických uličkách. Na týchto prechádzkach si však ušetrite časť energie aj na večer. V tunajších baroch totiž pravidelne hrávajú tradičné írske piesne a popritom sa tancuje. V jednom z podnikov majú dokonca vyložené i topánky známeho tanečníka Michaela Flatleyho.

 

Nezabudnuteľná Connemara

 

Existujú dve cesty, ako sa dostať ku Cliffs. Buď si vyberiete tú jednoduchšiu, alebo sa preveziete cez Connemaru a pozriete si aj veľkú časť Atlantického pobrežia. Práve tam nájdete to, prečo ľudia tak Írsko milujú. Nádhernú prírodu, malé kopčeky, kľukaté cestičky, cez ktoré niekedy pretekajú potôčiky, vápencové skaly a nezabudnuteľné vyhliadky na oceán. Popri tom uvidíte aj niekoľko zrúcanín hradov, takže si istotne vyhraďte dostatok času, aby ste si mohli celú túto oblasť dokonale obzrieť. Ideálne je preto prenajať si aj auto a užiť si tunajšie okresy plnými dúškami.

 

Írsko je krajina hradov: Prečítajte si o tých najkrajších z najkrajších.

 

Máte dostatok času? Nevynechajte Aranské ostrovy

 

Pokiaľ by ste si na západe ostrova naplánovali dlhšiu dovolenku, istotne sa za pekného počasia vyberte i na blízke Aranské ostrovy. Dostanete sa tam napríklad aj z Galway, odkiaľ viackrát denne odchádzajú lode. Súostrovie pozostáva z troch ostrovov, ktoré sú charakteristické nedotknutou prírodou a takmer pôvodným spôsobom života. Práve odtiaľ pochádzajú aj známe aranské pulóvre, ktoré sú vyrobené z vlny miestnych oviec. Ideálnym spôsobom na spoznanie ostrovov je preprava na bicykli. Keďže nie sú rozlohou veľmi veľké, pokojne ich takto preskúmate aj počas jedného dňa. Malou chybičkou je preprava medzi ostrovmi, ktorá v podstate nefunguje, takže sa vždy musíte vrátiť do prístavu v Galway a vybrať sa na ďalší z nich. Alebo máte možnosť ešte vyjednávať s tunajšími rybármi, ktorí vás tam prepravia vlastnou loďou.

 

Bunratty castle

 

Cestou späť do Dublinu budete potom prechádzať aj cez mesto Limerick. Pri ňom sa nachádza ďalšia zo zaujímavých pamiatok, hrad Bunratty. Prvé zmienky o ňom pochádzajú už z 10. storočia, no neskôr bol úplne zničený, aby bol v 13. storočí opätovne vybudovaný. Krásny hrad so stredovekou výzdobou je súčasťou historického ľudového parku. Počas roka tam pravidelne organizujú aj typické stredoveké večere s hercami, ktorí vás prenesú do minulých čias. Celé okolie je štylizované do typického írskeho štýlu a pred návratom do Dublinu vám ponúka možnosť ešte si na chvíľku zacestovať do nostalgického obdobia tejto smaragdovej krajiny.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa