Zermatt – Nezabudnuteľná lyžovačka po švajčiarsky

2015-12-27 07:00:00 |   |    | 

Zdá sa vám Slovensko v rámci lyžiarskych podmienok malé? Chcete zažiť nové neopakovateľné zážitky a spoznať pritom novú krajinu? Máme pre vás skvelý zasnežený tip, ktorý nesie meno Zermatt.



 

V lone prírody

 

Nájdete ho v jednej z najkrajších európskych krajín, vo Švajčiarsku. Mestečko a zároveň lyžiarske stredisko má viaceré špecifiká. Medzi tie základné patrí tá skutočnosť, že v Zermatte sa pokojne dohovoríte spisovnou nemčinou. Táto časť Švajčiarska nehovorí švajčiarskym dialektom ale nemecky. Mestečko sa nachádza v tesnej blízkosti jedného z najkrajších vrchov sveta, Matterhornu (4478 m n. m.). Ten svojho času patril medzi najfotogenickejšie miesta na svete. Viete kedy bol tento velikán prvýkrát zdolaný? Bolo to v roku 1865, a vďaka tomu dodnes patrí Zermatt medzi najvyhľadávanejšie zimné centrá v Európe. Lyžiarske stredisko leží v údolí Mattertal (1620 m n. m.) a neďaleko priesmyku Theodul Pass, ktorý hraničí s Talianskom. Táto časť Alpského pohoria patrí medzi vyhľadávané miesta lyžiarov, ale i horolezcov.

 

Po celý rok

 

Viete si predstaviť snehové šialenstvo počas 365 dní v roku? Ak nie, je na čase aby ste navštívili Zermatt. Priaznivé prírodné podmienky umožňujú lyžovačku počas celého roka. Okrem iného sú pre vás nachystané nedotknuté svahy, ale aj upravené zjazdovky či bežkárske trate. Nájdete tu však aj neopakovateľné a ohromujúce výhľady na alpskú krajinu a panorámu. V nadmorskej výške 3883 metrov nad morom medzi mestečkom Zermatt a Breuil – Cervina je najvyššie položené lyžiarske stredisko v Alpách. Ohromujúce sú aj kilometre zjazdoviek, nájdete ich tu až 360. Určené sú všetkým kategóriám lyžiarov podľa ich schopností. O jedinečnú zábavu máte dokonale postarané a pred očami budete mať aj štyri najvyššie vrcholky Álp či Matterhorn. Ak máte v srdci zimné športy, tak je toto stredisko pre vás ako stvorené. Pri jeho návšteve sa nezabudnite zastaviť v tzv. boxoch, pretože tam na vás čakajú početné „Valais“ špeciality. Tie najviac preslávené sa nachádzajú pozdĺž zjazdoviek a majú útulný horský ráz. Zlatým klincom pre freestylistov a snowboardistov je snowpark Zermatt. Zaujímavé sú aj ceny skipasov, tie sa pohybujú od 79 CHF (približne 73 eur) pre dospelého na jeden deň. Za dieťa zaplatíte od 46 CHF na deň. Cena 6-dňového skipassu pre dospelého je 380 CH, dieťa 190 CH.

 

Unikátne cestovanie

 

Viete koľko je tu horských dráh a lanoviek? Narátate ich tu presne 32 vrátane horského vlaku. A práve ten stojí skutočne za to. Volá sa Glacier Express (v preklade Ľadovcový expres) a má povesť „najpomalšieho rýchlika na svete“. Je to preto, lebo sa pohybuje po trati s veľkým výškovým rozdielom. Prekonáva pritom rôzne nástrahy, ktoré mu do cesty stavia samotná príroda. Rýchlik spája dve najvýznamnejšie horské strediská Švajčiarska St. Moritz a Zermatt. Cesta trvá asi 7,5 hodiny pričom prechádza cez 291 mostov, 91 tunelov a priesmyk Oberalp (2033 m n. m.). Ak by ste si ho chceli vyskúšať, je potrebné aby ste si naň najskôr rezervovali miesta, príplatok je v zime asi 13 CHF a v lete 33 CHF, cestovať môže v 1. aj v 2. triede. U turistov je táto atrakcia obľúbená najmä pre prekrásne výhľady na alpskú krajinu. Ak však milujete pamiatky, veľká časť tejto cesty prechádza cez a popri svetovom kultúrnom dedičstve známom ako „Rétska železnica v krajine Bernina (Albula)“. Celá trať vedie cez najvyššie položené úzkorozchodné kolajnice v tesnej blízkosti švajčiarskych ľadovcov.

 

 

Už viete, ako sa volá nezabudnuteľná lyžovačka? No predsa Zermatt. Ak túžite zažiť niečo neopakovateľné, navštívte toto horské stredisko, poskytne vám všetko čo si predstavujete pod pojmom dokonalá zimná dovolenka.


 

 

Zdroje/autor: zermatt.ch, wikipedia.org, dromedar.sk/M. Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa